OГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Кон нема дилему: Епидемија у завршници

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је да “нема дилеме” да активност корона вируса опада, али и додао да је ове недеље дошло до одређеног успоравања пада процента новозаражених иако се епидемиолошке мере не поштују.
Кон је за Радио телевизију Србије (РТС) казао да би уз поштовање “само најосновнијих мера”, крајем марта број новозаражених на дневном нивоу могао бити троцифрен.

“Налазимо се у опадању активности вируса, то се види из недеље у недељу, али ове недеље се уочава једно успоравање што значи да не поштујемо мере јер нове варијанте нема, а ни у школама се ништа озбиљно не дешава. Сами укидамо мере, односно тако људи размишљају. То не значи да ће не знам шта да се деси већ само да ће све дуже да траје”, казао је епидемиолог.

Упитан да ли се размишља о укидању свих епидемиолошких мера, Кон је казао да Србија са око 59 одсто вакцинисаних грађана старијих од 18 година не може да се пореди са земљама које су укинуле мере, а имају више од 80 одсто вакцинисане популације.

“Разговараћемо о попуштању мера, али нису једнаки ставови о том питању јер ми никад нисмо имали тако тешке и озбиљне ствари као многи у свету. Морамо да се спустимо на двоцифрене бројеве, а онда можете да идете на прославе посебно ако сте вакцинисани”, казао је члан Кризног штаба за сузбијање епидемије.

Навео је и да “има шансе” да ускоро буде укинут обавезан карантин за заражене. “То је врло близу, али не могу да кажем да ће се десити сутра или прекосутра”, рекао је Кон.

Поновио је да је у току “завршница” епидемије наводећи да је велики број грађана био заражен, да је велики број вакцинисан и да је самим тим све мање грађана који немају никакав имунитет.

“Ипак и даље говоримо да је ситуација несигурна. Наставићемо да живимо с корона вирусом, биће он и даље масовно присутан”, упозорио је Кон.

Извор: Бета

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Успешно завршен први Хуманитарни турнир у малом фудбалу „Ужице за Космет“ (ВИДЕО)

Oglasna Tabla

Потпуни колапс на Гостуну, формирана колона возила дугачка преко 10 километара

Oglasna Tabla

Пуњени еклери као из посластичарнице: Направите најукуснији домаћи колач са кремастим пуњењем

Oglasna Tabla

Појачана контрола брзине кретања возила

Oglasna Tabla

Завршене летње радионице на Дечјем одељењу НБУ

Oglasna Tabla

Ужичанин Виктор Лукић спасао живот Раду кога је ујео стршљен на мотору

Oglasna Tabla

Данас променљиво време, местимично с кишом

Oglasna Tabla

Клинички психолог Влајко Пановић: Ово су најважнији задаци родитеља деце до четврте године

Oglasna Tabla

Биг бенд на Градском тргу

Oglasna Tabla