-1.2 C
Uzice
23 јануара, 2020
Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Ko ne vakciniše decu, gubi roditeljski dodatak

Novi Zakon o finansijskoj podršci porodici s decom stupio je na snagu 1. jula. Iako je doneo mnoge pozitivne promene, u njemu postoje rešenja koja su izazvala negodovanje kod jednog dela javnosti.

Na meti kritika našao se i stav koji propisuje da, ukoliko u toku isplate prava na roditeljski dodatak, koji se vrši u mesečnim ratama, dođe do razvoda braka ili prestanka bračne zajednice, obustavlja se dalja isplata prava do odluke ministarstva nadležnog za socijalna pitanja. Pitanje je samo koliko će se ta odluka čekati, a samim tim i isplata dodatka. Naime, da bi roditelji od države dobijali roditeljski dodatak, kom su se mnogi obradovali, potrebno je da, između ostalog, budu ispunjeni i sledeći uslovi:

*Dete za koje se podnosi zahtev treba da bude vakcinisano u skladu sa propisima iz oblasti zdravstvene zaštite. Ova formulacija pokreće pitanje šta da rade roditelji dece koja iz opravdanih razloga ne mogu da budu vakcinisana.
*Da deca prethodnog reda rođenja budu vakcinisana u skladu sa propisima iz oblasti zdravstvene zaštite.
*Da deca prethodnog reda rođenja pohađaju pripremni predškolski program i da redovno pohađaju osnovnu školu

Ovi uslovi izazvali su brojne reakcije, koje možda najbolje ilustruje jedan komentar na internetu: „Roditeljski dodatak ne crpi svoju svrhu u nagrađivanju roditelja za to što dobro obavljaju svoje roditeljske dužnosti, već treba da štiti decu od ekonomske ugroženosti. Tačnije, on treba da pomogne roditeljima da deci bar pruže osnovne uslove za život, a ovako ispada da nevakcinisana i neobrazovana deca nemaju potrebu da jedu i budu obučena.“

Možda je najveća kritika zakona usledila zbog nepravde prema mamama sa visokim primanjima. Naime, do sada je na ime mesečne naknade za porodiljsko ili odsustvo radi nege deteta mogao da bude isplaćen iznos u visini od najviše pet prosečnih plata, bez obzira na to što su primanja nekih majki bila i veća od tog iznosa. Sada će ta suma biti još niža. Novi zakon propisuje da će porodilja prilikom odsustva moći da primi mesečnu naknadu u visini od maksimalno tri prosečne plate, što je oko 150.000 dinara. A to znači da žena koja je uspešna, koja se izborila za svoje radno mesto i platu u visini, na primer, 200.000 dinara, tokom porodiljskog bolovanja dobijaće oko 50.000 mesečno manju platu. Ispada da se sada ona kažnjava smanjenjem plate zato što je rodila dete, iako je sve vreme plaćanjem većih poreza doprinela državnom budžetu.

Roditeljski dodatak treba da pomogne roditeljima da deci pruže bar osnovne uslove za život, a ovako ispada da nevakcinisana i neobrazovana deca nemaju potrebu da jedu i budu obučena

Bez obzira na obrazloženje resornog ministarstva da je glavni motiv ove odluke bio da se smanje zloupotrebe, ostaje i dalje činjenica da je zapravo samo učinjena velika nepravda prema mamama koje dobro zarađuju.

Izvor: Blic/Biljana Stefanović

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Objavljene zbirke zadataka za završni ispit

Oglasna Tabla

Uglavnom sunčano sa temperaturom do devet stepeni

Oglasna Tabla

Veliki podvig našeg sugrađanina Aleksandra u Francuskoj

Oglasna Tabla

Užički đaci na bilbordima Ministarstva prosvete

Oglasna Tabla

Dobri Nenad Đokić spasao kuče iz Đetinje posle 20 dana agonije (VIDEO)

Oglasna Tabla

Sadržaji Narodnog muzeja dostupniji osobama sa invaliditetom

Oglasna Tabla

Vojska poziva sve punolente mladiće da se prijave u vojnu evidenciju

Oglasna Tabla

Proleće će pokrenuti gondolu a gondola nove turističke projekte i sadržaje

Oglasna Tabla

Pregledi stručnih saradnika u Čigoti

Oglasna Tabla