14.6 C
Uzice
април 25, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Kameni most u Dobroselici

U ataru sela Dobroselice, podno Tornika, nalazi se Prerast, pećina ili bolje reći prolaz koji predstavlja prirodnu retkost. Ovaj kameni most je od velikog istorijskog zanačaja, a danas se koristi u turističke svrhe. Udaljen je od crkve dobroseličke oko 200 metara i upravo ovih dana se završava asfaltiranje puta od crkve do pećine.

„Njen istorijski zanačaj je taj što se ovde narod skrivao od neprijatelja tokom mnogih ratova“, priča nam paroh dobroselički jerej Jovan Stojković. U ovim šupljinama se nakon Drugog svetskog rata nalazila municija, a po predanju, nalazili su čak i zlato. Iza same pećine je imanje familije Ječmenica, a do pre godinu dana se nalazila i jedna od krušaka koju je zasadio nekadašnji knez Miloš Obrenović. Kasnije kada je Miloš postao vladar on je baš iz te familije izabrao svog ministra, Aksu Ječmenicu“.

Turisti koji dolaze u crkvu dobroseličku takođe posećuju i ovu pećinu diveći se Božijim delima. Sama opština je prepoznala Prerast kao turističku lokaciju i već su uložena određena sredstva za uređivanje ovog prostora. Kroz Prerast protiče i rečica Točkovica.

„U planu nam je da uradimo i spomen česmu knezu srpskom Milošu Obrenoviću, jer je, po predanju, on ovde boravio“, završava ovu priču sveštenik Jovan Stojković.

Izvor:zlatiborpress.rs/Autor: Miroslav Vesović

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Sve je spremno za 7. Turnir šampiona Užice 2019 (VIDEO)

Oglasna Tabla

Православна правила уочи Васкрса: Овако треба да фарбате јаја ако хоћете да испоштујете традицију

Oglasna Tabla

Ivan Stanisavljević izabran za zamenika gradonačelnika Užica

Oglasna Tabla