ОГЛАСНА ТАБЛА
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Књижевно дело Милутина Ускоковића у Ери културе

У организацији Народне библиотеке Ужице и Педагошког факултета, а у оквиру програма “Ера културе” отворен је Међународни научни скуп “Књижевно дело Милутина Ускоковића”. На Тргу паизана уприличена је изложба “Милутин Ускоковић – Фрагменти живота”, коју је отворила градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић, подсетивши да је управо он један од лучоша и личности, које заузимају значајно место у години престонице културе.

“Нимало лаког живота и животног пута, али јединственог израза и приповедања, његов лирски темперамент у себи је садржао одређену дозу сентименталности. Припадао је новој генерацији младих српских писаца који су напуштали традицију српске реалистичке прозе, угледајући се на модерну европску литературу, нагласила је градоначелница, говорећи о Ускоковићу.

“Велики допринос његовог стваралаштва остаће дуго упамћен, препричаван и цењен – у Ужицу које је, многим великанима, било и полазна и тачка повратка. Рећи још неку реч о онима којима су речи биле све, увек је изазовно, али се чини најпригоднијим рећи и оно што је Јован Скерлић касније написао о Милутину Ускоковићу – он уме да изабере занимљив предмет, изведе ситуацију, заокругли цео предмет и да добру књижевну форму”, истакла је градоначелница.

Аутори изложбе су Анђа Бјелић, Илија Смиљанић и Нела Томић Богдановић, а изложба је обухватила фотографије из живота Милутина Ускоковића, као и његових савременика попут Владислава Петковића Диса, а садржи и осврте на Ускоковићева књижевна дела, уз акценат на роман „Дошљаци“, који је тадашња критика прогласила „зачетником београдског романа“.

Град Ужице

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Летња школа роботике

Сарадња са градом Асуаном у свим областима, наредни сусрет у Ужицу у октобру

Рефест од 24. до 26. јула на Тић пољу

Богат програм “Златиборског културног лета“

СПЦ обележава празник посвећен светим мученицима Козми и Дамјану, у народу познат као Врачеви

Сунчано и врело из дана у дан – морамо се прилагодити јер ће потрајати

Савети неуролога – које симптоме не смете да игноришете у врелим данима

Летња школа роботике

Бесплатни превентивни прегледи у ОБ Ужице