OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Ko ne vakciniše decu, gubi roditeljski dodatak

Novi Zakon o finansijskoj podršci porodici s decom stupio je na snagu 1. jula. Iako je doneo mnoge pozitivne promene, u njemu postoje rešenja koja su izazvala negodovanje kod jednog dela javnosti.

Na meti kritika našao se i stav koji propisuje da, ukoliko u toku isplate prava na roditeljski dodatak, koji se vrši u mesečnim ratama, dođe do razvoda braka ili prestanka bračne zajednice, obustavlja se dalja isplata prava do odluke ministarstva nadležnog za socijalna pitanja. Pitanje je samo koliko će se ta odluka čekati, a samim tim i isplata dodatka. Naime, da bi roditelji od države dobijali roditeljski dodatak, kom su se mnogi obradovali, potrebno je da, između ostalog, budu ispunjeni i sledeći uslovi:

*Dete za koje se podnosi zahtev treba da bude vakcinisano u skladu sa propisima iz oblasti zdravstvene zaštite. Ova formulacija pokreće pitanje šta da rade roditelji dece koja iz opravdanih razloga ne mogu da budu vakcinisana.
*Da deca prethodnog reda rođenja budu vakcinisana u skladu sa propisima iz oblasti zdravstvene zaštite.
*Da deca prethodnog reda rođenja pohađaju pripremni predškolski program i da redovno pohađaju osnovnu školu

Ovi uslovi izazvali su brojne reakcije, koje možda najbolje ilustruje jedan komentar na internetu: „Roditeljski dodatak ne crpi svoju svrhu u nagrađivanju roditelja za to što dobro obavljaju svoje roditeljske dužnosti, već treba da štiti decu od ekonomske ugroženosti. Tačnije, on treba da pomogne roditeljima da deci bar pruže osnovne uslove za život, a ovako ispada da nevakcinisana i neobrazovana deca nemaju potrebu da jedu i budu obučena.“

Možda je najveća kritika zakona usledila zbog nepravde prema mamama sa visokim primanjima. Naime, do sada je na ime mesečne naknade za porodiljsko ili odsustvo radi nege deteta mogao da bude isplaćen iznos u visini od najviše pet prosečnih plata, bez obzira na to što su primanja nekih majki bila i veća od tog iznosa. Sada će ta suma biti još niža. Novi zakon propisuje da će porodilja prilikom odsustva moći da primi mesečnu naknadu u visini od maksimalno tri prosečne plate, što je oko 150.000 dinara. A to znači da žena koja je uspešna, koja se izborila za svoje radno mesto i platu u visini, na primer, 200.000 dinara, tokom porodiljskog bolovanja dobijaće oko 50.000 mesečno manju platu. Ispada da se sada ona kažnjava smanjenjem plate zato što je rodila dete, iako je sve vreme plaćanjem većih poreza doprinela državnom budžetu.

Roditeljski dodatak treba da pomogne roditeljima da deci pruže bar osnovne uslove za život, a ovako ispada da nevakcinisana i neobrazovana deca nemaju potrebu da jedu i budu obučena

Bez obzira na obrazloženje resornog ministarstva da je glavni motiv ove odluke bio da se smanje zloupotrebe, ostaje i dalje činjenica da je zapravo samo učinjena velika nepravda prema mamama koje dobro zarađuju.

Izvor: Blic/Biljana Stefanović

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

IN MEMORIAM: Preminuo Rade Jovanović, direktor JKP „Vodovod Zlatibor“

Oglasna Tabla

Nove mere: Evo šta vas čeka na poslu od sutra

Oglasna Tabla

Čobanin koji čuva jedno od najvećih stada u Srbiji

Oglasna Tabla

“Sledeći put ću samo da ga ŠUTNEM!” Jasmina je našla novčanik na ulici, a kad je htela da ga vrati vlasniku usledio je šok!

Oglasna Tabla

Još danas upis u srednju školu, ove godine elektronski

Oglasna Tabla

Otkazani sabori trubača u Zlatiboru i Guči

Oglasna Tabla

Saopštenje Gro SNS Užice

Oglasna Tabla

Premašeni kapaciteti užičke bolnice za smeštaj obolelih od korona virusa

Oglasna Tabla

Eko agrar: Zahtevi za subvencije poštom

Oglasna Tabla