ОГЛАСНА ТАБЛА
ЗАНИМЉИВОСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Као жаба што се полако крчка – океани све топлији, а стиже и Ел Нињо

Убрзано загревање светских океана забринуло је научнике који објашњавају да ће временски феномен Ел Нињо само додатно појачати раст температуре.

Овог месеца, глобална температура површине мора поново је премашила претходни рекорд, а стручњаци упозоравају да се никада није загревала овако брзо.

Научници, међутим, не знају тачно зашто је до убрзања загревања дошло.

У комбинацији са другим временским догађајима, температура на планети би могла да достигне забрињавајући ниво до краја следеће године.

Бројни показатељи указују да ће снажни Ел Нињо, климатски феномен који загрева океан, почети наредних месеци.

Топлији океани доводе до помора животињског и биљног света у њима, узрокују екстремне временске непогоде и подижу ниво светских мора. Осим тога, мање су ефикасни у апсорбовању гасова са ефектом стаклене баште.

У новој студији се показује да се у протеклих 15 година акумулирана топлота на Земљи повећала за 50 одсто, а највећи део повећања отишао је у океане.

Последице тога су да је температура океана достигла нови рекорд овог априла, а у одређеним деловима света, дугорочно разлике су огромне.

Тако је, примера ради, површинска температура мора да источној обали Северне Америке била 13,9 степени Целзијуса виша од просека у периоду 1981. до 2011. године.

Још није утврђено зашто је дошло до овако рапидне и огромне промене. Дуплирали смо топлоту у климатском систему у прошлих 15 година. Не можемо тачно да кажемо да ли су климатске промене, природна варијабилност или комбинација та два“, каже Карина фон Шукман, вођа студије и океанограф у истраживачкој групи „Mercator Ocean International“.

ИЗВОР:РТС, BBC

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Лето са Стојаном Стивом Тешићем на платоу хидроцентрале “Под градом” (ВИДЕО)

Време за куповину некретнине на мору?

Ускоро почиње исплата пензија за јул

Ево када наступају наши представници на Олимпијским играма

На спортским теренима у Турици припреме картинг репрезентације Србије у наредна три месеца

Летњи улични ерски кабаре од 26. до 28. јула

Летњи биоскоп на отвореном одушевио посетиоце на међустаници Голд гондоле

Облачно и свежије – локално могуће непогоде

Борцима са подручја града Ужица додељене борачке легитимације