15.8 C
Uzice
октобар 22, 2019
FOTO RAZGLEDNICA NAJAVE I DOGAĐAJI

KNJIŽEVNO DOKUMENTARNO VEČE U SEVOJNU

FORMA

U ponedeljak 15. maja u Konferencijskoj Sali Gradske opštine Sevojno održaće se književno dokumentarno veče dvoje eminentnih autora po kojima će, zasigurno i naše vreme biti zabeleženo u istoriji: Dejana Ristića i dr Tatjane Brzulović Stanisavljević. Oni će predstaviti svoje knjige: Dejan Ristić naučnu monografiju „Kuća nesagorivih reči: Narodna biblioteka Srbije 1838- 1941“ i dr Tatjana Brzulović Stanisavljević : „Porodična prepiska kneza Miloša Obrenovića“ i „Izabrana pisma književnika“ .

unnamed

Delo „Kuća nesagorivih reči“ izdala je Narodna biblioteka Srbije, a njeno predstavljanje prati projekcija dokumentarnog filma „Sećanja iz pepela“ koji je nastao u produkciji „Filmskih novosti“ , a scenario je napisan na osnovu Ristićeve monografije. U svojoj knjizi Ristić je javnosti predstavio jednu od velikih istorijskih tragedija našeg naroda: delimično uništenje nacionalnog fonda u toku Prvog i njegovo totalno uništenje u toku Drugog svetskog rata. Njegova knjiga prati istoriju Narodne biblioteke Srbije, od njenog osnivanja pa do planskog rušenja u bombardovanju početkom Drugog svetskog rata, a najtragičniji deo: smišljena akcija nacističkih okupatora radi uništenja nacionalnog fonda a time i poništavanja identiteta jedne nacije, uz nemar tadašnjih domaćih vlasti na njegovoj zaštiti, čine od ove istorijske knjige jednu duboko emotivnu tragičnu povest. Dokumentarni film za koji je Ristić na osnovu svoje knjige napisao scenario , a reditelj Marko Savić ukomponovao u pregledan tok istorijskih činjenica vezanih za stradanje naše najznačajnije nacionalne ustanove kulture, pored upečatljivog utiska vezanog za događaje iz prošlosti, navodi na preispitivanje i našeg današnjeg odnosa prema našoj nacionalnoj, kolektivnoj kulturno- obrazovnoj ličnosti.

Dejan Ristić je istaknuti stručnjak u oblasti zaštite kulturne baštine, istoričar, prevodilac, arhivista i scenarista. Autor je većeg broja knjiga i više od četrdeset naučnih i stručnih radova. Dobitnik je više priznanja za doprinos kulturi i zaštiti kulturne baštine. Pored naučnog i stručnog rada u svojoj oblasti, Ristić je obavljao dužnost direktora Narodne biblioteke Srbija i poslove državnog sekretara u Ministarstvu kulture.

PUNA KUCA

Dela Dr Tatjane Brzulović Stanisavljević baziraju se na proučavanju arhivske zbirke Joce Vujića koja se čuva u Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković“ u Beogradu . Poklonivši svoju zaostavštinu državi, Joca Vujić je, između ostalog ostavio budućim generacijama i nemerljivo vrednu arhivu koja je još uvek u fazi proučavanja, a deo obrađenog materijala poslužio je dr Tatjani Brzulović Stanisavljević za dve knjige koje će biti predstavljene „Privatna prepiska kneza Miloša Obrenovića“ i „Pisma književnika“. Uz obilje dokumenata kojima su knjige ilustrovane, kneza Miloša Obrenovića upoznajemo sa njegove, malo poznate privatne strane: kao brižnog oca, odgovornog saradnika i ambicioznog državnika. Velika književna imena iz istorije jugoslovenske književnosti, dr Tatjana Brzulović Stanisavljević , predstavila je kroz dokumenta iz ove arhive u jednom novom, do sada neobjavljivanom svetlu koje pojašnjavaju ili dopunjuju dosadašnja saznanja. Obe njene knjige u javnost iznose činjenice do sada nepoznate i uže stručnim krugovima, a značajne za rasvetljavanje i tumačenje dela i ličnosti koja su obeležila našu istoriju, i u političko državnom, ali i kulturno obrazovnom kontekstu.

Dr Tatjana Brzulović Stanisavljević radi u Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković“ u Beogradu , a doktorirala je na temi „Arhivska građa u privatnim zbirkama Univerzitetske biblioteke u Beogradu“ , od kojih je zbira Joce Vjića , na kojoj se baziraju ove dve knjige samo jedna od mnogih.

Dokumentarno književno veče u Sevojnu počinje u 20 časova , a nakon predstavljanja knjiga autori će potpisivati iste.

Program realizuje Udruženje osoba sa invaliditetom Minimas iz Sevojna u okviru projekta „Otključavanje svetla“ za organizaciju kulturnih aktivnosti u Gradskoj opštini Sevojno. Pokrovitelj projekta je Gradska opština Sevojno, a realizaciju programa Dokumentarno književne večeri pomogao je i Grad Užice.

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Kako da se hranite zdravo uprkos brzom tempu života?

Oglasna Tabla

LEKCIJA PONOSA I HRABROSTI SA KOSOVA: Andrija Simić iz Lapljeg Sela: Moja kuća nije na prodaju!

Oglasna Tabla

Literarni konkurs za osnovce i srednjoškolce sa teritorije Zlatiborskog okruga

Oglasna Tabla

Užičko izdavaštvo 30-ti put na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu

Oglasna Tabla

Likovna izložba“Tri kraljice mira i sloge“ 28. oktobra u Užicu

Oglasna Tabla

Nastavak „miholjskog leta“: U utorak jutro sveže, tokom dana toplo, a evo kada nas očekuje preokret

Oglasna Tabla

Svaki drugi lek kupljen preko interneta je lažan

Oglasna Tabla

Guslarsko veče 27. oktobra u Užicu

Oglasna Tabla

Rok i bluz festival „In wires“

Oglasna Tabla