Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Ko ne bude nosio masku na propisanom mestu, kazna 5.000 dinara

Izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koje priprema radna grupa Vlade Srbije, biće propisano da komunalna milicija izdaje prekršajni nalog za nepoštovanje mera za sprečavanje širenja koronavirusa. To znači da će komunalna milicija građanima, ukoliko ne nose maske na propisanim mestima, moći da izda prekršajni nalog za plaćanje kazne od 5.000 dinara, koju u roku od osam dana mogu da plate umanjenu za pola, u iznosu od 2.500 dinara.

Isto važi i za pravna lice, preduzetnike i ugostiteljske objekte, kojima će prekršajnim nalogom biti izricane kazne zbog nepoštovanja mera koje se odnose na njih – poput razmaka između stolova, nepostojanja dezinfekcionih sredstava, ili korona redara… Za njih su predviđene više kazne.

Novo ovlašćenje za izdavanje prekršajnog naloga odnosiće se samo na Komunalnu miliciju, ne i na pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova, kako su to neki mediji objavili, potvrđeno je Tanjugu u radnoj grupi Vlade Srbije.

Kazne, koje će moći da se izreknu prekršajnim nalogom za kršenje mera neće biti povećane, biće u već propisanim fiksnim iznosima, a sada nisu u planu izmene Zakona o prekršajima.

Predsednica Prekršajnog suda u Beogradu Olivera Ristanović za Tanjug objašnjava da prekršajni nalog koji će izdavati komunalna milicija treba da sadrži razlog izdavanja, član uredbe ili zakona koji se krši i pun fiksni iznos koji treba da se plati.

Prekršajni nalog kao i kod drugih kazni
Prekršajni nalog funkcioniše kao i kod drugih mandatnih kazni, predviđenih za nepropisno parkiranje ili saobraćajne prekršaje, tako što lice kojem je nalog izdat može da u roku od osam dana od dana izdavanja plati pola kazne, čime ispunjava svoju obavezu.

„Ukoliko želi da osporava prekršajni nalog, lice može u istom roku od osam dana da podnese zahtev za sudsko odlučivanje prekršajnom sudu“, navela je Ristanovićeva.

Ukoliko ne uradi ni jedno ni drugo, nalog sa klauzulom konačnosti i izvršnosti izdavalac naloga šalje sudu na prinudno izvršenje, dodala je predsednica prekršajnog suda u Beogradu.

Napomenula je da i po isteku roka od osam dana lice može da plati kaznu iz naloga, ali u punom iznosu, jer ako ne plati pun iznos kazne, ostatak opet dolazi u sud na prinudno izvršenje.

Biće preciziran i pojam kućnog karantina
Pored pomenutih novina, izmenama Zakona biće preziciran pojam kućnog karantina, rekla je ranije za Tanjug zamenica sekretara Vlade Srbije i članica radne grupe za imenu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti Tamara Stojčević.

Naglasila je da su ovo samo hitne izmene, ističući da ovaj Zakon mora da bude usklađen sa preporukama i pravilnicima Svetske zdravstvene organizacije.

Ona očekuje da će se predlog izmena naći pred Vladom Srbije sledećeg četvtka, odnosno zajedno sa rebalansom budžeta, a potom i pred poslanicima Skupštine Srbije radi usvajanja.

Izvor: rts.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Каратисти Ужица у одличној форми

ОГЛАСНА ТАБЛА

Седам беба рођено у ужичком породилишту

ОГЛАСНА ТАБЛА

Једна смеса за тесто у 3 боје: Прелепо декорисана и укусна слана торта – готова за мање од пола сата

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Пун кофер прича“ у Народној библиотеци Ужице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Влада је поново ограничила цене хране, и то на два месеца

ОГЛАСНА ТАБЛА

Србија против Камеруна за повратак у живот (11.00)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ујутро магла и мраз, током дана хладно и облачно

ОГЛАСНА ТАБЛА

Тежак удес на магистралном путу Чачак – Ужице!

ОГЛАСНА ТАБЛА

Колико ћемо сада плаћати млеко, шећер, брашно: Влада је поново ограничила цене хране, и то на два месеца

ОГЛАСНА ТАБЛА