ОГЛАСНА ТАБЛА
ВЕСТИ ИЗ ОКРУГА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Ко је узео новац од ђачких екскурзија?Миодрага Шошкића, пољопривредника из златарског села Мишевиће нису спречили ни снег, ни лед да стигне до зграде чачанске општине испред које је започео протест. Разлог за овај радикалан потез јесте што је још пре три године уплатио тешко сакупљени новац за екскурзију своје ћерке, тадашње ученице осмог разреда Основне школе “Танаско Рајић“. Екскурзија због короне није изведена, а новац његовој ћерки, данас средњошколки, још увек није враћен.

– Годинама молимо да нам се наш новац врати јер смо га једва прикупили. Жена и ја смо незапослени, нама тај новац треба да бисмо преживели и дете школовали. Снег ми је срушио шталу, оно мало стоке је по туђим оборима, а кромпир који сам произвео немам коме да продам у Новој Вароши. Ја немам пара да их расипам, па сам зато са оно мало што имам у џепу дошао овде. А дошао сам да се борим за своје и нећу одустати док ми паре не врате – категоричан је Миодраг.

Овај револтирани родитељ каже да је небројено пута покушао и на многа врата закуцао, али да га нико не чује.

– За њих је 12 хиљада динара, вероватно, никаква пара али за мене је много. Доживео сам да ми дете овде у Чачку гладује. Много сам љут, гласао сам за Вучића, ја сам њега испоштовао и зато хоћу да и мене и моје дете сада испоштују. Ја не тражим ничије, никакву помоћ, борићу се како знам, али хоћу да се врати оно што је наше – огорчен је Шошкић и каже „да ће ићи и за Београд уколико се ова ситуација не реши’’.

Милорад Шошкић са Златара, на жалост, није једини родитељ коме су, како он каже, „паре отете“. Хиљаде родитеља широм Србије се са овим проблемом бори већ три године. Наиме, новац који је још 2019. уплаћен за екскурзије и школе у природи, заробљен је по разним туристичким агенцијама и угоститељским објектима. Због актуелне епидемиолошке ситуације, планиране ваннаставне активности нису изведене, али то није подразумевало и да ће уплаћени новац бити враћен за неизвршену услугу.

Милорад Тешић, директор Основне школе “Танаско Рајић” за Цемафорум.рс потврђује да Шошкић није једини случај, јер је само ова школа „уплатила више од три милиона динара ђачких пара чачанској агенцији „А – Супертурс“ која је тај новац проследила хотелима.“

– Од званичних државних органа смо добили информацију да се уплаћени новац мора вратити или искористити до јануара ове године, али је пре пар дана стигло ново обавештење да се тај рок помера за још једну годину – каже Тешић.

На наше питање који су то државни органи који су могли донети одлуку којом ће се неко скоро пет година служити туђим, увелико девалвираним новцем, директор Тешић каже да „не зна тачно, али је сигуран да то није Министарство просвете Републике Србије’’.

Према информацијама којима располажемо, поједине чачанске школе, које нису уплаћивале новац агенцијама са динамиком којом су родитељи уплаћивали рате за екскурзије, су успеле да део или комплетне износе врате ученицима. Неке школе су донеле одлуку, па су тако узимајући новац од млађих генерација, исплатили уплаћене рате ученицима који завршавају осмогодишње школовање. О легитимности оваквих одлука боље да не говоримо, јер захтевају посебну анализу.

Оно што је сасвим сигурно јесте да су у овој причи кључни актери туристичке агенције и хотели, односно угоститељски објекти који су, чини се, пронашли „добар“ модел да ублаже последице економске кризе изазване корона вирусом. Школе, такође, нису ни на који начин оштећене, осим ако се изузму наставничке дневнице и гратис места за извођење ученичких ексукрзија.

Ко је, онда, једина жртва у овој причи? То су хиљаде породица широм Србије које су тешком муком сакупиле новац за, ионако прескупе, ђачке екскурзије.

Деца, нажалост, неће имати шта да упишу у своје споменаре, нити ће бити успомена о којима ће препричавати кад порасту, а родитељи попут Милорада Шошкића из златарског села Мишевиће држаће транспарентне испред неких општина или стрпљиво чекати јануар, 2023. године, да им се новац врати. Наравно, уколико рок не буде продужен за још једну годину. И тако, година по година… док се не заборави. А ми, иначе, лако све заборављамо па ћемо тако и промрзлог Милорада који моли да му детету врате паре.

Извор: Цемафорум.рс

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Теја Дора представљаће Србију на Песми Евровизије

Туристичка понуда Златибора на 4. Међународном сајму туризма „Бања Лука 2024“

НОВА: Телеком Србија подигла цене, корисници немају право на жалбу

Деца преступници – жртве или насилници којима треба судити као одраслима

ОГЛАСНА ТАБЛА

Да ли је Србија спремна за месо из лабораторије

Временска прогноза за недељу – 3. март

Лепа Брена проџект

Малинари траже од хладњачара да до 5. марта саопште откупну цену малине

Златибор центар припрема спортских екипа