ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Kon: Moramo da zaustavimo virus. Bolje da uvedemo policijski čas, Beograd je sada bomba!

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da moramo da zaustavimo virus i da je bilo lakše kada je bilo vanredno stanje i restriktivne mere na snazi.

On je u emisiji Fokus na televiziji B92 kazao da moramo da shvatimo da je duga borba pred nama.

„Opet je u jednom trenutku kada se skinulo vanredno stanje došlo je do shvatanja da je sve završeno, to je jedna velika greška koja će ostati istorijski zabeležena“, rekao je Kon.

On je naveo sve događaje koji su organizovani u međuvremenu i ocenio da nema nikoga ko se „baš proslavio u shvatanju tih mera“.

„Očekivalo se da će toplo vreme smanjiti taj prenos, koji je postao eksplozivan. Došlo je do superprenosa virusa, tamo gde se skandira, glasno viče, gde ima preznojavanja, isparenja, tu postoji aerogeni prenos“, kazao je on.

Kon je rekao da što se tiče prenosa koronavirusa vazduhom, ako ste blizu na udaljenosti manjoj od metar i na otvorenom prostoru nije nemoguće aerogeno i kapljičnim prenosom da se virus prenese.

„Kada nosi jedan masku, a onaj ko je zaražen ne, ja sam zaštićen samo 30 odsto. Ako ja ne nosim, a zarazan nosi, ja sam zaštićen 95 odsto, a ako svi nosimo onda smo zaštićeni 99 odsto. Mi sada imamo toliko zastupljen virus mi možemo da pomislimo da je svako bio u kontaktu. On bi trebalo da bude u samoizolaciji. Ako ćemo svi da budemo u samoizolaciji, onda je bolje da uvedemo policijski čas“, zaključio je on.

On je ponovio da su uvedene nove mere o obaveznom nošenju zaštitnih maski svuda u Srbiji.

„Beograd je imao mere obaveznog nošenja maske i bilo je vezano samo za sredine u kojima je bila proglašena vanredna situacija. Sada je obavezna za sve, bez obzira na to“, kazao je Kon.

On je dodao da se „snažno preporučuje“ starijim od 65 godina da nose maske uvek, čak i napolju, pogotovo kada čekaju u redu, prenosi B92.net.

„Koji su to roditelji koji će u ovakvoj situaciji da puste decu ako su mala da idu u parkić da se igraju“, rekao je on.

Kako je napomenuo, ljudi moraju da razumeju šta je to što nije dobro za njih i da je upravo to zabranjeno.

Kon je rekao da je svaki kolektivni sport rizičan zbog nemogućnosti držanja distance, ali da postoji ograničenje okupljanja više od 10 ljudi.

Prema njegovim rečima, do avgusta će možda neke stvari da se promene, ali verovatno će biti igranje utakmica bez publike.

„Beograd je u ovom trenutku dominantna potencijalna bomba“

„Mi imamo pogoršanje situacije u Beogradu. U Beogradu se 13. jula javilo 4.233 osoba sa simptomima respiratornih infekcija, pregledano je 2.863, a uzeteo briseva 1.464. Svaki treći koji je bio sumnjiv na kraju se ispostavilo da je bio zaražen“, rekao je on.

On je kazao da ćemo nošenjem maski pomoći ne samo sebi, već i zdravstvenim radnicima.

„Mere mogu da počnu da se primenjuju odmah, a ne da se čeka petak. Trebalo bi već sada da očekujemo rezultate. Beograd je u ovom trenutku dominantna potencijalna bomba“, kazao je on.

Kako je kazao, tog 13. jula zabeleženo je prisustvo virusa u pet vrtića, kod troje zaposlenih i šest roditelja.

„Virus je u ovom trenutku ušao u narod posebno u Beogradu“, kazao je on.

Kon je kazao da nema više prostora za pooštravanje mera, osim uvođenja vanrednog stanja.

„Glavna mera je nema predstava, pozorišta, svadbi, rođendanskih proslava. Sve smo to sa jednom merom zahvatili, nema noćnih okupljanja. Ako nije planirano, može i okupljanje“, kazao je on i dodao da ne može da očekuje da neko radi protiv sebe.

On je podsetio da je bila i ranije preporuka nošenje maski, te da je bilo postupnog uvođenja u sadašnju situaciju.

„Može neko da gleda kritički ili ne, istina je važna. Svačije je pravo da to vidi na jedan ili drugi način“, rakao je Kon.

Izvor:prva.rs

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Малинари траже од хладњачара да до 5. марта саопште откупну цену малине

Златибор центар припрема спортских екипа

Мраз и даље прети воћу, род је под знаком питања – јака одбрана ипак постоји

Уручена Златна повеља књижевници Мирјани Ранковић Луковић

Ново радно време Голд гондоле од 4. марта

„На трци се тркај, не у саобраћају“

Реконструкција водене куле на Старом граду кроз програм ЕУ ПРО Плус

Временска прогноза за суботу – 2. март

Пореска управа објавила календар пореских обавеза фирми за март