ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Кеш кредити никад скупљи, а камате само расту! Ако планирате да се задужите ево колика ће вам бити рата

Због одлуке Народне банке Србије да повећа камате за 0,25 одсто што је уједно и десето повећање од априла 2022. године, корисницима динарских кредита са променљивом каматном стопом скочила је рата. Референтну каматну стопу повећана је од почетка године десет пута. Први скок био је у априлу, а од тада та каматна стопа подигнута је за 425 одсто.

Како истичу из НБС, доношењем овакве одлуке наставља се пооштравање монетарних услова и оно ће утицати на ограничавање секундарних ефеката трошковних притисака на раст цена путем инфлационих очекивања.

– Тиме доприноси да се инфлација у Србији нађе на опадајућој путањи и врати у границе дозвољеног одступања од циља до краја периода пројекције.

Примери кеш кредита
Узмимо пример кеш кредита од 100.000 и 300.000 динара са роком отплате од 36 месеци, и варијабилном каматом од 12 одсто.

За кредит од 100.000 динара према поменутим условима финансирања, клијент би банци требао да врати око 119.800 динара, тј. месечна рата сада изађе око 3.310 динара.

У случају кредита од 300.000 динара клијент банци укупно уплаћује 359.400 динара тј. у обавези сте да плаћате скоро 10.000 динара месечно

Нема фиксних камата
Због неизвености која влада финансијским тржиштима, па и код банака у Србији, оне су све мање спремне да фиксирају рате зајмова и то не само за стамбене за које је немогућа мисија добити фиксну рату, већ и за остале кредите, у овом случају кеш или потрошачке.

Промењива камата на позајмице у домаћој валути је почетком године била 7 до 9 одсто у просеку, а сада се нови кредити уговарају од 10 одсто и више. Фиксна камата коју су банке нудиле је била од 10 до 16 одсто, али сада је банке више готово и немају у понуди.

Генерални секретар Удружења банака Владимир Васић, једном приликом потврдио је да банке сада нерадо дају позајмице са фиксном каматом.

– Због неизвесности на тржиштима, тренутно је у понуди све мање кредита са фиксном каматном стопом. Као што су људи опрезнији када је у питању задуживање, тако се понашају и банкари. Фиксна камата је увек у тренутку када се узима већа, јер неко мора да носи ризик непредвидиве будућности, али банке се рационално понашају и сада не желе да позајмљују новац са фиксном каматом, каже Васић.

Курир

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Туристичка понуда Златибора на 4. Међународном сајму туризма „Бања Лука 2024“

НОВА: Телеком Србија подигла цене, корисници немају право на жалбу

Деца преступници – жртве или насилници којима треба судити као одраслима

ОГЛАСНА ТАБЛА

Да ли је Србија спремна за месо из лабораторије

Временска прогноза за недељу – 3. март

Лепа Брена проџект

Малинари траже од хладњачара да до 5. марта саопште откупну цену малине

Златибор центар припрема спортских екипа

Мраз и даље прети воћу, род је под знаком питања – јака одбрана ипак постоји