24.3 C
Uzice
јул 22, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Kineski investitori žele Aerodrom Ponikve

Na spisku zainteresovanih za užički Aerodrom Ponikve našle su se i kompanije iz Kine.

Kako piše beogradski list Danas, Užice su povodom Dana grada (9. oktobar) posetili predstavnici 23 kineske kompanije, među kojima je i jedna grupacija u čijem sastavu posluje aviokompanija, čiji ukupni godišnji profit iznosi oko 6 mlrd USD.

– Kineski privrednici, koji su drugi put u Užicu, zainteresovani su za realizaciju zajedničkih projekata. Predlog projekta ulaganja u aerodrom Ponikve ponećemo u Peking, a stručnjaci će analizirati potrebno. Ako se proceni da je projekat profitabilan vratićemo se i nastaviti razgovore – rekla je Linda Wong, predsednica grupacije Yihai, koja je predvodila kinesku delegaciju.

Potencijalnim kineskim investitorima predstavljene su dve varijante projekta za oživljavanje aerodroma Ponikve.

– Jedna opcija je privatno-javno partnerstvo, a spremni smo i na prodaju aerodroma, pod uslovom da dobijemo čvrste garancije da će biti značajnih ulaganja u ceo aerodromski kompleks – rekao je gradonačelnik Užica Tihomir Petković.

Aerodorm Ponikve, već sedam godina je u vlasništvu grada i poseduje dozvolu za prihvat i poletanje manjih letelica (od 8 do 12 mesta). Još , međutim, nije osposobljen za redovan civilni saobraćaj jer lokalna samouprava nema novac da ga aktivira. Za to je, prema ranijim procenama, potrebno je oko 2,3 mil EUR.

Kako podseća Danas, interes da ulože u aktiviranje aerodroma Ponikve ranijih godina iskazivale su „jedna bogata kompanija iz Saudijske Arabije“, „naš čovek iz Amerike“, jedna low cost firma…

Izvor: rs.seebiz.eu

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Užice u takmičenju gradova i opština „Šampioni bezgotovinskog plaćanja“

Oglasna Tabla

Počinju velike saobraćajne kontrole: Vežite pojas i pazite na brzinu

Oglasna Tabla

Proglašeni pobednici 46. Sabora trubača na Zlatiboru

Oglasna Tabla