Огласна табла
БАЈИНОБАШТАНСКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Комбуха је право лековито чудо, еликсир младости и дуговечности

Бајина Башта – Лекови из природе неретко се у праксу докажу као изузетни у лечењу многих болести, али и као јако добри за превентиву.

Осим домаћих биљака као јако ефикасна показала се јапанска гљива комбуха. Сматра се да је то елексир за младост и дугиовечност, па и не треба да чуди зашто су жене са далеког истока младолике и виталне. Користила се још 220 година пре Христа у Кини, као и да су овај напитак пили и ратници Џингис Кана јер им је давао енергију и чувао их од болести. Прочитавши сва њена лековита својства Дарко Радовановић из Бајине Баште одлучио је да овај лек из природе произведе сам и у томе је успео.

– Купио сам једну гљиву, донео је кући и даље поступао према упуствима која сам пронашао на интернету. Гаји се у црном чају који се скува и добро пошећери. Потребно је око два литра. Кад се охлади у њега се стави комбуха и она у томе стоји око петнаест дана. Након тога се процеди и добијена течност пије се једном дневно. Мирис подсећа на сирће и слаткастог је укуса”, рекао је овај Бајинобаштанин и додаје да је у припреми неопходно обратити пажњу на неке од појава које су могуће, ако нисте све урадили како ваља.

– Не би смели да се појаве трагови буђи на гљиви, али ни да се осети ужегао мирис чаја. Да до овог не би дошло морате да користите чист прибор и тегле, и да се гљива не дира прљавим рукама”, каже Дарко за РИНУ.

Овај младић, међутим, урадио је све како треба и добио свој лековити напитак. У његову делотворност уверио се прво он сам, а затим породица и пријатељи, стога је ова жућкасто прозирна течност брзо постала омиљени алтернативни лек.

– Отац је имао проблема са каменом у жучи, пио је комбуху и кад је отишао на преглед докторка му је рекла да је камен као руком однешен. У мом крају се прочуло колико је ова гљива делотворна, тако да сам је многима давао на поклон”, каже Дарко.

Ако се овај напитак пије редовно, стручњаци кажу да се могу спречити болести артерија, помоћи у биосинтези колагена, протеина који чини структуру костију, коже, крвних судова. Обнавља цревну флору, убрзава циркулацију, снижава шећер и холестерол у крви.

ГЗС

Фото: РИНА

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Јануарска плата: Нижа него у децембру, на четвртом месту у региону

ОГЛАСНА ТАБЛА

Расписани конкурси за програме од јавног интереса у омладинском сектору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Иновативни лек против мултипле склерозе доступан и пацијентима у Србији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Савез пчеларских организација Србије и Министарство пољопривреде апеловали да се спречи тровање пчела

ОГЛАСНА ТАБЛА

Влада Србије смањила субвенцију за осигурање усева у пет округа

ОГЛАСНА ТАБЛА

Многима је у Србији стигла ова порука: Иза свега се крије Инстаграм превара након које можете да останете без пара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Повређен пешак у Ужицу: аутомобил га ударио на пешачком прелазу код Нараодног музеја

ОГЛАСНА ТАБЛА

Изложба Сабахудин Мурановић

ОГЛАСНА ТАБЛА

Још 100.000 ваучера за субвенционисани одмор у Србији, у мају или јуну

ОГЛАСНА ТАБЛА