ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Климатолог Ђурђевић: Освежење стиже крајем недеље, чека нас још топлотних таласа


Топлотни и температурни рекорди оборени су протеклих дана не само у Србији, већ и у многим европским државама. Крајем недеље изаћи ћемо из овог дугог топлотног таласа када нас очекује и пад температуре, каже за РТС климатолог Владимир Ђурђевић.

„Очекујемо озбиљније захлађење крајем недеље. Тада се очекује и више падавина али нас свакако очекује још неколико овако топлих таласа до краја лета“, истакао је Ђурђевић гостујући у Јутарњем дневнику.

Десет најтоплијих лета су се десила од 2.000 године на овамо, подсећа Ђурђевић, па може да се деси и да се ове године оборе неки рекорди.

„У неким скандинавским земљама забележене су праве тропске температуре што уз учестало обарање температурних рекорда потврђује да је реч о глобалном загревању и да цео свет осећа последице тога“, каже Ђурђевић.

У будућности се могу очекивати и екстремнији временски услови, због чега треба да се прилагодимо.

„Савет грађанима је да ко год може оде из града, јер ефекат загревања асфалта, челика и бетона додатно подиже температуру. Умерено користити клима уређаје. У земљама на југу Европе као што су Шпанија и Италија постоје већ ‘склоништа“, за људе који немају климу, да могу да се склоне и преноће у климатизованом простору“, наводи Ђурђевић.

Климатске промене, летње суше утичу и на приносе.

„Суше су велике, наши ратари већ пријављују мање приносе, негде и до 20 одсто, у односу на вишегодишњи просек. Много зависи и од агротехничких мера која се примењују. Огромну сушу смо имали 2012. и штету од преко две милијарде долара. У будућности мора да се интезивно ради на системима за наводњавање како би се избегле последице суша којих ће свакако бити“, нагласио је Ђурђевић.

Извор: РТС

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Да ли је инфлација заиста побеђена?

ОГЛАСНА ТАБЛА

Пчеларима прети лоша година?

ОГЛАСНА ТАБЛА

Четири особе повређене у тешкој саобраћајној незгоди у Ивањици

ОГЛАСНА ТАБЛА

Малинари траже минимално 350 динара за килограм

ОГЛАСНА ТАБЛА

Дефицит кадрова у грађевинарству, медицини, занатима

ОГЛАСНА ТАБЛА

Откупне цене млека у Србији међу највишима су у Европи

ОГЛАСНА ТАБЛА

На Аеро­дро­му „По­ни­кве” по­че­ло раз­ми­ни­ра­ње те­ре­на

ОГЛАСНА ТАБЛА

На Златибору и у Бајиној Башти одржане промоције књиге „Златиборе питај Тару“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за недељу – 14. април

ОГЛАСНА ТАБЛА