ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Ко има највећу а ко најмању плату у Србији?


 

Просечна нето плата у априлу месецу ове године износила је 73.012 динара, што значи да је реално већа за 2,6 одсто у односу на прошлу годину, показују подаци најновијег извештаја РЗС.

Плате у јавном сектору износиле 77.886 динара,док су у приватном сектору оне износиле у просеку 70.975 динара.У јавном сектору, највећа примања су забележена код запослених у државној администрацији, у просеку 86.889 динара, затим код запослених у државним предузећима, у просеку 86.149 динара, и покрајинској администрацији, у просеку 83.758 динара. Локалне самоуправе по примањима каскају око 20.000 динара јер је плата локалних службеника око 64.700.

Што се тиче поделе просечних плата по областима, највише плате су забележене у области информисање и комуникације, чак 175.091 динара, с’тим што су у ту област урачунати и програмери којима је према подацима РЗС просечна плата у априлу износила 234.607 динара. Ни једно друго занимање нема толико високу просечну зараду.

Највећа и најмања зарада
Просечне плате више од 100.000 динара забележене су још у рударству, тј. областима експлоатације нафте и гаса, експлоатације руде метала , као и у услужним делатностима у рударству, затим у производњи дуванских производа, производњи кокса и деривата од нафте, ваздушном саобраћају, продукцији, телекомуникацијама, финансијским услугама, осигурању, управљачким делатностима и научним истраживањима.

Најмање зараде испод 55.267 динара, колико је износила медијална зарада, забележене су у рибарству, производњи одевних предмета, производњи коже и предмета од коже, преради дрвета, производњи намештаја, осталим прерађивачким делатностима, трговини на мало, копненом саобраћају, припреми и послуживању хране и пића, ветеринарским делатностима, делатности путничких агенција, заштитних и истражих делатности, одржавање објеката, спортским забавним и рекреативним делатностима, социјалној заштити, поправкама и осталим услужним делатностима.

Извор: Новости

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Временска прогноза за недељу – 10. децембар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ђорђе у „стојадину“ обишао Европу и остварио дечачки сан

ОГЛАСНА ТАБЛА

Варали старије суграђане и узимали им хиљаде евра за запрашивање непостојећих стеница

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ако немате идеју шта спремити у току поста, ПРОЈИЦЕ СУ УВЕК ДОБРО РЕШЕЊЕ: Лако се праве, а цела породица ће уживати (РЕЦЕПТ)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Жесток удес на Копаонику

ОГЛАСНА ТАБЛА

Плаћено одсуство и за очеве

ОГЛАСНА ТАБЛА

Фонд ПИО најавио: Од 1. јануара нови услови за одлазак у пензију

ОГЛАСНА ТАБЛА

Велики спољнотрговински плус српске пољопривреде

ОГЛАСНА ТАБЛА

Мистериозне појаве на небу изнад Панчева и Ужица

ОГЛАСНА ТАБЛА