Огласна табла
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Коалиција Морамо тражи од РИК-а да се понови гласање на једном бирачком месту у Ужицу

Ужице – Коалиција Морамо, након што је њен приговор о неправилности на бирачком месту број 63 у Ужицу одбацила Градска изборна комисија, обратила се Републичкој изборној комисији и затражила да се поништи решење ужичке комисије и да се понови гласање на том биралишту.

Како је Данас писао, та коалиција је, у приговору ужичкој комисији, навела да је на том бирачком месту било више гласачких листића у кутији, него што је било бирача и због тога је тражила да се гласање на том биралишту понови.

Градска изборна комисија је, наводе у коалицији, изменила записник бирачког одбора са тог биралишта, тако што је уписала већи број оних који су гласали од броја наведеног у записнику.

У образложењу комисије наводи се да је, приликом примопредаје материјала са бирачког места, утврђено да постоји рачунска грешка у попуњавању записника о раду бирачког одбора, односно да је било три листића више од укупног броја бирача који су гласали.

„У образложењу се даље наводи да је Градска изборна комисија извршила увид у извод из бирачког списка и да је, пребројавањем бирача заокружених да су гласали, дошла до броја од 857 бирача, колико има укупно искоришћених гласачких листића“, саопштили су из коалиције Морамо и поручили да то „није тачно“.

„Постојање већег броја листића у гласачкој кутији је објективна чињеница, а навод да је унутар Градске изборне комисије постигнут договор о томе да се исправи Записник о раду бирачког одбора, на начин што ће се уписати да је гласало више бирача него што заиста јесте, врло лако је проверив“, указују из коалиције.

Комисија, додаје се, „није утврђивала чињенично стање, него се искључиво бавила присуством представника коалиције Морамо у изборној комисији“, а требало је, истиче се, да се „увери из изборног материјала о наводима из захтева за поништавање гласања, нарочито узимајући у обзир да је број бирача на изборима за председника Републике био 854, односно исти као и на изборима за народне посланике“.

„Чињеница да је“, како се закључује, „подносилац захтева за понављање избора испред коалиције Морамо био члан ове комисије, у моменту када је извршена примопредаја изборног материјала са тог бирачког места, не утиче на постојање или непостојање већег броја листића у гласачкој кутији од броја гласача“.

„Приговор, који је упутила коалиција Морамо, може се сматрати изјавом члана ГИК-а, односно доказом о радњама Градске изборне комисије“, закључује се у саопштењу те коалиције.

Ко је против понављања гласања

За решење изборне комисије којим је, као неоснован, одбијен захтев коалиције Морамо да се понови гласање на бирачкм месту број 63, гласали су, наводе у тој коалицији, „чланови комисије из редова Социјалдемократске партије Србије, коалиције Нада, коалиције Двери и ПОКС, Заветника и Суверениста“.

Извор: danas.rs/Н. Ковачевић 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Продаје се тврђава „Стари град“?

ОГЛАСНА ТАБЛА

Од данас поскупљење путарине

ОГЛАСНА ТАБЛА

Како на време препознати аутизам код детета

ОГЛАСНА ТАБЛА

Златибору потврђено звање туристичког места прве категорије

ОГЛАСНА ТАБЛА

На Златибору одржана обука у вези безготовинске наплате услуга у сектору туризма и угоститељства

ОГЛАСНА ТАБЛА

МУП најавио појачану контролу ради смањења броја саобраћајних незгода

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ритму недеље са Драгољубом Стојадиновићем (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Април почиње с кишом, уз пљускове и пад температуре

ОГЛАСНА ТАБЛА

Одржива пољопривреда од кључног значаја за опстанак села (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА