Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Климатолог Ђурђевић: Освежење стиже крајем недеље, чека нас још топлотних таласа


Топлотни и температурни рекорди оборени су протеклих дана не само у Србији, већ и у многим европским државама. Крајем недеље изаћи ћемо из овог дугог топлотног таласа када нас очекује и пад температуре, каже за РТС климатолог Владимир Ђурђевић.

„Очекујемо озбиљније захлађење крајем недеље. Тада се очекује и више падавина али нас свакако очекује још неколико овако топлих таласа до краја лета“, истакао је Ђурђевић гостујући у Јутарњем дневнику.

Десет најтоплијих лета су се десила од 2.000 године на овамо, подсећа Ђурђевић, па може да се деси и да се ове године оборе неки рекорди.

„У неким скандинавским земљама забележене су праве тропске температуре што уз учестало обарање температурних рекорда потврђује да је реч о глобалном загревању и да цео свет осећа последице тога“, каже Ђурђевић.

У будућности се могу очекивати и екстремнији временски услови, због чега треба да се прилагодимо.

„Савет грађанима је да ко год може оде из града, јер ефекат загревања асфалта, челика и бетона додатно подиже температуру. Умерено користити клима уређаје. У земљама на југу Европе као што су Шпанија и Италија постоје већ ‘склоништа“, за људе који немају климу, да могу да се склоне и преноће у климатизованом простору“, наводи Ђурђевић.

Климатске промене, летње суше утичу и на приносе.

„Суше су велике, наши ратари већ пријављују мање приносе, негде и до 20 одсто, у односу на вишегодишњи просек. Много зависи и од агротехничких мера која се примењују. Огромну сушу смо имали 2012. и штету од преко две милијарде долара. У будућности мора да се интезивно ради на системима за наводњавање како би се избегле последице суша којих ће свакако бити“, нагласио је Ђурђевић.

Извор: РТС

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Временска прогноза за недељу – 2. април 2023.

ОГЛАСНА ТАБЛА

Продаје се тврђава „Стари град“?

ОГЛАСНА ТАБЛА

Од данас поскупљење путарине

ОГЛАСНА ТАБЛА

Како на време препознати аутизам код детета

ОГЛАСНА ТАБЛА

Златибору потврђено звање туристичког места прве категорије

ОГЛАСНА ТАБЛА

На Златибору одржана обука у вези безготовинске наплате услуга у сектору туризма и угоститељства

ОГЛАСНА ТАБЛА

МУП најавио појачану контролу ради смањења броја саобраћајних незгода

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ритму недеље са Драгољубом Стојадиновићем (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Април почиње с кишом, уз пљускове и пад температуре

ОГЛАСНА ТАБЛА