Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Klub ljubitelja poezije približava nemušti jezik duše

Krajem januara 2020. održan je sastanak našeg Kluba ljubitelja poezije posvećen Momčilu Nastasijeviću „Nemušti jezik duše“. Aktivnost Klub ljubitelja poezije školske biblioteke OŠ „Dušan Jerković“ iz Užica jedna je od 5 vannastavnih aktivnosti školskih bibliotekara Mirjane Radovanović Pejović i Ane Duković uvršćenih u Bazu primera uspešnih vannastavnih aktivnosti Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.
Školski bibliotekari Mirjana i Ana pokrenule su ovaj školski projekat pre nekoliko godina želeći da približe učenicima književno, tačnije lirsko stvaralaštvo na drugačiji način.

Sarađujući u izboru učenika koji će realizovati aktivnosti Kluba ljubitelja poezije, školski bibliotekari upućuju ih kako da ispolje umetničko-izražajne elemente u čitanju lirskih pesama, uvežbavaju glasno čitanje sa njima.Ovakvim uvežbavanjem izražajnog čitanja doprinosi se razvoju dramskih i govornih sposobnosti i jača se samopouzdanje kod dece. Klub ljubitelja poezije doprinosi da učenici uoče i svevremenske istine, kroz zajedničko tumačenje teksta i promišljanje stihova.

 

Ovoga puta, zajednički sa učenicima, predstavile su najpoznatijeg člana jedne od najznačajnijih i najkreativnijih u celokupnoj srpskoj kulturi – porodice Nastasijević, u kojoj su četiri brata bili umetnici, a sestre Slavka, čuveni profesor matematike, i bolešljiva Darinka istoričar. Najstariji brat Živorad bio je slikar, Svetomir kompozitor, a najmlađi Slavomir pisao je istorijske romane. Među svima njima pesnik Momčilo Nastasijević ostavio je svojom poezijom i prozom najdublji trag u srpskoj kulturi 20. veka. Momčilo je jedna od najsnažnijih pesničkih ličnosti srpske literature. Njegov poetski jezik visoko metaforičan i složen, delimično je hermetičan i izuzetno muzikalan. Razvijanje ljubavi prema poetskoj umetnosti kod učenika postiže se i kroz organizovanje vannastavnih aktivnosti ukazivanjem na vrednosti umetnički izraženih misli, ideja, osećanja.

Roditelji, kolege nastavnici i bibliotekari iz drugih škola prate realizaciju – izvođenje aktivnosti učenika, a što neobično raduje bibliotekarke, uvek su prisutni i mnogobrojni učenici.
„Kroz naše sastanke Kluba želimo da podstičemo razvijanje čitalačkih navika kod učenika i radoznalost za samostalno proučavanje književnosti, kao i pozitivni odnos prema grupnom i timskom radu“, ističu bibliotekarke.

Mirjana R. Pejović, Ana Duković

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Novi zaraženi na teritoriji Zlatiborskog okruga

Oglasna Tabla

SZO: Ne nosite maske osim ako niste zaraženi ili brinete o nekom ko jeste

Oglasna Tabla

Istraživanje u Honkongu: Virus na temperaturi od 70 stepeni umire za pet minuta

Oglasna Tabla

EPS: Poziv građanima za očitavanje brojila

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za utorak – 31. mart

Oglasna Tabla

Još jedan novi slučaj infekcije u Zlatiborskom okrugu

Oglasna Tabla

Naredba o prestanku rada frizerskih i kozmetičkih salona

Oglasna Tabla

Zasedao Štab za vanredne situacije opštine Požega

Oglasna Tabla

Nastavljena dezinfekcija gradskih ulica

Oglasna Tabla