OГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Килограм живе ваге прасади пред Ускрс чак 450 динара! Цене скоро дупло више него прошле године

prasece pecenje

Пред овогодишњи Ускрс цене живе ваге прасади и јагњади дупло су више него пред прошлогодишњи празник. Рачуница показује да они који желе печење на ускршњој трпези, и поред поскупљења тих врста меса, јефтиније ће проћи куповином у маркетима или печењарама.

Цена прасади од 16 до 25 килограма, која су најтраженија за ускршњу трпезу, на сточним пијацама широм Србије и код одгајивача креће се од 400 до 450 динара за килограм живе ваге и та цена је скоро дупло виша него пред прошли Ускрс. Просечна цена јагњади је 350 динара за килограм живе ваге, каква је забележена на подручју Крагујевца, Краљева, Смедерева и Сомбора, најјефтинија су у Ужицу (320 динара) а најскупља на подручју Лознице и Ниша (400 динара килограм живе ваге). Попут прасади, и цена јагњади у просеку је дупло виша пред овај Ускрс него што је била лане.

– Што се тиче понуде прасади, она је практично недовољна јер период између два Ускрса одликује драстично смањење гајења приплодних крмача у целој земљи, због чега сада пред највећи хришћански празник имамо дефицит ове врсте меса, па ко се одлучи за куповину то треба да учини одмах. Оно што је ове године карактеристично, то је да је цена јагњади нижа од цене прасади, а с обзиром на инпуте у производњи она је и даље екстремно ниска, али је за оне који желе јагњеће печење на ускршњој трпези то исплативија куповина – каже доктор сточарства Радосав Вујић из Пољопривредне саветодавне и стручне службе.

По његовој процени, цене живе ваге прасади и јагњади почеће да падају већ након празника.

– Врло је извесно да ће доћи до пада цена, с једне стране због све присутније кризе која се одражава на животни стандард потрошача, с друге стране јер је велика крсна која следи, Ђурђевдан, ове године посна. Неку стабилизацију сточари могу да очекују када крене сезона славља, од свадби до матура, када ће угоститељски и туристички објекти имати већу тражњу, али плашим се да због пада производње, поготово у овчарству, ни тада неће бити довољно домаћих прасади и јагњади већ ће потребе тржишта морати да буду задовољене увозом тих врста меса – закључује Вујић.

Иако је цена живе ваге двоструко виша него прошлог априла, фармери не могу да буду задовољни чак и кад је тражња далеко већа него пре годину дана.

– Прасади нема довољно колико је интересовање купаца. Што се тиче цене, ни ових 400 динара за килограм живе ваге не представља било какву зараду за нас. Јер, килограм кукуруза прошле године је био око 23 динара, а сада је дупло скупљи, скупљи су и сви остали трошкови производње. Ако се овај тренд настави, улагање у узгој приплодних крмача биће све неисплативије – каже произвођач Бранко Ђуричић, који на својој фарми у ваљевској Голој глави гаји око 600 прасади.

И поред ранијих поскупљења, рачуница показује да је исплативија куповина у трговинама. Килограм јагњетине у маркетима креће се од 800 до 1.000 динара. Акцијске цене свињетине у маркетима су од 580 до 660 динара за килограм бута без костију, односно, од 650 до 850 динара за килограм филеа. Када је у питању месо из печењара које само треба сервирати на ускршњу трпезу, прасеће се од краја до краја Србије продаје од 1.100 до 1.600 динара килограм, а јагњеће од 1.300 до свих 2.000 динара килограм.

Блиц

https://www.youtube.com/watch?v=DemPRUbaZDo
https://www.youtube.com/watch?v=DemPRUbaZDo
Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Златарско језеро „попила” суша, Највећа акумулација на Увцу готово без купача и кампера, а чамци врло ретко пале моторе

Oglasna Tabla

Настрадао дечак док је са оцем припремао огрев за зиму

Oglasna Tabla

Чудо природе у селу код Нове Вароши, пронађена џиновска гљива пухара пречника око пола метра

Oglasna Tabla

Произвођачи тражили да замрзнута цена пелета буде 370 евра по тони

Oglasna Tabla

Концерт групе Неверне бебе

Oglasna Tabla

Санација оштећених тераса на објекту Спомен-дома Меморијалног комплекса Кадињача

Oglasna Tabla

Срби га запленили од Немаца током Другог светског рата, а сада већ деценијама чува Ужице: Тенк симбол је града на Ђетињи

Oglasna Tabla

Суд донео одлуку: Рехабилитован четнички војвода Никола Калабић

Oglasna Tabla

Ужичка “Нискоградња” свакодневно ради на санацији ударних рупа, пресвлачењу коловоза и комплетних реконструкција (ВИДЕО)

Oglasna Tabla