ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Килограм живе ваге прасади пред Ускрс чак 450 динара! Цене скоро дупло више него прошле године

prasece pecenje

Пред овогодишњи Ускрс цене живе ваге прасади и јагњади дупло су више него пред прошлогодишњи празник. Рачуница показује да они који желе печење на ускршњој трпези, и поред поскупљења тих врста меса, јефтиније ће проћи куповином у маркетима или печењарама.

Цена прасади од 16 до 25 килограма, која су најтраженија за ускршњу трпезу, на сточним пијацама широм Србије и код одгајивача креће се од 400 до 450 динара за килограм живе ваге и та цена је скоро дупло виша него пред прошли Ускрс. Просечна цена јагњади је 350 динара за килограм живе ваге, каква је забележена на подручју Крагујевца, Краљева, Смедерева и Сомбора, најјефтинија су у Ужицу (320 динара) а најскупља на подручју Лознице и Ниша (400 динара килограм живе ваге). Попут прасади, и цена јагњади у просеку је дупло виша пред овај Ускрс него што је била лане.

– Што се тиче понуде прасади, она је практично недовољна јер период између два Ускрса одликује драстично смањење гајења приплодних крмача у целој земљи, због чега сада пред највећи хришћански празник имамо дефицит ове врсте меса, па ко се одлучи за куповину то треба да учини одмах. Оно што је ове године карактеристично, то је да је цена јагњади нижа од цене прасади, а с обзиром на инпуте у производњи она је и даље екстремно ниска, али је за оне који желе јагњеће печење на ускршњој трпези то исплативија куповина – каже доктор сточарства Радосав Вујић из Пољопривредне саветодавне и стручне службе.

По његовој процени, цене живе ваге прасади и јагњади почеће да падају већ након празника.

– Врло је извесно да ће доћи до пада цена, с једне стране због све присутније кризе која се одражава на животни стандард потрошача, с друге стране јер је велика крсна која следи, Ђурђевдан, ове године посна. Неку стабилизацију сточари могу да очекују када крене сезона славља, од свадби до матура, када ће угоститељски и туристички објекти имати већу тражњу, али плашим се да због пада производње, поготово у овчарству, ни тада неће бити довољно домаћих прасади и јагњади већ ће потребе тржишта морати да буду задовољене увозом тих врста меса – закључује Вујић.

Иако је цена живе ваге двоструко виша него прошлог априла, фармери не могу да буду задовољни чак и кад је тражња далеко већа него пре годину дана.

– Прасади нема довољно колико је интересовање купаца. Што се тиче цене, ни ових 400 динара за килограм живе ваге не представља било какву зараду за нас. Јер, килограм кукуруза прошле године је био око 23 динара, а сада је дупло скупљи, скупљи су и сви остали трошкови производње. Ако се овај тренд настави, улагање у узгој приплодних крмача биће све неисплативије – каже произвођач Бранко Ђуричић, који на својој фарми у ваљевској Голој глави гаји око 600 прасади.

И поред ранијих поскупљења, рачуница показује да је исплативија куповина у трговинама. Килограм јагњетине у маркетима креће се од 800 до 1.000 динара. Акцијске цене свињетине у маркетима су од 580 до 660 динара за килограм бута без костију, односно, од 650 до 850 динара за килограм филеа. Када је у питању месо из печењара које само треба сервирати на ускршњу трпезу, прасеће се од краја до краја Србије продаје од 1.100 до 1.600 динара килограм, а јагњеће од 1.300 до свих 2.000 динара килограм.

Блиц

https://www.youtube.com/watch?v=DemPRUbaZDo
https://www.youtube.com/watch?v=DemPRUbaZDo
Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Провера обучености војника на добровољном служењу војног рока

ОГЛАСНА ТАБЛА

Удружење “Право у жицу” врло успешно на 8. фестивалу младих гуслара у Београду

ОГЛАСНА ТАБЛА

Асфалтирањем се завршавају радови у Улици Марије Маге Магазиновић (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Локални механизми за развој женског предузетништва у руралној средини (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Светски дан срца – 29. септембар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Изложба – Хобијем по свету

ОГЛАСНА ТАБЛА

Објављене нове цене горива које ће важити до 6. октобра

ОГЛАСНА ТАБЛА

На мобилном мамографу у Чајетини прегледано 788 жена, најављене нове активности

ОГЛАСНА ТАБЛА

Први „Ужички фестивал ходања“ у недељу 1. октобра

ОГЛАСНА ТАБЛА