ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Колика је казна ако на време не платите порез на имовину?

Рок за плаћање треће рате пореза на имовину на нивоу целе Србије истиче у следећи понедељак, 14. августа, и уколико се ова обавеза не уплати на време држава ће папрено наплатити сваки дан кашњења
Стручњаци препоручују да се грађанима не исплати да прекорачују рокове јер поред увећаног пореза на имовину, укупно задужење може да им оптерети и камата (9 одсто) али и казна од 50.000 динара. Ту казну могу да плате и они који још увек нису измирили обавезе за претходни квартал, преноси Блиц.

Могуће плаћања и у мањем броју рата

Поштовањем наведених рокова за уплату пореза на имовину не обрачунава се камата за неблаговремено плаћене или неплаћене порезе, тако да момент достављања решења о утврђивању пореза на имовину за текућу годину нема последица на грађане, саопштено је у Управи за јавне приходе.

Порез на имовину прикупљају локалне самоуправе и измирује се у четири рате: прва до 14. фебруара, друга до 15. маја, трећа до 14. августа и четврта рата се плаћа до 14. новембра.

Порез на имовину физичких лица може се платити и у мањем броју рата од законом прописаних, укључујући и плаћање утврђеног пореза ођедном, до доспелости пореске обавезе за свако тромесечје.

Иначе, закон је дефинисао и могућност застаревања наплате дуга по основу пореза на имовину.

– Грађани који не поштују прописане рокове за плаћање пореза на имовину могли би бити кажњени са 50.000 динара за сваки квартал за који није плаћена рата пореза. За годишњи порез на имовину законодавац је прописао кварталне рокове плаћања што значи да се непоштовање прописаних рокова сматра нередовним измиривањем обавеза – више пута је појаснио Ђерђ Пап, стручњак за порезе.

Иначе, закон је дефинисао и могућност застаревања наплате дуга по основу пореза на имовину.

– Право Пореске управе на утврђивање и наплату пореза и споредних пореских давања застарева за пет година од дана када је застарелост почела да тече. Овде говоримо о такозваној релативној застарелости, која се прекида сваком радњом Пореске управе предузетом против пореског дужника – наводи Ђерђ Пап.

Објашњава и да после прекида застарелост почиње тећи изнова, и време које је протекло пре прекида се не урачунава у рок за застарелост.

– Законодавац је увео и појам апсолутне застарелости, која подразумева да када истекне рок који је за њу предвиђен, пореска обавеза престаје. Рок за њено наступање је 10 година од истека године када је пореску обавезу требало утврдити или наплатити – наводи Ђерђ Пап.

Каматица

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Пети пут узастопно одбојкашице Србије на олимпијским играма

ОГЛАСНА ТАБЛА

Гориво поскупљује још шест динара, бићемо апсолутни рекордери

ОГЛАСНА ТАБЛА

Грађани више подизали кеш и стамбене кредите, мање потрошачке

ОГЛАСНА ТАБЛА

Пола запослених у Србији прима мање од 64.734 динара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Фигура жене у гусларству: Стеванија једнака међу њима (ФОТО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Меморијално музичко-књижевно вече

ОГЛАСНА ТАБЛА

Традиционалном акцијом удружење “Јефимија” и град Ужице придружили се кампањи “Дај педалу раку” (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Југословенка у ГКЦ

ОГЛАСНА ТАБЛА

Обележена 82. годишњица ослобођења Ужица

ОГЛАСНА ТАБЛА