Огласна табла
ЗДРАВЉЕ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Који су симптоми сезонског грипа и како да побољшате свој имунитет

Почетком недеље, у Србији је забележен први случај сезонског грипа, односно инфекције вирусом типа А-Х1. Инфекција вирусом грипа може бити асимптоматска, односно без симптома, али и са врло благим симптомима, као и температуром, главобољом, гушобољом, непродуктивним кашљем, боловима у мишићима и зглобовима, објашњава епидемилог др Ивана Беговић Лазаревић.

Епидемилог Градског завода за јавно здравље у Београду др Ивана Беговић Лазаревић је у емисији Првог програма Радио Београда „Магазин на Првом“ навела да је за грип карактеристично да се клинички симптоми манифестују наглим порастом телесне темпретуре и главобољом.

Др Беговић Лазаревић напомиње да су особе са врло благим симптомима инфлуенце или без њих, најбројнији преносиоци вируса јер се осећају здраво и обављају редовне дневне активности.

Грип се, уколико је клиничка слика уобичајена, лечи симптоматском терапијом која подразумева снижавање температуре, повећавање уноса течности, мировање, проветравање просторија, обавезно прање руку, изолацију оболеле особе у мери у којој је могућа, указује др Беговић Лазаревић. Међутим, ако се – према њеним речима, посумња на бактеријску инфекцију, односно запаљење плућа, укључује се антибиотска терапија.

На основу клиничке слике не може се утврдити разлика између вируса грипа и вируса короне, напомиње епидемилог ГЗЈЗ и прецизира да се свакој особи, за коју постоји сумња да је заражена вирусом грипа, обавезно се ради и ПЦР тест.

Коме се све препоручује вакцинација 

Имунитет је јако битан за одбрану организма од грипа. Он се побољшава вакцинацијом – то је специфичан вид заштите, здравим начином живота, он се јача равнотежом између периода сна и радних активности, временом које се проводи на свежем ваздуху, здравим начином живота, избегавањем конзумације алкохола и дувана.

Др Ивана Беговић Лазаревић наглашава да се вакцинација препоручује за децу старију од шест месеци и одрасле особе уколико имају хроничну кардиоваскуларну болест – не рачунајући повишен крвни притисак, хронично плућно обољење, астму, шећерну болест, повећану телесну тежину, хемоглобинопатије, неуролошка обољења, обољења која доводе до слабљења имунитета – ХИВ инфекција, особама са трансплантираним органима, са бубрежним обољењима – на хемодијализи и трудницама. Примају је и запослени у геронтолошким установама, здравствени радници…

Вакцина се не препоручује особама које имају алергијске ракције на неку од компоненти вакцине, констатује др Беговић Лазаревић, уз информацију да је ГЗЈЗ у Београду снабдевен са две врсте вакцина против грипа – „Пастеровом“ која је четворвалентна и тровалентном са института „Торлак“. Иначе, вакцинална заштита од вируса грипа траје шест месеци, и то је период у коме у организму постоје антитела.

Извор: РТС

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

У недељу претежно сунчано, повремено нестабилно време!

Невреме уништило око 15 одсто рода малина у Србији

Данас се навршава месец дана од незапамћене трагедије на Врачару

Спектакл у Ужицу: Звезда и бањалучки Борац играју на „Радомиру Антићу“

Kолико је поскупео породични ручак за годину дана

Потрага за поузданим мајстором није лака

Србију у априлу посетило 345.989 туриста, чак 15.417 Руса

Временска прогноза за суботу 03. мај

У селима Лужничке долине штета готово 350 милиона динара