ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Кон: Не треба затварати очи пред мајмунским богињама, могу да изазову кластер. Могућ раст короне током лета

https://www.aikbanka.rs/?utm_source=Oglasna_tabla_UZICE&utm_medium=Baner&utm_campaign=Institucionalna_lokal&fbclid=IwAR0a4K9CUdazFDWUviT0kK0Cexl4UtSlf0avqxB4_umRi6DfhwuM7utiGmk

– Потенцијал мајмунских богиња тренутно је врло низак. Свакако да то није нешто што је непосредно велика опасност али треба бити на опрезу. Не треба бити у страху, али не треба ни затварати очи пред новом појавом – каже у разговору за Телеграф.рс др Предраг Кон, епидемиолог
Мајмунске богиње појавиле су се у најмање 20 земаља, а епидемиолог др Предраг Кон, члан Кризног штаба за борбу против корона вируса, мишљења је да у Србији и ако дођу, биће то појединачни случајеви, те да никако не могу да изазову епидемију, евентуално неки кластер. Како објашњава у интервјуу за Телеграф.рс, по тренутним расположивим подацима потенцијал мајмунских богиња тренутно је врло низак, али чињеница да се јављају у једној по једној земљи, буди додатну пажњу.

Како каже, не треба се плашити, али ни затварати очи пред новом појавом. Доктор Кон каже и да током лета не би требало да се изненадимо ако дође до пораста броја заражених корона вирусом, али и да не очекује да ће тај раст да буде нагао.

Логично је да то неће бити искључиво само међу мушкарцима, који имају однос са мушкарцима. Ово је тренутни пресек и тренутна ситуација односно откриће да је међу њима било блиских контакта. Мајмунске богиње као болест свакако нису непознаница. То је зооноза, болест мајмуна, која се преноси на људе, и тако је до сада и приказивана у свету. Средином 50-их година је откривен овај вирус код мајмуна и дефинисано само обољење, а 70-их година је први случај откривен и код људи. Постојале су епидемије али су оне биле мањих размера. Оно што је јако битно, углавном се радило о професионалној изложености људи који су радили у тропским подручјима Централне и Западне Африке. Они су долазили у контакт са мајмунима и на тај начин се заражавали. Било је и преноса међу људима, али је то било екстремно ретко.

Надзорни системи су појачани и бољи, и врло је вероватно да и то има утицаја што се открива брже и чешће. С друге стране треба бити опрезан, јер смо ми сада у постпандемији, иако смо још у пандемији, али конкретно јако пуно људи има који су прележали ковид. Треба имати на уму да је дошло, сасвим сигурно, до „престројавања“ међу микроорганизмима, укључујући и вирусе, а исто тако дошло је и до промене човека. Његов имуни систем није потпуно једнак као пре пандемије. Прича се и о томе да је негде око 20 одсто оних који су имали ковид, имају продужени пролонгирани ковид, и велико је питање колико ће се утврдити компликација као постковид. Све је ово теоретисање.

Потенцијал мајмунских богиња је тренутно врло низак. Шансе да се нешто озбиљније деси, са тренутним знањем, мале су. Треба знати да је то инфекција која се директно преноси, а директан пренос је и капљични. Дакле, близак контакт који дуже траје, може бити и капљични на малој удаљености у дужем трајању. Откриће да се јавља једна по једна земља, пробуђује додатну пажњу. Свакако да то није нешто што је непосредно велика опасност, али треба бити на опрезу. Не треба бити у страху, поготово неконтролисаном, али не треба ни затварати очи пред новом појавом.

Моје мишљење је да се са садашњим познавањем овог вируса, то не може очекивати. Може се очекивати евентуално по неки појединачни случајеви или неки мали кластери. Зато је упозорење и битно, да људи о томе размиљају када ступају и блиске контакте, да имају и то на уму.

За сада се ове богиње не повезују са децом ни на који начин, али нећемо да теоретишемо о томе. Теоретски ништа није немогуће, али једноставно немамо утврђених таквих чињеница.

Моје мишљење је да за сада то није непходно. Ми, иначе, имамо контролу путника који долазе из тропског подручја, и када је о другим болестима реч. Најављено је стручно-методолошко упутство за здравствене раднике, па ћемо видети. Све зависи од ситуације, како се буде одвијала. Битно је да мајмунске богиње припадају болестима које се ретко кад сакривају. Једноставно, ако неко има богиње он се јавља лекару, што је добро, а лекари су ти који поред варичела и осипних грозница које се јављају треба њих да препознају и да провере да ли је особа путовала, где, да ли је имала контакте…

Што се тиче аденовируса, он је познати узрочник разних цревних тегоба и код деце и код одраслих, а у случају овог хепатитиса ради се о аденовирусу 41. Међутим, у свим тим узроцима који су нађени није увек он утврђен. Првенствено се ради о аденовирусу као могућем узрочнику оштећења јетре, што до сада као вирус није показавао. Али нема још увек доказа да је то искључиви разлог, тако да се ситуација и даље прати.

