ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Kazne za ilegalno iskopavanje ruda u Srbiji povećane 300 puta

Uredbom Vlade Srbije, koja je usvojena 26. avgusta, propisane su i do 300 puta veće kazne za nelegalnu eksploataciju mineralnih resursa, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije (MRE).

Kako je saopšteno 27. avgusta, novom uredbom na osnovu izmenjenog Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, usvojenog u aprilu, propisuje se da se naknada štete za nelegalnu eksploataciju plaća u visini trostruke tržišne vrednosti iskopane mineralne sirovine.

Dodaje se da se, na primer, za ilegalno iskopavanje kamena po novoj uredbi plaća 60 puta veća naknada štete.

„Ako je ranije za nelegalnu eksploataciju 80.000 tona kamena, sa naknadom od 24 dinara po toni, plaćana naknada štete u iznosu od 1,9 miliona dinara, ili oko 16.000 evra, po novoj uredbi, na tržišnu vrednost sirovine od 475 dinara po toni u trostrukom iznosu, naknada štete uvećava se na 114 miliona dinara, odnosno skoro milion evra“, preciziralo je MRE.

Prethodnim propisima, kako je objašnjeno, do sada je za sirovinu eksploatisanu bez potrebnih odobrenja postojala obaveza plaćanja naknade štete u istom iznosu kao i kada se eksploatacija vrši legalno.

„Kod mineralnih sirovina veće vrednosti sada se iznos naknade štete uvećava i do 300 puta u odnosu na ranije propise“, dodaje se u saopštenju MRE.

Novom uredbom, osim uvećane naknade štete, za nelegalnu eksploataciju predviđene su zabrana rada i kazna za privredni prestup u iznosu do 3.000.000 dinara (oko 26.000 evra), koje se izriču na osnovu izvršenog inspekcijskog nadzora.

Ministarstvo rudarstva i energetike saopštilo je da je cilj nove uredbe sprečavanje i kažnjavanje nelegalne eksploatacije mineralnih sirovina, obeshrabrivanje eksploatacionih radova bez odobrenja, kao i ostvarivanje većeg finansijskog efekta za budžet u slučajevima kršenja zakona.

GZS/foto:Ilustracija

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Сутра до 32 степена, а онда опет потоп: Најновије упозорење РХМЗ: Ево какво нас време очекује од понедељка

Закон не забрањује продају електронских цигарета деци, а хемикалије које удишу су и те како штетне

Минимални годишњи одмор 20 радних дана, али радно искуство и школа доносе и дуже летовање

Сезона одмора се захуктава: Како најјефтиније плаћати у иностранству?

Ухапшена жена осумњичена да је претукла наставницу у школи на Новом Београду

Друго место за ученике првог разреда ОШ „Саво Јовановић Сирогојно“ на Републичком такмичењу „Пажљивкова смотра 2024“ (видео)

У Дому здравља у Чајетини – бесплатни превентивни здравствени прегледи

Србију чека сунчан и топао викенд, температура до 30 степени

Из културне ризнице града, предавање Миленко Мисаиловић