ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Kardiolog dr Vukomanović: Nešto se dešava, novi sojevi povećavaju broj obolele dece

Sa Instituta za majku i dete kažu da novi sojevi koronavirusa povećavaju broj dece koja obolevaju i da se u toj ustanovi leče deca koja imaju kliničke slike koje su teške, kao kod odraslih. Naglašavaju da nijedno dete nije bilo na respiratoru, a da se uglavnom sva deca otpuštaju potpuno izlečena.

Kardiolog sa Instituta za majku i dete, prof. dr Vladislav Vukomanović, rekao je da se nešto dešava i da ne može da se ne primeti da novi sojevi koronavirusa povećavaju broj dece koja obolevaju.

“Imaju povišenu telesnu temperaturu, žale se na glavobolju, curenje nosa, zapušen nos, bolove u zglobovima i mišićima. Simptomi koji se umnogome preklapaju i sa gripom i sa koronom, ali je najverovatnije povećan broj dece koja se zaražavaju upravo ovim novim sojem”, naveo je Vukomanović tokom gostovanja u Jutarnjem dnevniku RTS-a.

Naveo je da je to loša vest i da su deca prenosioci bolesti svojim bakama, dekama i roditeljama, ali da je dobra vest to što u Institutu za majku i dete nema zbrinjavanja teško obolele dece, odnosno da njihov broj nije u porastu.

Vukomanović je naveo da se, kao i kod odraslih, kod dece sa nekim drugim bolestima javlja teža klinička slika.

“Pre svega kod dece sa neurološkim oboljenjima, hematološkim oboljenjima, urođenim srčanim manama, imunodeficijencijama. Znači, teže forme bolesti, ali najteža forma bolesti je multisistemski inflamatorni sindrom, upala svih organa i organskih sistema kod dece. Veoma teška klinička slika”, naglasio je Vukomanović.

“Nekoliko dece se u toku meseca prevede iz bolnice ‘Dragiša Mišović’ u našu ustanovu. Imamo dežurno kovid odeljenje i kovid intenzivnu negu. Broj te dece nije veliki. Jesu teže forme bolesti koje više podsećaju na simptomatologiju kod odraslih. Manifestuje se, pre svega, teškom upalom pluća. Izlečenje je uglavnom potpuno, osim ako se ne radi o deci sa komorbiditetom ili nekim težim neurološkim ili drugim oboljenjima”, naveo je Vukomanović.

“Nije nemoguće navesti decu da nose maske” 

Istakao je da je teško, ali nije nemoguće navesti decu da primenjuju preventivne mere i nose maske.

“Kod mene u ambulantu dolaze deca koja veoma strpljivo nose masku. Deca sa dve godine ili nešto starija. Mogu se deca veoma lako uputiti i vaspitati. Ukoliko se jave simptomi bolesti i postoji sumnja da se radi o kovid infekciji, potrebna je kućna izolacija i ne treba se mešati sa ostalim članovima porodice. Znamo da je karantin 10 dana i to treba poštovati”, naglasio je Vukomanović.

foto:ilustracija

Izvor: RTS

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Чаробно и живописно златиборско село Семегњево, оаза нетакнуте природе

ОГЛАСНА ТАБЛА

Граовци Романију и Далмацију заменили српском варошицом у којој остварују животне снове (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Одржана 44.седница СО Чајетина (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Позив младима да се пријаве на конкурс за упис у Средњу школу унутрашњих послова „Јаков Ненадовић” (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Насред пута засађен бели бор, возачи пролазе у чуду: Хит слика из села Заовине на Тари, домишљати мештани поставили необичну „декорацију“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Више од 70 одсто грађана не испуњава критеријуме за пристојан живот

ОГЛАСНА ТАБЛА

Саопштење Зелено-левог фронта: Ера корупције у Ужицу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Због бахатих појединаца све више дивљих депонија у Ивањици

ОГЛАСНА ТАБЛА

Отворен конкурс за бесповратна средства за набавку пластеника

ОГЛАСНА ТАБЛА