14.9 C
Uzice
септембар 23, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZANIMLJIVOSTI

Kao i u životu tako i sa telefonom – deca moraju naučiti da poštuju pravila

U čemu je tolika magija te spravice da su prizori iz porodičnog doma, kafića, školskog dvorišta ili s autobuskog stajališta gotovo istovetni: u grupi ljudi svako je zagledan u svoj ekran.

Sredinom januara jedna skupa britanska privatna škola uvela je strogu zabranu za mobilne telefone, da „oslobodi mlade stresa društvenih medija”. I nastavnici se solidarišu pa ne ulaze u učionicu s telefonom. Sudeći po rezultatima novijeg istraživanja Londonske škole ekonomije, ova mera trebalo bi da se pozitivno odrazi na uspeh.

Ministar prosvete Mladen Šarčević smatra da učenicima ne treba zabranjivati telefone, ali da mora da se uredi njihova upotreba. Da se ne koriste na času, da deca ne šalju sliku kontrolnog i čekaju rešenja, da ne snimaju nastavnike ni jedni druge… Sve to je već zabranjeno postojećim zakonima i pravilnicima, samo što se ne poštuje.

Jednoj beogradskoj gimnazijalki koja zbog gripa nije bila u školi drugarice su ovih dana preko „Vajbera” uživo prenosile šta nastavnica govori o njenom pismenom zadatku. I nikom ništa. Đaci očigledno smatraju da su pravila tu da bi se kršila.

„Pogledom sam pre neki dan opomenula devojčicu koja se na času javila na telefon, a ona se samo sakrila iza ranca i nastavila da priča. Ranije sam oduzimala telefone i nosila ih u sekretarijat, ali sam digla ruke kad sam shvatila da izgleda jedina to radim”, priča jedna nastavnica zemunske medicinske škole.

Nisu samo nastavnici ogorčeni. Svepristune spravice nerviraju pevače na koncertima i profesore na ispitima, prekidaju opela i predstave, u ordinacijama zvone i lekarima i pacijentima. Ali niko ih se odriče, zapravo sve ih je više. U Srbiji je više telefona nego stanovnika od 2007. (u svetu je taj prag pređen 2014).

Izvor: zelenaucionica.com
Autor: Jelena Kavaja
Foto: Shutterstock

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Da li ste spremni da se pozdravite sa letom? Danas počinje jesen

Oglasna Tabla

Vruća jabukovača: Preukusno piće koje pomaže u mršavljenju!

Oglasna Tabla

Prognoza vremena za narednih sedam dana

Oglasna Tabla

Radionica pustovanja vune za slepe i slabovide u Užicu uz podršku Ambasade Francuske

Oglasna Tabla

Salata sa pečenim paprikama (video)

Oglasna Tabla

Vreme kestenja, opalog lišća i ajvara: Jesen nam i zvanično stiže sutra

Oglasna Tabla

Marijana (12) napisala sastav koji cela zemlja čita ne trepćući! Navešće vas dobro da razmislite o svom životu

Oglasna Tabla

Održan četvrti “Užički biciklistički karavan” (VIDEO)

Oglasna Tabla

MATIS proizvodi najkvalitetnije kuhinje u Srbiji, kompanija među 100 najvećih u zemlji !

Oglasna Tabla