ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Kazne za nenošenje maski – komunalni milicajci dobijaju nova ovlašćenja

Nadležni svakodnevno pozivaju da se mere poštuju i prete kaznama. Međutim, pravni okvir za kažnjavanje još se čeka. Trenutno, prekršajne naloge mogu da pišu samo sanitarni inspektori. To bi trebalo da se promeni usvajanjem Izmena Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koje će, kako je RTS-u potvrđeno, u četvrtak biti pred Vladom, a 10. novembra i pred narodnim poslanicima.

Mnogo je pravila, a malo onih koji kažnjavaju njihovo kršenje. Da li se nose maske, održava distanca, kako rade ugostiteljski objekti, ima li okupljanja – sve je to samo u nadležnosti sanitarnih inspektora, kojih je u Srbiji svega 140.

Goran Stamenković, pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove, navodi da su sanitarni inspektori dužni da podnesu zahtev za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom sudiji – za pravna lica, za preduzetike, za pravna lica u odgovornom licu, ali i za građane koji ne poštuju propisane mere.

„U prethodna četiri dana izvršeno je 2.237 nadzora, podneta su 74 zahteva za pokretnje prekršajnih postupka“, navodi Stamenković.

Gotovo nijedan zahtev nije protiv građana koji ne nose masku ili ne drže distancu.

„Ono što je podatak iz prethodnog meseca, to je da je osam prekršajnih prijava napisano građanima Beograda, i to je bila akcija sa komunalnom milicijom vezana za sredstva javnog saobraćaja“, dodaje Stamenković.

U vozilima javnog prevoza, kafićima, restoranima, parkovima, poštovanje mera prati dvadesetak patrola beogradske Komunalne milicije. Oni kršenje mogu samo da konstatuju, ne i da kažnjavaju.

„Građani se vrlo malo pridržavaju mera“
Ranko Šekularac, pomoćnik načelnika Komunalne milicije u Beogradu, kaže da su konstatovali da se u prethodnom periodu građani vrlo malo pridržavaju mera, pogotovo kada su u pitanju mere lične samozaštite, odnosno nošenje maski i ograničenja broja ljudi u zatvorenom i na otvorenom prostoru.

„Trenutno, mi smo mogli samo da upozorimo, da ukažemo na obavezu poštovanja, ali ne i da represivno reagujemo na te najneodgovornije“, napominje Šekularac.

To bi uskoro trebalo da se promeni. Izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti već su urađene, a konačni sud o njima daće poslanici sredinom meseca.

Mandatna kazna za nenošenje maski
Tamara Stojčević, član radne grupe za izmenu Zakona, navodi da će novi propisi doneti mogućnost da komunalni inspektori i komunalni milicajci mogu da kontrolišu lične mere zaštite, što znači nošenje maski, održavanje distance u zatvorenim prostorima i na otvorenom.

Takođe, kako je dodala, zakon donosi i mogućnost prekršajnog naloga, što je u stvari mandatna kazna, pa će komunalni i sanitarni inspektor moći da izrekne kaznu na licu mesta.

Stojčevićeva napominje da se visina kazni za nepoštovanje mera ne menja. Iznose od nekoliko hiljada do pola miliona dinara.

Pa ko neće da nosi masku, može da računa na kaznu od pet hiljada dinara, ili upola nižu ako je plati u roku od osam dana.

Izvor: rts.rs

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Временска прогноза за суботу – 13. април

ОГЛАСНА ТАБЛА

Јавни позив за мере енергетске ефикасности у домаћинствима до 29. априла

ОГЛАСНА ТАБЛА

Инфлација у марту опала на пет одсто, највише поскупели струја, гас и грејање

ОГЛАСНА ТАБЛА

ПИО Фонд: Почеле пријаве за пакете солидарне помоћи

ОГЛАСНА ТАБЛА

Jednokratna pomoć prijepoljskim porodiljama povećana za preko 100 odsto

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нове цене горива

ОГЛАСНА ТАБЛА

Багрем процветао никад раније, пчеларима прети лоша година

ОГЛАСНА ТАБЛА

Сајам запошљавања у Ужицу 18. априла, нуди се 200 радних места

ОГЛАСНА ТАБЛА

Лето у априлу се наставља

ОГЛАСНА ТАБЛА