Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Ко 13. јануара пуни 16 година добија сто евра, ко пуни 30 – не добија

Најмлађи грађани који имају право на помоћ од 100 евра су они који 13. јануара 2022. пуне 16 година. Најстарији грађани који имају право на ових 100 евра од државе су они који 14. јануара пуне 30 година живота. Ово је одређено новим законом који регулише исплату државне помоћи младима од 16 до навршених 29 година живота и који на снагу ступа у четвртак, 13. јануара. Услов за пријаву за сто евра за све младе је – поседовање личне карте.

Дан „пресека“ за право на сто евра државне помоћи за младе од 16 до 29 година је четвртак 13. јануар 2022.

„Прималац новчане помоћи је физичко лице од навршених 16 до навршених 29 година живота, на дан ступања на снагу овог закона“, стоји у закону који је управо (12. јануара) објављен у Службеном гласнику Републике Србије. Закон, како се истиче, на снагу ступа наредног дана од дана објављивања у Службеном гласнику.

То, практично, значи да они који 13. јануара ове године навршавају 30 година живота неће моћи да се пријаве за 100 евра помоћи од државе. Они, пак, којима је 30. рођендан само дан касније – 14. јануара, имају право на овај износ, пошто на дан ступања закона на снагу имају – навршених 29.

Право на сто евра немају ни они који на дан 13. јануара имају мање од 16 година.

Услов за све младе који желе да се пријаве за ову помоћ је да поседују важећу личну карту. И да су држављани Републике Србије.

Услови пријављивања биће дефинисани посебним правилником, што је предвиђено овим законом.

Према најави, пријава ће бити искључиво онлајн, преко портала Управе за трезор и почиње у суботу, 15. јануара. Траје две недеље, закључно са 30. јануаром.

Ко нема отворен текући рачун у банци треба да, приликом пријаве, изабере банку у којој ће му држава отворити наменски рачун.

На износ од сто евра у динарској противвредности по средњем курсу НБС банке неће смети да, на овим наменским рачунима, обрачунавају било какве провизије и накнаде.

За помоћ од 100 евра не треба да се пријављују млади од 16 до 29 који су примаоци новчане социјалне помоћи, као и они који су на издржавању затворских казни. За њих је пријава – аутоматска.

„Ако прималац новчане социјалне помоћи нема текући рачун за уплату новчане социјалне помоћи у смислу закона којим се уређује социјална заштита, Министарство финансија ће овом лицу отворити посебан наменски рачун за уплату новчане помоћи код банке Поштанска штедионица“, прецизира се у закону.

Извор:N1

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Млекара „Наша Златка“ освојила награду за иновативност у производњи традиционалне српске хране на фестивалу хране и вина у Београду

ОГЛАСНА ТАБЛА

Креманци поучени пророчанством Тарабића спавају мирно, Чачани страхују од нуклеарног удара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Обележена 81.годишњица од ослобођења Ужица

ОГЛАСНА ТАБЛА

СЛАТКО ОД ДУЊА према традиционалним рецептима: Два начина припреме за уживање у јесењим данима (РЕЦЕПТ)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Креће сезона ПРЕХЛАДА И ГРИПА: Ово су могући знакови да вашем телу недостаје ВИТАМИН Ц

ОГЛАСНА ТАБЛА

„ОВДЕ ВОДЕ ЛЕЧЕ, А ЉУДИ ВИДЕ ДАЉЕ“ Јелена чува успомену на видовите претке Тарабиће, а кућа Милоша и Митра постаће туристичка атракција

ОГЛАСНА ТАБЛА

Како да уштедите грејање и сачувате топлоту у дому? Јефтини трикови које ћете увек користити

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нема одлагања грејне сезоне, ни рестрикција

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за недељу – 25. септембар

ОГЛАСНА ТАБЛА