ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Колико је опасно стављати слике деце на друштвене мрежe и можемо ли препознати када је дете жртва

Родитељи често нису свесни опасности која прети постављањем слика деце на друштвеним мрежама, поручује клинички психолог др Душан Вуковић. Истиче и да 80 случајева злостављања деце не буде пријављено, али да се деца боре са тешким последицама. Нажалост, родитељи углавном тек на основу последица виде да је њихово дете жртва. Због тога, наглашава, најважније је да децу научимо шта је здрава сексуалност.

Доктор Душан Вуковић апелује на родитеље да обрате пажњу, јер често нису свесни опасности које прете постављањем слика деце на друштвеним мрежама.

“Негде из искуства као судски вештак могу да кажем да родитељи апсолутно нису свесни потенцијалних опасности, јер ми често када већ дође до судског процеса, значи већ је дошло до злоупотребе нечијих фотографија или података о личности детета, и ми се већ налазимо у једној позицији где је дете трауматизовано. Дакле, то је један први апел на родитеље да просто поведу рачуна”, навео је Вуковић.

Шта кажу истраживања

Истраживања у Великој Британији показују да родитељи објаве на интернету око 1.500 фотографија свог детета до његове пете године.

Истовремено, четвртина родитеља има јавне профиле на друштвеним мрежама, што значи да свако може да приступи фотографијама њихове деце, чак и они који им нису пријатељи.

Истиче да дете које је имало неко од искустава злоупотребе фотографија или личног идентитета трпи последице, као и да има случајева где не може са њима да се избори и почини суицид.

“Мени је постало једно од првих питања након покушаја суицида код адолесцената да ли постоје неке компромитујуће фотографије које је неко могао да злоупотреби”, додаје Вуковић.

Осамдесет одсто случајева не буде откривено

На питање какве емотивне последице имају таква деца и како се лече, Вуковић каже да се открије свега 20 до 25 одсто таквих случајева.

“Од тога одређени проценат доживи судски епилог. Учествовали смо у великом броју предмета где су директно и педофили били са оне друге стране линије. Ја опет кажем да ми долазимо тек на крају, ако је нека злоупотреба трајала пола године или годину дана то представља један врло интензиван афективитет, односно једну снажну реакцију на стрес, посттрауматски стресни садржај, где је потребно одређено време и одређене психотерапијске методе да се све то реши”, објашњава Вуковић.

На питање колико трају те последице, истиче да је то барем две године у најгорем случају ако не пређу у психопатолошки одговор и неку дубљу психопатологију, односно поремећај.

Педофили најчешће људи из непосредне околине

Kада је реч о деци која су жртве педофила, напомиње да искуства из праксе показују да су то најчешће људи из непосредне околине.

“Ту не мислим само на родбину, комшије и тако даље, него пре на људе који раде у просветним установама, тренери и тако даље. Значи неко ко има директан и брз приступ деци”, наводи Вуковић.

Слике деце са друштвених мрежа најчешће на мети педофила

Управо слике деце преузете са друштвених мрежа њихових родитеља чине чак половину материјала који је пронађен на сајтовима педофила у Аустралији.

Саме фотографије на тим сајтовима често су праћене коментарима у којима је дете експлицитно представљено као сексуални објекат.

Током 2022. године, Фондација за надзор интернета покушала је да уклони са интернета више од 250.000 веб-страница на којима су биле фотографије сексуалног злостављања деце.

„Најважније да децу научимо шта је здрава сексуалност“

Нажалост, поручује, родитељи тек на основу последица виде да је њихово дете жртва.

“То су неке брзе промене које настају 12 до 24 сата – да ли у виду повлачења, пасивизације, изразите отпорности, агресивности, конфронтирања, опоненције деце”, наводи Вуковић.

Говорећи о томе како да научимо децу да не буду жртве, Вуковић каже да је најважније да их научимо шта је здрава сексуалност.

“Мислим да ми имамо огроман проблем као друштво, не као Срби него као цивилизација, да долази до невероватних промена са самим техниологијама. Истакао бих пример који нема везе са сексуалношћу, али смо недавно схватили да процена времена деце и адолесцената, односна та темпорална оријентација је потпуно деформисана константном употребом мобилних телефона”, рекао је Вуковић.

Истиче да се тиме једна од најстабилнијих психичких особина, а то је временска оријентација, пореметила.

“Сада замислите као то утиче на потоње или млађе психичке функције као што је психосексуалност”, наглашава Вуковић.

Када је реч о здравој сексуалности, напомиње да она подразумева да поставимо јасне границе.

“Не само ми, него и у школи. То се сада и дешава и постављају се јасне границе опхођења шта је у реду, а шта није, шта је интимно поље. И са тиме да отворимо разговор са децом да постоје такве могућности да буду на неки начин сексуално злоупотрељени од стране одраслих”, закључио је Вуковић.

 

Извор: РТС

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Трећег дана мале матуре осмаци полажу тест из изборног предмета

Струја неће поскупети ове године, ЕПС креће у реформе

Момо Капор: Како се Српкиње свађају на мору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Почиње пријављивање кандидата за пријемне испите на факултетима

Почео јубиларни 10. XCross на Златибору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Температура данас до 39 степени, а биће још врелије

Почео са радом дечији базен на плажи, улаз бесплатан (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Други дан мале матуре осмаци полажу тест из математике

Почиње лето, обданица најдужа, а ноћ најкраћа