Ја, исто, ни ту не очекујем да ће нешто драматично да се шири, али јетра је један од најзначајнијих органа тако да је свакако пажња стручне и друге јавности усмерена и на то. Има ситуација да не може да се потврди да је аденовирус, а да долази до трансплантације јетре. Тако да, није то још научно утемељена прича, она тражи време, праћење и ради се све оно што је могуће. Најпре се даје симптоматска терапија, па на крају у најтежим случајевима, ради се трансплантација. Али, свакако да и ова болест заслужује пажњу која јој се придаје.

Чињеница је да ми још имамо вирус у циркулацији, да се непрекидно и даље открива, али је чињеница и да је активност значајно пала. Јуче је од свих који су тестирани код 3,6 одсто потврђен вирус. Што се тиче Европе, она је у целини у паду, међутим у Португалу се јасно види пораст, није нагао, али постоји, а исто важи и за САД. По изјави директора Светске здравствене организације (СЗО) тако је у 70 држава, тако да је код трећине човечанства и даље ковид 19 у порасту, и то није за занемаривње. Са друге стране, појављују се нове подваријанте, сојеви који указују да имају могућност да мимоиђу потојећи имунитет без обзира на то да ли је он вакцинални или је природни. Тако да не би требало да буде изненађење ако дође до пораста у току летњег периода и код нас. Лично, не очекујем да ће он бити нагао и да ће он знатно да нас поремети, али је реално очекивати због сезонских и туристичких комуникација, путовања, контаката… Не би требало да буде изненађење.

Много зависи од самог вируса – колико ће он да се мења у смислу да ствара такве сојеве који ће бити способни да нађу начин да опстану. Вирус ће нам дефинитвно задавати проблеме још неколико година. Чак би рекао да ће и дуготрано бити присутан, само је питање којом брзином ће се променити тако да може да изазове такве појаве као што смо имали прилике да видимо. Процењује се у односу на друге респираторне вирусе, пре свега на грип, да се на неколико деценија може очекивати пандемијска појава ковида 19. Истина, ми још нисмо изашли из постојеће пандемије јер на глобалном нивоу не може, пошто је трећина човечанства захваћена. Србија има мирнији период и у складу са тим се и понашамо, а мишљења сам да и сад када паднемо испод 3 одсто заражених, треба да остане снажна препорука за оне који су изразито осетљиви, за старију популацију, да се штите маскама, воде рачуна о дистанци и хигијени руку а што смо потпуно потиснули.

Што се тиче вакцинације против ковида, сада је период када највише треба радити на подизању колективног имунитета и то са вакцинацијом, а пре свега они који нису вакцинисани. То је најзначајније. Повећати број оних који су примили бустер дозу, било да је трећа или четврта доза, ко шта није примио, требало би да прими. Зашто? Постоје врло јасни измерени показатељи и докази да вакцина штити од тешких форми и смртног исхода, и то никада не треба заборавити.

Они који баш ништа нису примили и који немају никакав контакт са вирусом они заиста јесу у додатном ризику а они који су прележали корону, треба да знају да је вакцинални имунитет до сада показао већу постојаност од природног. Мада, и вакцинални имунитет, нажалост, има релативно кратко трајање, сасвим сигурно неколико месеци. Неки говоре 6 и 9 месеци, али и то су и даље претпоставке које се нису потврдиле у пракси јер се вирус променио. Мора се рећи да је омикрон показао способност да мимоиђе вакцинални имунитет, и ниједна од постојећих вакцина које се користе у нашој земљи нема ефективност већу од 50 одсто. Све имају мање од 50 одсто у односу на инфекцију, у односу на појаву самог обољења. Али, у односу на тежу форму болеси, поготово смртни исход, та ефективност је преко 70 одсто.

То је питање процене. За очекивати је појава нових вакцина. Најављивали су је произвођачи, па и саме агенције које раде на издавању дозвола за употребу. За очекивати је да ће се ускоро појавити нове вакцине са новим сојевима. Али, ако неко није имао никакав имунитет до сада, тај примарни, први имунитет који треба да добије најбоље је да буде од вакцине, па макар била и са оваквом ефективношћу каква је сад.

Телеграф

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Креће повећање пензија, а онда и исплата 20.000 динара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Вакцине против сезонског грипа стигле у све домове здравља у Златиборском округу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Бесплатан улаз у Потпећку пећину

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас славимо Воздвижење Часног Крста – Крстовдан

ОГЛАСНА ТАБЛА

Претежно сунчано, температура до 27 степени Целзијуса

ОГЛАСНА ТАБЛА

Почело обележавање Дана града (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Србија се опрашта од косовских јунака, били су изузетни људи који нису могли да трпе зулум над својим народом

ОГЛАСНА ТАБЛА

Вакцине против грипа следеће недеље у домовима здравља

ОГЛАСНА ТАБЛА

Измене у саобраћају због најављених радова на путевима

ОГЛАСНА ТАБЛА