5.3 C
Uzice
новембар 12, 2019
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

Koje sorte malina se gaje u Arilju?

Koje sorte se gaje u Arilju i šta im nedostaje kako bi se bolje pozicionirale na svetskom tržištu, rekao nam je Božo Joković, direktor zemljoradničke zadruge Agro Eko Fruits iz Arilja.

Sve sorte malina koje danas rastu u području Arilja zaštićene su kao brend geografskim poreklom. U početku su kao takve podrazumevali samo miker i vilamet. 

„Mi smo to proširili, zajedničkim snagama naše radne grupe, na sve gajene sorte, uključujući i dvorodne, tulamin, tulamedžik, polku, polanu i druge. Sve su danas u okviru zaštićenog geografskog porekla, nose brend ariljske maline“, kaže ponosno Božo Joković.

Božo Joković ističe da nije bilo logike da se podrazumeva samo za dobro poznati miker i vilamet da su mnogo kvalitenije prisustvom organoleptičkog svojstva, i da se danas i sve ostale gajene na ovom području i zvanično smatraju vrhunskim. Jedino što nedostaje ariljskim malinama u poređenju sa konkurencijom u svetu je bolji marketing. 

Poljaci, na primer, dobro znaju kako da prodaju svoj proizvod. 

„Bio sam jednom u studijskoj poseti Poljskoj. Naše maline su daleko kvalitetnije od njihovih, ali oni mnogo više ulažu marketing i to je naša stranputica. Nemamo dovoljno sredstava, ali da smo zajednički svim silama izašli na tržište bolje bi se pozicionirali“, rekao je Božo.

Za dobar marketing očigledno nije dovoljan kvalitet da govori za sebe, a novca nema dovoljno. Pored toga, malinari se žale da je sve teže pronaći sezonske radnike od kojih zavise.

Izvor: agromedia.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Vremenska prognoza za 12. novembar (utorak)

Oglasna Tabla

Tetke dobile status trećeg roditelja

Oglasna Tabla

Aleksandar Gajšek u Užicu na tribini “ Traganje za smislom“

Oglasna Tabla

Znate li ko su vam bili preci? Evo zašto je to važno!

Oglasna Tabla

Veliki uspeh Strahinje Poledice, učenika Medicinske škole u Užicu

Oglasna Tabla

Velika akcija BIA u srpskoj fabrici oružja: Uhapšeni albanski špijuni?

Oglasna Tabla

Uhapšen piroman iz Prijepolja

Oglasna Tabla

Turistička organizacija Zlatibor – Ambasador dobre usluge

Oglasna Tabla

Zlatna karatistkinja Lidija Trmčić osvojila „Hungarian open“

Oglasna Tabla