Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA ZDRAVLJE

Koliko su opasna energetska pića? (VIDEO)

Energetska pića postala su deo svakodnevice mladih. Odavno ih ne konzumiraju samo na žurkama, u klubovima i diskotekama, već i na školskom odmoru uz užinu. Odavno je poznato da ta pića nisu zdrava, ali je i dalje enigma u kojoj su meri opasna po zdravlje, naročito ako se uzimaju svakodnevno i u većoj količini.

Najpopularnija energetska pića su ona koja se najviše reklamiraju, a popularna su kod mladih jer brzo i efikasno otklanjaju umor, deluju stimulativno, smanjuju stres i potrebu za snom. Zbog toga su omiljena i odraslim osobama, zaposlenima i sportistima.

„Mislim da ni roditelji, a tek deca ne shvataju šta se nalazi u tim malim konzervama. To nisu obični sokići. Određeni deo sastava tih energetskih pića se uklapa u gazitana pića, ali ono čega ima više jesu sastojci kao što su: kofein, šećer i taurini. Kofein može da ubrza rad srca, pojača kontrakcije srčanog mišića i krvni pritisak. Taurin je prisutan u enormnim količinama, a njegov uticaj još uvek nije dovoljno poznat. Pretpostavlja se da utiče na promenu ponašanja, povećava aktivnost, izaziva poremećaj motorike, što je posledica njegovog dejstva na nivou centralnog nervnog sistema“, objašnjava dr Gordana Bojović, načelnica Opšte medicine Doma zdravlja Čajetina.

Ako se piju u umerenoj količini, bez ikakvih dodataka, energetska pića ne moraju da ostave negativne posledice. Međutim, problem je što se najčešće kombinuju sa alkoholom i određenim narkoticima. To uživanje vrlo često ostavlja neželjene, uglavnom teške i ozbiljne posledice.

„Vrlo često se dešava da mladi popiju energetsko piće sa alkoholom ili nekim narkotikom i dođu kod nas u veoma teškom stanju. To može biti smrtonosno jer dovodi do teških aritmija koje mogu dovesti do srčanog resta. Kada se mlađem detetu, koje ne pije ni kafu, dozvoli da unese toliku količinu kofeina, to može da dovede do strašnih srčanih problema“, upozorava doktorka Bojović.

Roditelji nisu svesni opasnosti pa često i sami konzumiraju ova pića. S toga im se skreće pažnja da su veoma štetna i za decu i za odrasle. Postoje brojni drugi načini za sigurnije postizanje zaliha energije u organizmu a to su: aktivan stil života u kombinaciji sa dovoljno sna, izbegavanjem toksina i stresa, kao i zdrava ishrana.

Izvor:zlatiborpress.rs/Dragana Rosić

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Konkursi za prijem kandidata u Vojnu akademiju u toku

Oglasna Tabla

Ariljci “pokorili” Kragujevac

Oglasna Tabla

10 dužnosti srpskih đaka iz 1910. godine: Deca su se vaspitavala da, pre svega, budu dobri ljudi

Oglasna Tabla

Danas još toplije, sunčano, do 18 stepeni, a od ponedeljka SNEG

Oglasna Tabla

Pre 30 godina, đačke torbe su bile lakše, ali je znanje bilo veće

Oglasna Tabla

Odmalena sam stoku voleo, hit-video iz Požege: Dragan je lep, mlad i domaćin, ali neoženjen! (VIDEO)

Oglasna Tabla

Plaćaćemo kauciju za jogurt i mleko: Vlada Srbije objavila nacrt izmena i dopuna Zakona o ambalaži i ambalažnom otpadu

Oglasna Tabla

Maminin stopama: Bronza za Kalinu Bogojević

Oglasna Tabla

Voćni sufle od griza i pudinga koji se topi u ustima: Toliko ukusan da će vam svi tražiti još

Oglasna Tabla