OГЛАСНА ТАБЛА
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Kineskim turistima zapadna Srbija idealna za odmor

Užice. – To što je Kina daleko, preko pola sveta, ne smeta kineskim turistima da u sve većem broju pohode zapadnu Srbiju. Otkrivaju oni i redovno fotografišu znamenitosti Užica, lepote Zlatibora i Tare, krivudave osmice šarganske pruge, čari reke Drine i čuvenu kućicu na njoj… Pa i živopisnu prirodu kosjerićkih sela gde se za goste iz Kine „svadbe bez matičara” organizuju.

– Kinezi će u ovoj godini biti na drugom mestu po broju stranih turista u turističkoj regiji zapadna Srbija. Privlači ih ovo atraktivno područje, posebno planine i kulturno-istorijsko nasleđe našeg kraja. Recimo, masovno posećuju i fotografišu bajinobaštansku „Kućicu na steni”, zato smo uz ulaganja Ministarstva turizma tu uredili odmorište. Povećanju kineske posete doprinelo je ukidanje viza i činjenica da oni traže nove zanimljive destinacije. A kada dođu u Srbiju za vreme svog odmora posete i okolne zemlje: BiH, Crnu Goru, Hrvatsku – kaže za naš list Miroslav Rađen, direktor TO regije zapadna Srbija, dodajući da je zadatak turističkih radnika regiona da u narednom periodu ponude nove zajedničke programe.

Zlatibor je glavni turistički centar ovog kraja, sa tradicijom organizovanog turizma dugom 126 godina, najposećenija planina Srbije. Poslednjih godina obara rekorde u posećenosti, a broj stranih posetilaca već je dostigao trećinu ukupnog broja gostiju Zlatibora. Kinezi su u toj cifri sve zastupljeniji. Kako nam je rekao Vladimir Živanović, direktor TO Zlatibor, prošle godine oni su bili odmah iza turista iz Crne Gore i BiH, a ove sezone udvostručena je poseta Kineza, tako da će u 2019. možda biti i najbrojniji inostrani posetioci Zlatibora.

I u Užice, centar regije, dolazi sve više turista iz Kine. Upoznaju znamenitosti grada i nasleđe iz prošlih vremena: najstariju hidrocentralu, Stari grad, Kadinjaču i drugo (a da bi videli veliki bronzani Titov spomenik treba da se zavuku iza zgrade muzeja). Užice je krajem prošle godine potpisalo povelju o bratimljenju sa 125 puta brojnijim kineskim gradom Harbinom. U užičkom naselju Pora već nekoliko godina uspešno radi dečji vrtić srpsko-kineskog prijateljstva „Jihai Mama Vong”. Vrtić je napravljen uz donaciju od 340.000 evra kineske „Jihai grupe” čija predsednica Linda Vong (koju zbog dobročinstava deca u Kini zovu Mama Vong), rado dolazi u grad na Đetinji. Ovde je bila i početkom prošle sedmice prilikom obeležavanja Dana grada Užica.

Pre dve godine, podsećamo, kineski privrednici su u velikom broju posetili Užice i razgovarano je o proširenju saradnje. Pisali smo da je, uz ostale užičke razvojne projekte, kineskim privrednicima ponuđeno da u selu Kremna prave etno-selo iz vremena proroka, budući da sve više turista iz Kine pohodi kompleks „Kremansko proročanstvo”.

Posebna atrakcija s turistima iz Kine u poslednje vreme događa se u selu Kosjerićka Mionica, u poznatom turističkom domaćinstvu „Gostoljublje” porodice Sredić. Tu se organizuje srpska tradicionalna svadba, ali s mladom iz Kine. Kao igra i turistička avantura, naravno, nije to prava svadba. Ipak, Kinezi ovo vole i u sve većem broju rezervišu dolazak na takvu ceremoniju.

Kako kaže Željko Sredić iz „Gostoljublja”, na toj svadbi bez matičara zainteresovanim gostima iz Kine dodeljuju se uloge iz naše svadbarske tradicije: mlade i mladoženje, devera, starog svata, čauša, svatova… Svi su u srpskoj narodnoj nošnji, u svadbenoj povorci idu za nevestu, koja zatim baca jabuku preko krova, s tim što je sporazumevanje na engleskom, kineskom ili srpskom. Prvo se za ovaj čin bira mlada, a ako Kinezi nemaju mladoženju, onda im ovde daju kakvog lokalnog momka koji glumi njenog izabranika. Učešće u ovoj svadbi kineski turisti lepo plate. Taj zanimljiv program osmislilo je mioničko udruženje „Vesnik” uz podršku TO Kosjerić, s namerom da se kineskom gostu ponudi nešto više od razgledanja i fotografisanja okoline, kroz spoj igre i upoznavanja naših običaja. Za „mioničku svadbu” uvek ima interesovanja Kineza, a ona sve više zanima i domaće turiste.

Izvor: politika.rs
Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Према најави РХМЗ локално се очекујe већа количина падавина!

Oglasna Tabla

Србијашуме тврде да им је нејасно због чега су стоваришта пелета празна

Oglasna Tabla

Како рефинансирати стамбени кредит

Oglasna Tabla

У Ужицу одржана друга јавна расправа о Предлогу Стратегије за младе

Oglasna Tabla

Аутомобил код Пријепоља улетео у двориште породичне куће, повређене две особе

Oglasna Tabla

Лицидерско срце 2022. – „Нек се врти коло, нек се чује дечја граја, нек нас игра увек спаја!“ (ВИДЕО)

Oglasna Tabla

Данас променљиво облачно, до 30 степени

Oglasna Tabla

Златарско језеро „попила” суша, Највећа акумулација на Увцу готово без купача и кампера, а чамци врло ретко пале моторе

Oglasna Tabla

Настрадао дечак док је са оцем припремао огрев за зиму

Oglasna Tabla