ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Колике су казне за ширење лажних информација на друштвеним мрежама?

Након што је полицији у Миријеву једанаестогодишњи дечак у пратњи родитеља пријавио „да су га напали људи из црног комбија“, полицијски службеници су након разговора утврдили да је малолетник све измислио како не би отишао на контролну вежбу, што је и признао. МУП је подсетио да је изношење и преношење лажних вести или тврдњи кривично дело „изазивање панике и нереда“. Предвиђене казне за ово кривично дело могу бити и новчане и затворске.

На друштвеним мрежама кружила је објава да непозната лица користећи црни комби покушавају да отму децу нудећи им бомбоне. Тврдња је потекла од малолетног дечака, који је првобитно поделио ову вест на друштвеним мрежама, а касније са забринутим родитељима, пријавио слулчај у полицијској станици.

Након испитивања, полицијски службеници су утврдили да је дечак све измислио како би избегао контролну вежбу у школи.

“Молимо грађане да на друштвеним мрежама не шире непроверене информације јер то изазива панику и узмемиреност многих родитеља, већ да ако имају било какву информацију о неком кривичном делу да се јаве у најближу полицијску станицу или позову на 192.

Додајемо да су, након што је полицији у Миријеву једанаестогодишњи дечак у пратњи родитеља пријавио ‘да су га напали људи из црног комбија’, полицијски службеници након разговора утврдили да је малолетник све измислио како не би отишао на контролну вежбу, што је и признао. Такође, идеју да тако нешто измисли добио је након што је видео лажне вести о црном комбију”, наводи се у усаопштењу МУП-а.

За ширење лажних вести и до пет година затврора

МУП је подсетио да је изношење и преношење лажних вести или тврдњи кривично дело „изазивање панике и нереда“. Неретко то раде и одрасли, па је деци посебно тешко објаснити да је лагање сваке врсте – опасно.

Ово кривично дело чини онај ко изношењем или проношењем лажних вести или тврђења изазове панику, или теже нарушавање јавног реда или мира, или осујети или значајније омете спровођење одлука и мера државних органа или организација које врше јавна овлашћења.

За ово кривично дело је прописана казна затвора од три месеца до три године и новчана казна, а уколико је кривично дело учињено путем средстава јавног информисања или сличних средстава или на јавном скупу запрећена је казна затвора од шест месеци до пет година.

Дигитално насиље недовољно дефинисано

Најновији тренд дигиталног насиља у протекле три недеље јесте прављење лажних профила. По правилу, то чини неко из најближег окружења, пише РТС. Тако је у Новом Пазару забележен случај где је једној девојчици, са лажног профила, најбоља другарица слала застрашујуће поруке, помињући чак и масакр у ОШ „Владислав Рибникар“, а потом сматрајући да је све била шала.

Дигитално насиље подразумева претње, узнемиравање, уцењивање, злоупотребљавање туђих личних података и/или фотографија, сајбербулинг, прављење и коришћење лажних профила, сексуално злостављање путем интернета, дечју порнографију, говор мржње, као и различите преваре путем интернета.

Иако је у већој мери распрострањено међу млађим генерацијама, чест је случај да одрасле особе врше насиље над малолетним лицима.

Извор: ГЗС/ З.С/РТС

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Ђорђе у „стојадину“ обишао Европу и остварио дечачки сан

ОГЛАСНА ТАБЛА

Варали старије суграђане и узимали им хиљаде евра за запрашивање непостојећих стеница

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ако немате идеју шта спремити у току поста, ПРОЈИЦЕ СУ УВЕК ДОБРО РЕШЕЊЕ: Лако се праве, а цела породица ће уживати (РЕЦЕПТ)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Жесток удес на Копаонику

ОГЛАСНА ТАБЛА

Плаћено одсуство и за очеве

ОГЛАСНА ТАБЛА

Фонд ПИО најавио: Од 1. јануара нови услови за одлазак у пензију

ОГЛАСНА ТАБЛА

Велики спољнотрговински плус српске пољопривреде

ОГЛАСНА ТАБЛА

Мистериозне појаве на небу изнад Панчева и Ужица

ОГЛАСНА ТАБЛА

Паб квиз

ОГЛАСНА ТАБЛА