ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Кон: Једна особа сада може да зарази до 20 људи, али је ово постала блага болест


Eпидемиолог Предраг Кон рекао је за РТС да у здравственим установама маска треба да се носи обавезно, јер нам се дешавају заражавања у њима, а обавезна је маска и у социјалним установама. Омикрон се разгранао и сада једна особа може да зарази њих двадесет, али је ово ипак постала блага болест, каже Кон.

Eпидемиолог Кон рекао је гостујући у Београдској хроници да он носи маску у затвореном простору готово увек, на послу носи током читавог радног времена.

„У здравственим установама маска треба да се носи обавезно, јер нам се дешавају заражавања у здравственим установама. Обавезна је маска и у социјалним установама, јер тамо можемо да заразимо неког ко може да добије тешку форму и да не дај боже страда“ истакао је Кон.

Према његовим речима, ношење маске је и даље врло значајно, свака маска вреди и боље је него да човек нема ништа, тамо где не може да се држи дистанца, у затвореном простору, маска је апсолутно корисна.

Напоменуо да ако говоримо која је најсигурнија маска, то су онда оне попут Н95, оне дају заштиту адекватну за ову ситуацију.

„Кризни штаб постоји, али се дуго не саставља, али постоји. Епидемиолози Кризног штаба су међусобно у комуникацији. Вирус се значајно изменио и ми у Србији имамо само омикрон, нема више делте“, истакао је епидемиолог.

Кон је подсетио да је некада једна особа могла да зарази 2,3 особе, па се тај број повећавао на 5,6, сада се то вишеструко повећава и од једне особе може да се зарази више од 15 особа, близу 20.

Облици болести блажи
„То је тако што се тиче потенцијала заражавања, али је добра вест што су облици болести блажи. Омикрон се јако разгранао, имамо пуно мутација. У Србији имамо БА1, БА2 који зовемо стелт, има БА4 – кентаур и БА5 који има огроман потенцијал, који је у јуну имао само један проценат, а сада је дошао на 28 одсто“, истакао је Кон.

Према његовом мишљењу, Кризни штаб нема шта да каже.

„Забране и ковид пропуснице више немају никаквог смисла јер БА5 заобилази имунитет, било да је створен вакцинацијом или инфекцијом. И БА5 може да се добије јако брзо, поново. Ми не знамо зашто је тако. И не знамо зашто нема очекујућег имунитета који смо научили да имамо“, напоменуо је епидемиолог.

И поврх тога, Кон каже да је неопходна темељна заштита вакцинацијом.

„Они који нису примили бустер треба да приме. Нема шта да чекају. Скоро да је обавезујуће за оне старије и имунокомпромитоване, то спасава животе и тешке форме. Не сме да буде изненађење да број заражених достигне 10.000. Наредне две недеље ће бити пораст, али опет наглашавам, ово је постало блага болест“, истакао је Кон

Он је снажно препоручио маске у затвореном простору и бустер дозу, јер ће бити оних који ће тешко проћи.

„Ми не можемо да променимо еволутивни ток вируса“, закључио је Кон.

РТС

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

У Србији пре подне киша, после подне разведравање

ОГЛАСНА ТАБЛА

Гром до темеља спалио још једну кућу у Ивањици

ОГЛАСНА ТАБЛА

Филм „Златибор планина богова“ представљен златиборској публици (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Председници општина Пожега и Прибој поднели оставке

ОГЛАСНА ТАБЛА

На Златибору почело Балканско првенство у планинарској оријентацији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нови састанак синдиката и представника Владе заказан за 5. октобар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Велики успех ужичких школских библиотекарки

ОГЛАСНА ТАБЛА

Врхунско ЈЕЛО са кромпиром и кобасицама: Предлог за савршен ручак (РЕЦЕПТ/ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за суботу – 30. септембар

ОГЛАСНА ТАБЛА