1.5 C
Uzice
децембар 16, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

KO U SRBIJI HOĆE OBAVEZNI VOJNI ROK

Decembarska klasa vojnika u četvrtak je počela da pristiže u kasarne i to u trenutku kada deluje da je vojska veoma popularna među mladima. I istraživanja pokazuju da je sve više onih koji su za vraćanje obaveznog roka, a u medijima se sve češće govori o temi vraćanja obaveznog „služenja vojske“.

Međutim, kada se pogledaju rezultati, u oči upada to što je najviše onih koji se zalažu za to da svako duži uniformu u grupi stanovnika Srbije starosti između 70 i 75 godina.

U centrima za obuku Vojske Srbije u Somboru, Valjevu i Leskovcu u četvrtak je dobrovoljno služenje vojnog roka počela decembarska generacija vojnika.

Reč je o prvoj generaciji vojnika za koju će dobrovoljno služenje vojnog roka trajati šest meseci i obuhvataće tromesečnu individualnu i specijalističku obuku, a zatim i kolektivnu obuku i aktivno uključivanje u život i rad jedinica Vojske Srbije do završetka vojnog roka, ističe se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Kako pokazuju nova istraživanja, sve ih je više koji su za to da uniforma bude i obavezna. Dvadesetogodišnji Nikola Zdravković se nije prijavio za ovaj rok, ali verovatno će za sledeći.

“Hoću da se prijavim zato što generalno volim takve stvari i zato što mislim da svaka država treba da ima vojsku i to obaveznu kao što je pre bila”, ističe Zdravković.

Na pitanje da li bi i drugi iz njegove generacije rado da prolaze sve to, Zdravković odgovara: “Retko ko, a i retko ko bi mogao tamo da izdrži”.

Ipak, portparol Ministarstva odbrane, kapetan korvete Jovan Krivokapić, za B92.net kaže da se za decembrasku klasu vojnika do sada prijavilo više od 600 kandidata.

“Interesovanje za doborvoljno služenje vojnog roka sa oružjem je već godina izraženo i po klasama se uvek prijavljuje dovoljan broj kandidata za svaki uputni rok”, navodi Krivokapić.

Kako kaže, zbog velikog interesovanja od 2014. godine uvedena su dva dodatna uputna roka. Vojska sada prima “guštere” četiri puta godišnje – u martu, junu, septembru i decembru.

“U prijavama koje regruti popunjavaju prilikom prijave za dobrovoljno služenje vojnog roka, najčešći razlozi koji se navode su patriotizam, ljubav prema uniformi i vojnoj profesiji i želja da se, nakon odsluženja, nastavi karijera u svojstvu profesionalnog vojnika u jedinicama Vojske Srbije”, navodi Krivokapić.

Međutim, on ističe da uvođenje ponovne obaveze vojnog roka nije tema o kojoj se trenutno razmišlja, “pre svega zbog ekonomskih razloga”, kao i da raduje činjenica da mladi iskazuju toliko interesovanje i privrženost vojsci.

Prema rezultatima istraživanja, Agencije za istraživanje tržišta i ispitivanje javnog mnjenja “Open Source”, 61,4% ispitanika je za ponovno uvođenje obaveze služenja vojnog roka, dok se 32,7% protivi toj ideji. Interesantno je da su za ponovno uvođenje obaveznog roka najviše građani stari od 70 do 75 godina (67,3%) i oni koji bi najviše i bili pogođeni tim rokom, 20-25 (65,1%).

Istraživanje je rađeno u periodu od 6. do 11. marta 2015. Telefonskim anketiranjem je obuhvaćeno 1009 osoba, starosne dobi od 12 do 75 godina.

Pavle Đokić iz agencije “Open Source” kaže da je istraživanje urađeno na reprezentativnom uzorku, a da nije na agenciji da tumači rezultate.

Zbog čega je to tako pitali smo profesora Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i psihologa Milanka Čabarkapu.

“To je jedini način da se zaposlite danas. U ovakvim vremenima raste poverenje u sistem koji je relativno stabilan, koji nudi mogućnost zaposlenja po ugovoru. Zato se javljaju i žene i muškarci, ima više poslova koji tamo mogu da se rade…”

On navodi da je drugačije u privatnom sektoru, gde se radi po projektima i kada projekat prestane taj neko ostane bez posla: “Projekat traje dve-tri godine i to je to, posle nema posla”.

“Sigurnost posla je presudan faktor, a tu je i taj porast nacionalne komponente u kriznim vremenima. Opet, u vreme obilnije krize ljudi beže van, kao što je to bilo ranije. Pored toga, još uvek vojska uživa relativno obilan ugled i prestiž, sigurno”, zaključuje on za B92.net.

b92.net/Slobodan Maričić/foto:srbijadanas.com

output_bkzdes

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

ZLATNI KIK BOKSER! Promenili su mu 12 rivala, a onda je pred našim Filipovićem pao iskusni Crnogorac!

Oglasna Tabla

Dragica, Luka i Andrej u Kini osvojili nagradu za orginalni nastup

Oglasna Tabla

Kome će najveću korist doneti Moravski koridor

Oglasna Tabla

Studenti Srbije za dečiju prazničnu radost

Oglasna Tabla

Veče novovaroških pesnika u Narodnoj biblioteci Užice

Oglasna Tabla

Meštani Sevojna pomogli turskom kamiondžiji da nastavi put zbog kazne od 22.000 evra bio zarobljen 8 dana u Srbiji

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za nedelju – 15. decembar

Oglasna Tabla

(VIDEO) Turbo-punk-folk-wellness-spa koncert: “Brkovi” oduševili užičku publiku

Oglasna Tabla

Pušteni iz pritvora osumnjičeni u slučaju „Prvi partizan“

Oglasna Tabla