Огласна табла
ЗДРАВЉЕ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Колико се брзо можете поново заразити коронавирусом?


 

Инфекција коронавирусом постала је нормална ствар и у том смислу се поставља много логичних питања. Једно од њих је колико брзо се можете поновно заразити?

Болест цовид-19 је узрокована вирусом САРС-ЦоВ2 који се сматра високозаразним вирусом. Вирус нас је већ „нападао“ у различитим мутацијама, али не могу се искључити ни нове мутације вируса у будућности.

Поновна зараза овим вирусом је могућа уколико се не држите смернице за превенцију заразе коронавирусом. Од многих превентивних мера које могу да смање трансмисију ковида-19, најефикасније су ношење маски и често прање руку.

Шта је реинфекција коронавирусом?
Кад се особа зарази коронавирусом више од једном, каже се да је та особа реинфицирана вирусом.

„Реинфекција вирусом који проузрокује ковид-19 значи да је особа била заражена, опоравила се и потом се касније опет заразила. Након опоравка од ковида-19, већина људи ће имати неку врсту заштите од поновне заразе. Ипак, реинфекције се свеједно појављују“, кажу у америчким Центрима за контролу и превенцију болести (ЦДЦ).

Колико брзо може доћи до реинфекције коронавирусом?
Многи стручњаци повезују имунитет са реинекцијом.

Иако не постоји дефинитиван одговор колико брзо се можете поново заразити коронавирусом, према последњим подациома које је објавио ЦДЦ добијеним из истраживања показало се да три месеца од прележане болести није потребно поновно тестирање особе осим ако особа не показује симптоме ковида-19.

Друго истраживање каже да „већина људи који се заразе коронавирусом, без обзира на то да ли имају или немају симптоме, производе антитела и ћелије које се боре против вируса. За оне који су се опоравили, шансе за реинфекцију су врло мале у прва три месеца након иницијалне заразе“.

„Ако сте имали благу заразу и нисте имали добар имунолошки одговор и изложите се поново великој количини вируса, поновна зараза је дефинитивно могућа“, каже доктор Томас Русо, професор и шеф катедре за инфективне болести на Универзитету Бафало у Нјујорку.

Како долази до заразе коронавирусом?
До инфекције коронавирусом долази кад је особа изложена вирусу. Обично се коронавирус шири кроз капљице које се стварају кад заражена особа кашље, кија или говори. Управо због тога је важно покривати и носи и уста, као и прати руке.

„Вирус се може шрити од особе до особе кроз ситне капљице из носа или уста кад заражена особа дише или кашље. Те капљице се лепе на предмете или површине око особе. Други људи се могу заразити коронавирусом дирајући те предмете или површине и потом дирајући своје очи, нос или уста. Лјуди се такође могу заразити удишући капљице заражене особе. Зато је важно стајати барем један метар од особе која је болесна“, тврде здравствени стручњаци.

Зашто је реинфекција вирусом могућа?
Са све више заражених особа, вирус је већ дубоко у популацији. Највећи ризик за реинфекцију је кад се излажемо појединцима који су асимптоматски.

То су особе које су заражене вирусом, али не показују никакве симптоме. Током последњег таласа ковида-19, за који је углавном заслужан омикрон, већина зараза се догодила због асимптоматских преносника, пише Тимес оф Индиа, преноси Н1 Загреб.

Фото: Shutterstock

Извор:Times of India, N1 Zagreb

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Никитовић: Сва расположива механизација на терену, приоритет оспособљавање путних праваца до болесних

Затрашујући призор након удара грома код Ивањице- Пет мртвих оваца лежале су једна преко друге (ВИДЕО)

Карате: Задовољавајућ наступ Ање Милосављевић на првенству Балкана

Успеси ђака ОШ „Димитрије Туцовић“ на републичким такмичењима (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Крвна група открива којим све болестима је ваш организам склон

Четири ствари о новцу које ваша деца требају да науче што пре

Ново поскупљење! Више цене цигарета од 1. Јула: Пушачи ће паклу плаћати и до 610 динара

Изложба „Васко Попа-Далеко у нама“

Промоција књиге „Само се срећа рачуна“