ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Кон нема дилему: Епидемија у завршници

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је да “нема дилеме” да активност корона вируса опада, али и додао да је ове недеље дошло до одређеног успоравања пада процента новозаражених иако се епидемиолошке мере не поштују.
Кон је за Радио телевизију Србије (РТС) казао да би уз поштовање “само најосновнијих мера”, крајем марта број новозаражених на дневном нивоу могао бити троцифрен.

“Налазимо се у опадању активности вируса, то се види из недеље у недељу, али ове недеље се уочава једно успоравање што значи да не поштујемо мере јер нове варијанте нема, а ни у школама се ништа озбиљно не дешава. Сами укидамо мере, односно тако људи размишљају. То не значи да ће не знам шта да се деси већ само да ће све дуже да траје”, казао је епидемиолог.

Упитан да ли се размишља о укидању свих епидемиолошких мера, Кон је казао да Србија са око 59 одсто вакцинисаних грађана старијих од 18 година не може да се пореди са земљама које су укинуле мере, а имају више од 80 одсто вакцинисане популације.

“Разговараћемо о попуштању мера, али нису једнаки ставови о том питању јер ми никад нисмо имали тако тешке и озбиљне ствари као многи у свету. Морамо да се спустимо на двоцифрене бројеве, а онда можете да идете на прославе посебно ако сте вакцинисани”, казао је члан Кризног штаба за сузбијање епидемије.

Навео је и да “има шансе” да ускоро буде укинут обавезан карантин за заражене. “То је врло близу, али не могу да кажем да ће се десити сутра или прекосутра”, рекао је Кон.

Поновио је да је у току “завршница” епидемије наводећи да је велики број грађана био заражен, да је велики број вакцинисан и да је самим тим све мање грађана који немају никакав имунитет.

“Ипак и даље говоримо да је ситуација несигурна. Наставићемо да живимо с корона вирусом, биће он и даље масовно присутан”, упозорио је Кон.

Извор: Бета

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Честитке за нове успехе и признања ужичких гимназијалаца

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за петак – 19. април

ОГЛАСНА ТАБЛА

Они су око нас – препознај и номинуј своје хероје за 2024!

ОГЛАСНА ТАБЛА

Гондола од сутра у редовном режиму рада

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нова епизода емисије „У загрљају Златибора“ – Црква брвнара у златиборском селу Јабланица (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Превентивни прегледи 21. априла у Дому здравља у Чајетини

ОГЛАСНА ТАБЛА

Сви локални избори истог дана – 2. јуна!

ОГЛАСНА ТАБЛА

33. седница Скупштине града Ужица

ОГЛАСНА ТАБЛА

Цена масти за три године скочила 160 одсто: Стручњаци откривају у чему је проблем

ОГЛАСНА ТАБЛА