ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Килограм багремовог 1.900 динара: Пчелари у нашој држави испразнили залихе меда, али се не очекују поскупљења у радњама

СРБИЈА има највећу откупну цену багремовог меда на свету. За килограм плаћа се 7,1 евро, а на мало, код пчелара, може да се пазари за неких 1.200 динара.
У радњама, багремов мед кошта и до 1.900 динара. Како се залихе празне, ипак, стручњаци не очекују нека већа поскупљења, чак ни у трговинама.

– Не би требало да дође до поскупљења, јер купци и сад мало „затежу“, па неће бити скупље од овог – сматра Родољуб Живадиновић, председник Савеза пчеларских организација Србије.

– Можда у некој перспективи, до краја маја, док не крене да се врца нови мед, па ко продаје на мало да подигне цену, али сумњам. Нарочито што већина пчелара сада више и нема мед. Остале врсте меда продају се на мало око 1.000 динара килограм. Откупне цене су много боље него раније.

Како нам је испричао Живадиновић, рекордну откупну цену највише су постигли захваљујући труду да пласирају мед на домаће и страно тржиште, али без посредника.

– Сами пласирамо своје производе, а то значи да нема приватних фирми које ће тражити профит – истиче Живадиновић.

– Сав профит иде у руке пчелара кроз цену коју добију за мед. Тако смо успели да обезбедимо највећу откупну цену багремовог меда. Иза нас је Мађарска.

Да није та цена, многи од њих, који се деценијама баве овим послом, сада не би опстали.

Неке процене су да је за пчелињак од неких сто кошница потребно најамње 2.000 евра. Уз то, многи пчелари из удружења уложили су у фабрику за откуп меда, а то им се враћа кроз његову цену.

Када говоримо о сунцокретовом меду, то је друга највећа паша, одмах после багремове. Ипак, цене су ниске, па се тешко пласира негде.

Цене меда, генерално су високе, јер га нема. И то, како нам је рекао Живадиновић, не само у нашој земљи већ нигде у свету. Најбитнији произвођачи багремовог меда су Србија, Румунија, Мађарска, Хрватска и Бугарска.

САВЕЗ
САВЕЗ окупља више од 8.000 пчелара, који, зависно од године, произведу између четири и десет хиљада тона меда. Од тога извезе се скоро 3.000 тона меда.

Новости

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Гром до темеља спалио још једну кућу у Ивањици

ОГЛАСНА ТАБЛА

Филм „Златибор планина богова“ представљен златиборској публици (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Председници општина Пожега и Прибој поднели оставке

ОГЛАСНА ТАБЛА

На Златибору почело Балканско првенство у планинарској оријентацији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нови састанак синдиката и представника Владе заказан за 5. октобар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Велики успех ужичких школских библиотекарки

ОГЛАСНА ТАБЛА

Врхунско ЈЕЛО са кромпиром и кобасицама: Предлог за савршен ручак (РЕЦЕПТ/ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за суботу – 30. септембар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Провера обучености војника на добровољном служењу војног рока

ОГЛАСНА ТАБЛА