ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Који је разлог за увећане рачуну за струју?

Увећани рачуни за струју, у последња три месеца, у великом броју стижу на адресе потрошача због хакерског напада на Електропривреду Србије крајем децембра прошле године, али и због тога што се, у неким случајевима, бројила не очитавају редовно па долази до грубих грешака, објашњава домаћа стручна јавност

Са друге стране, у ЕПС-у за Данас тврде да хакерски напад није утицао на износе рачуна за електричну енергију као и да није повећан број приговора у односу на претходни период.

Увећани рачуни за струју су постали ноћна мора за велики број домаћинстава, али и предузећа у последња три месеца јер су износи које треба платити “папрени”, односно далеко већи од уобичајених.

Индивидуални потрошачи, односно домаћинства чији рачуни на месечном нивоу не прелазе износе од пет до 8.000 динара, суочили су се са рачунима који достижу и до невероватних 60.000 динара.

Дневни лист Данас су ових дана контактирали бројни читаоци који су се суочили са ситуацијом да им бројила у петходним месецима уопште нису очитана, а када коначно јесу добили су месечни рачун са вишеструко већим износом од уобичајеног.

Иначе, није реч о домаћинствима која живе у кућама те је потребно да неко буде физички присутан како би дошло до очитавања већ о онима који живе у стамбеним зградама где су струјомери у сваком тренутку доступни за проверу потрошње електричне енергије.

Тако је, примера ради породица из Новог Сада, које иначе има даљинско грејање, у новембру добила, како кажу за Данас, рачун са уобичајеним износом, а онда у децембру и јануару њихово бројило уопште није очитано. У фебруару је уследио , јер је пристигли рачун износио око 23.000 динара.

То домаћинство се одмах жалило и тражило проверу потрошње свог бројила уз тврдњу да је дошло до неправилности. Из ЕПС-а им је одговорено да том предузећу фактурисање рачуна за струју доставља оператор дистрибутивног система, а то је Електродистрибуција Србије у складу са важећом законском регулативом.

Наведено је да је ЕПС оператору проследио захтев за контролу мерног места и поновно очитавање. У одговору се истиче да с обзиром на то да ЕПС тренутно не располаже са подацима на основу којих би могао да се прихвати приговор, жалба се сматра одбијеном.

Друго новосадско домаћинство је такође у децембру добило рачун према коме наводно уопште није трошило струју.

Међутим, следећи рачун је био енормно висок у односу на уобичајену потрошњу и износи око 28.000 динара.

Наши саговорници кажу да разумеју ако им рачуни нису очитани када је требало због хакерског упада, али сматрају да није у реду што су, ако је то случај, надлежни износ њихове просечне потрошње помножили са бројем месеци рачунајући ту и оне у којима струја није очитана, те су на тај начин упали у “црвену зону” порошње.

– У једном месецу су обрачунали све заједно, уместо да су на пример поделили у зелену и плаву зону на наредни период у коме није очитавано – тврде наши саговорници.

Такође, у Београду је било случајева да примера ради фирма добије огроман рачун за струју, а да јој је након жалбе у ЕПС-у речено да игнорише добијени износ и да плати уобичајену суму за рачун достављен за тај месец.

Стручњак за енергетику Велимир Гавриловић каже за Данас да хакерски упад може да буде разлог енормно увећаних рачуна, али исто тако и то што се неки рачуни, из овог или оног разлога, не очитавају појединачно, односно за сваки месец већ се уместо тога очитва више њих у истом месецу.

То се дешава код домаћинстава која живе у кућама и где је потребно да неко буде у том стамбеном објекту када екипа надлежна за очитавање бројила дође да обави свој посао.

Ако никог нема код куће бројило не може бити очитано. Исто тако, дешава се да агенције задужене за очитавање због тога што немају довољно људства ни не пошаљу екипу за очитавање на све адресе иако је то потребно.

– Епилог су неочитана бројила. Онда се потрошња у месецу у коме се бројило чита гледа збирно и ту долази до грешака током обрачуна колико је заиста киловата потрошено и пребацивања у скупље зоне. Правилан начин је да се сваки месец обрачуна појединачно како не би дошло до пропуста. Грађани треба да пазе на те ствари како не би платили више него што је потребно. Зато треба да инсистирају да им се струја очита за сваки месец посебно. У међувремену је дошло до поскупљења струје, тако да је логично да рачуни порасту, зависно од потрошње, између 10 до 25. одсто. Међутим, свака потрошња већа од 30 одсто није нормална и домаћинства на такве рачуне обавезно треба да се жале, јер су сасвим сигурно оштећена – наводи Гавриловић.

У ЕПС-у пак кажу да хакерски напад није утицао на износе рачуна за електричну енергију.

– Редовно анализирамо број и разлоге поднетих приговора. Након анализе се ради на унапређењу пословања са свим странама које учествују у формирању рачуна за електричну енергију, у циљу повећања задовољства купаца. Број приговора у децембру 2023, јануару 2024. и фебруару 2024. године није повећан и износи мање од један одсто од укупног броја места испоруке – наводе у ЕПС-у и додају да сви купци могу да поднесу приговоре писаним путем на адресе одштампане на рачунима, бесплатним позивом корисничког центра 0800 111 202, електронским путем на мејл адресу рекламације@данас.рс или путем портала Увид у рачун.

Каматица

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Од сутра радови у Улици Станоја Главаша

Град са милион динара помаже породици Јојић из Кремана чија кућа је изгорела у пожару

“Наша Златка“ освојила три златне медаље

Високи нивои хербицида пронађени у више од половине узорака сперме, открива истраживање

Стамбени кредити и зајмови привреди стагнирају – када се може очекивати пад камата

Олакшице за струју и гас – најсиромашнијима највеће субвеције

Промоција збирке песама “Кошмари Кошара”

Данас је Свети Јован Богослов

ОГЛАСНА ТАБЛА

Beldocs одбројавање