ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

„Kampanja neće biti onakva kakvu smo navikli u Srbiji“: Izbori će biti na Vidovdan?

Parlamentarni izbori u Srbiji najverovatnije će biti održani 28. juna, nezvanično saznaje B92.net, a tačan datum biće utvrđen nakon ukidanja vanrednog stanja.

Kako je ranije najavio predsednik Aleksandar Vučić, to će biti odličeno na sastanku sa liderima stranaka koje su najavile da ilaze na izbore.

„Obavestiću ih kada će biti stečeni uslovi. Predložiću da se dogovorimo da Republička izborna komisija sačeka dva ili pet dana od okončanja vanrednog stanja, pa tek onda da se krene u izborne radnje“, ranije je najavio je Vučić.

Pominje se i 21. jun kao datum državanja izbora, ali se navodi i da je to manje verovatno, jer bi u tom slučaju izborna kampanja morala da počne 12. maja. Ipak, najveće su šanse da republička izborna komisija kao nastavak izborne kampanje odredi 19. maj.

Klačar: Kampanja neće biti onakva kakvu smo navikli u Srbiji
Izvršni direktor CeSID-a Bojan Klačar smatra da bi redovni izbori mogli da se održe u junu, ukoliko to dozvoli epidemiološka situacija.

Klačar je za Tanjug objasnio da u rešenju Republičke izborne komisije stoji da izbori nisu odloženi, već prekinuti, što znači da vreme koje je ostalo za kampanju treba da se „potroši“ onog momenta kada se ukine vanredno stanje.

„Budući da je vanredno stanje uvedeno 16. marta, a da su izbori zakazani za 26. april , kampanja treba da traje koliko je ostalo između dva datuma, a to znači 39 dana kampanje i dva dana predizborne tišine“, istakao je Klačar.

U tom pogledu, ističe Klačar, situacija je čista, ali, uslov je dobra epidemiološka situacija.

Podseća da i kampanja i dan za glasanje podrazumeva boaravak više ljudi na jednom mestu.

„Kako sada stvari stoje, vrlo je teško očekivati da će vanredno stanje biti ukinuto pre sredine maja, što znači da možemo da govorimo u najboljem slučaju o izborima koji će biti u junu“, naveo je Klačar.

On dodaje da se ipak ne bi bavio licitacijom oko mogućih termina, iako se u javnosti spominje 28. juni kao dan održavanja izbora.

Klačar takođe veruje i da kampanja neće biti onakva kakvu smo navikli u Srbiji:

„Akteri će morati da stave naglasak na ono što je njihova izborna ponuda i te aktivnosti će morati da budu više usmerene ka medijima, manje ka terenskim aktivnostima. Moraće da budu inovativni u komunikaciji sa biračima“, istakao je on.

Prema njegovim rečima, kljucna stvar je sprovođenje izbornog procesa, za šta je takođe potrebna dobra epidemiološka situacija, imajući u vidu da, na primer, na biračkim mestima može boraviti i do 30 ljudi.

Klačar smatra i da bi građani trebalo da „priželjkuju“ scenario što bržih izbora, jer će to značiti da ćemo pre živeti u nekoj normalnosti, ali se čini da te stvari ne idu tako lako, ni tako brzo kao što smo se nadali.

Izvor: b92.net

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Омладинска картица – ПРИЈАВИ СЕ

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас отварање нове пумпе на ауто – путу „Милош Велики” у смеру ка Београду

ОГЛАСНА ТАБЛА

Истиче рок за регистрацију тротинета, казне и до 120.000 динара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Корисници црногорских ТАГ уређаја од данас без заустављања на наплатним станицама у Србији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Трка „Небески висови“ у суботу 20. априла

ОГЛАСНА ТАБЛА

Још данас веома топло, а онда нагла промена времена

ОГЛАСНА ТАБЛА

Грејна сезона званично се завршава данас

ОГЛАСНА ТАБЛА

Обележена 83. годишњица од херојске одбране Ужица у априлском рату 1941. године

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ужичанка Лидија Трмчић шампиоинка државе у каратеу

ОГЛАСНА ТАБЛА