OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

Koje sorte malina se gaje u Arilju?

Koje sorte se gaje u Arilju i šta im nedostaje kako bi se bolje pozicionirale na svetskom tržištu, rekao nam je Božo Joković, direktor zemljoradničke zadruge Agro Eko Fruits iz Arilja.

Sve sorte malina koje danas rastu u području Arilja zaštićene su kao brend geografskim poreklom. U početku su kao takve podrazumevali samo miker i vilamet. 

„Mi smo to proširili, zajedničkim snagama naše radne grupe, na sve gajene sorte, uključujući i dvorodne, tulamin, tulamedžik, polku, polanu i druge. Sve su danas u okviru zaštićenog geografskog porekla, nose brend ariljske maline“, kaže ponosno Božo Joković.

Božo Joković ističe da nije bilo logike da se podrazumeva samo za dobro poznati miker i vilamet da su mnogo kvalitenije prisustvom organoleptičkog svojstva, i da se danas i sve ostale gajene na ovom području i zvanično smatraju vrhunskim. Jedino što nedostaje ariljskim malinama u poređenju sa konkurencijom u svetu je bolji marketing. 

Poljaci, na primer, dobro znaju kako da prodaju svoj proizvod. 

„Bio sam jednom u studijskoj poseti Poljskoj. Naše maline su daleko kvalitetnije od njihovih, ali oni mnogo više ulažu marketing i to je naša stranputica. Nemamo dovoljno sredstava, ali da smo zajednički svim silama izašli na tržište bolje bi se pozicionirali“, rekao je Božo.

Za dobar marketing očigledno nije dovoljan kvalitet da govori za sebe, a novca nema dovoljno. Pored toga, malinari se žale da je sve teže pronaći sezonske radnike od kojih zavise.

Izvor: agromedia.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Kako izgleda junski školski raspored, ko prvi “greje” klupe i zašto

Oglasna Tabla

Zlatiborski hoteli počeli sa radom (VIDEO)

Oglasna Tabla

„Hajdučka tepsija“ – Izvrsno jelo naših predaka

Oglasna Tabla

LU Zlatibor: Nadoknada štete od divljih svinja prema propisima

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za subotu – 30. maj

Oglasna Tabla

Jedna od najvećih srpskih sredonjovekovnih svetinja nalazi se u samom centru Arilja: Plavi anđeo pleni lepotom od 13. veka

Oglasna Tabla

JКP Treći septembar bogatije za tri kamiona, dar beogradske Gradske čistoće

Oglasna Tabla

Protestuju vlasnici turističkih čamaca na Uvcu

Oglasna Tabla

Izvo’lte, Srbi! Grci nama neće tražiti potvrdu na ulasku u zemlju

Oglasna Tabla