11.7 C
Uzice
октобар 22, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZDRAVLJE

Koliko su opasna energetska pića? (VIDEO)

Energetska pića postala su deo svakodnevice mladih. Odavno ih ne konzumiraju samo na žurkama, u klubovima i diskotekama, već i na školskom odmoru uz užinu. Odavno je poznato da ta pića nisu zdrava, ali je i dalje enigma u kojoj su meri opasna po zdravlje, naročito ako se uzimaju svakodnevno i u većoj količini.

Najpopularnija energetska pića su ona koja se najviše reklamiraju, a popularna su kod mladih jer brzo i efikasno otklanjaju umor, deluju stimulativno, smanjuju stres i potrebu za snom. Zbog toga su omiljena i odraslim osobama, zaposlenima i sportistima.

„Mislim da ni roditelji, a tek deca ne shvataju šta se nalazi u tim malim konzervama. To nisu obični sokići. Određeni deo sastava tih energetskih pića se uklapa u gazitana pića, ali ono čega ima više jesu sastojci kao što su: kofein, šećer i taurini. Kofein može da ubrza rad srca, pojača kontrakcije srčanog mišića i krvni pritisak. Taurin je prisutan u enormnim količinama, a njegov uticaj još uvek nije dovoljno poznat. Pretpostavlja se da utiče na promenu ponašanja, povećava aktivnost, izaziva poremećaj motorike, što je posledica njegovog dejstva na nivou centralnog nervnog sistema“, objašnjava dr Gordana Bojović, načelnica Opšte medicine Doma zdravlja Čajetina.

Ako se piju u umerenoj količini, bez ikakvih dodataka, energetska pića ne moraju da ostave negativne posledice. Međutim, problem je što se najčešće kombinuju sa alkoholom i određenim narkoticima. To uživanje vrlo često ostavlja neželjene, uglavnom teške i ozbiljne posledice.

„Vrlo često se dešava da mladi popiju energetsko piće sa alkoholom ili nekim narkotikom i dođu kod nas u veoma teškom stanju. To može biti smrtonosno jer dovodi do teških aritmija koje mogu dovesti do srčanog resta. Kada se mlađem detetu, koje ne pije ni kafu, dozvoli da unese toliku količinu kofeina, to može da dovede do strašnih srčanih problema“, upozorava doktorka Bojović.

Roditelji nisu svesni opasnosti pa često i sami konzumiraju ova pića. S toga im se skreće pažnja da su veoma štetna i za decu i za odrasle. Postoje brojni drugi načini za sigurnije postizanje zaliha energije u organizmu a to su: aktivan stil života u kombinaciji sa dovoljno sna, izbegavanjem toksina i stresa, kao i zdrava ishrana.

Izvor:zlatiborpress.rs/Dragana Rosić

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Krivična prijava za Užičanina zbog nedozvoljenog prometa duvana

Oglasna Tabla

Penzionerima 5.000 dinara oko 5. novembra

Oglasna Tabla

Nauka dokazala: Žene koje puno galame žive duže i puno su srećnije u životu

Oglasna Tabla

Evo kako je nastala “Krvava bajka“: Jedna od najtužnijih pesama, nastala iz kragujevačke tragedije

Oglasna Tabla

Miloš Milićević, gitarista užičkog Mehanizma, najbolji na Mobil Demo Festu

Oglasna Tabla

Zbog radova na rekonstrukciji Ulice Nikole Pašića, narednih dana saobraćaj će se odvijati otežano

Oglasna Tabla

Najavljene izmene zakona o zaštiti prirode

Oglasna Tabla

Kako da se hranite zdravo uprkos brzom tempu života?

Oglasna Tabla

LEKCIJA PONOSA I HRABROSTI SA KOSOVA: Andrija Simić iz Lapljeg Sela: Moja kuća nije na prodaju!

Oglasna Tabla