3 C
Uzice
март 22, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Keramika iz Zlakuse uskoro pod zaštitom UNESKA

Zanat koji je pre dve decenije bio pred zamiranjem i umetnost koja ga je u međuvremenu nadgradila mogli bi da se nađu pod kapom svetske kulturne baštine.

Radovi sa kolonije "Keramika Zlakusa"
Foto: M. Cvetković / RAS SrbijaRadovi sa kolonije „Keramika Zlakusa“

Čuveni zemljani lonci, šerpe, sačevi iz Zlakuse kod Užica, koji se izrađuju u jedinstvenom procesu, trebalo bi da postanu nematerijalno kulturno dobro pod zaštitom UNESCO. Sa njima i Međunarodna umetnička kolonija keramike „Zlakusa“, koja je u prethodne 22 godine ovo selo uvrstila u planetarnu kulturnu mapu.

Ministarstvo kulture, kaže za „Blic“ Sofija Bunardžić, osnivač Kolonije, pokrenulo je postupak da se Zlakusa brendira pri organizaciji UN za obrazovanje, nauku i kulturu.

– Pod zaštitom bi se našli zlakuška grnčarija kao zanat, Kolonija, ali i obrazovni program Umetničke škole iz Užica u koji sam uspela da uvrstim da se zlakuška keramika izučava i kao zanat i kao spoj tradicije i umetnosti – priča Sofija.

Komisija će UNESCO-u dostaviti dokumentaciju sazdanu od činjenica da majstori – lončari iz Zlakuse vajaju predmete po recepturi koja se više nigde ne primenjuje. A ona podrazumeva materijal sačinjen od gline i minerala kalcita, koji se formom „kobasica“ spiralno zida na grnčarskom točku, kasnije predgreva u sušari, a potom peče na 700 stepeni.

Kada se 1995. začela Međunarodna kolonija umetničke keramike, u Zlakusi je bilo svega nekoliko majstora koji su se bavili pradedovskim zanatom. Sada ih je preko 30, a zasluge očuvanja i oživljavanja zanata pripisuju se Sofiji i njenoj Koloniji na kojoj je do sada učestvovalo 330 umetnika iz 33 države.

– Majstori prave lonce i šerpe, a mi umetnička dela. Naš postupak izrade je isti kao i tradicionalni sve dok predmet ne siđe sa grnčarskog kola. Tada mi umetnici nanosimo boje na keramiku, a pri vađenju iz otvorene vatre je prskamo brašnom, čime dobijamo dobru estetsku površinu, tako da umetnički rad deluje kao iskopina – objašnjava sagovornica „Blica“.

Izvor:blic.rs/Vladimir Lojanica/Foto: Miloš Cvetković / RAS SrbijaRadni proces: 21 međunarodna kolonija keramike Zlakusa

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Lovac deci u vrtić doneo prepariranog vuka, a onda su krenuli napadi na društvenim mrežama (VIDEO)

Oglasna Tabla

Prijavite se na obuku „Wine Service“ 15. aprila u Užicu

Oglasna Tabla

KRAĐA U UŽICU: Mladići opljačkali vrtić

Oglasna Tabla