11.2 C
Uzice
октобар 19, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Keramika iz Zlakuse uskoro pod zaštitom UNESKA

Zanat koji je pre dve decenije bio pred zamiranjem i umetnost koja ga je u međuvremenu nadgradila mogli bi da se nađu pod kapom svetske kulturne baštine.

Radovi sa kolonije "Keramika Zlakusa"
Foto: M. Cvetković / RAS SrbijaRadovi sa kolonije „Keramika Zlakusa“

Čuveni zemljani lonci, šerpe, sačevi iz Zlakuse kod Užica, koji se izrađuju u jedinstvenom procesu, trebalo bi da postanu nematerijalno kulturno dobro pod zaštitom UNESCO. Sa njima i Međunarodna umetnička kolonija keramike „Zlakusa“, koja je u prethodne 22 godine ovo selo uvrstila u planetarnu kulturnu mapu.

Ministarstvo kulture, kaže za „Blic“ Sofija Bunardžić, osnivač Kolonije, pokrenulo je postupak da se Zlakusa brendira pri organizaciji UN za obrazovanje, nauku i kulturu.

– Pod zaštitom bi se našli zlakuška grnčarija kao zanat, Kolonija, ali i obrazovni program Umetničke škole iz Užica u koji sam uspela da uvrstim da se zlakuška keramika izučava i kao zanat i kao spoj tradicije i umetnosti – priča Sofija.

Komisija će UNESCO-u dostaviti dokumentaciju sazdanu od činjenica da majstori – lončari iz Zlakuse vajaju predmete po recepturi koja se više nigde ne primenjuje. A ona podrazumeva materijal sačinjen od gline i minerala kalcita, koji se formom „kobasica“ spiralno zida na grnčarskom točku, kasnije predgreva u sušari, a potom peče na 700 stepeni.

Kada se 1995. začela Međunarodna kolonija umetničke keramike, u Zlakusi je bilo svega nekoliko majstora koji su se bavili pradedovskim zanatom. Sada ih je preko 30, a zasluge očuvanja i oživljavanja zanata pripisuju se Sofiji i njenoj Koloniji na kojoj je do sada učestvovalo 330 umetnika iz 33 države.

– Majstori prave lonce i šerpe, a mi umetnička dela. Naš postupak izrade je isti kao i tradicionalni sve dok predmet ne siđe sa grnčarskog kola. Tada mi umetnici nanosimo boje na keramiku, a pri vađenju iz otvorene vatre je prskamo brašnom, čime dobijamo dobru estetsku površinu, tako da umetnički rad deluje kao iskopina – objašnjava sagovornica „Blica“.

Izvor:blic.rs/Vladimir Lojanica/Foto: Miloš Cvetković / RAS SrbijaRadni proces: 21 međunarodna kolonija keramike Zlakusa

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Poziv stvaraocima za učešće na XXI Smotri likovnog amaterskog stvaralaštva Zlatiborskog okruga

Oglasna Tabla

Ivanjica – Neočekivano iznenađenje za Uča i njegovu đačku četu (VIDEO)

Oglasna Tabla

Vesovićima izgrađena nova kuća

Oglasna Tabla

Konkurs za sufinansiranje programa za omladinu otvoren je do 28. oktobra

Oglasna Tabla

Hiljade kilometara zbog jedne kućice: Evo zašto su Kinezi zaljubljeni u Bajinu Baštu

Oglasna Tabla

DAN ODLUKE! Derbi u Užicu odlučiće ko će na lidersku poziciju

Oglasna Tabla

Срећна слава – Данас се слави Томиндан

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za vikend: Maglovita, sveža jutra i „letnji“ dani

Oglasna Tabla

Poslednja faza građevinskih radova na zlatiborskoj gondoli (VIDEO)

Oglasna Tabla