ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Календар за нову школску годину

Министарство просвете Србије објавило је школски календар за 2022/23. годину. Ученици основних школа, односно они од првог до седмог разреда имаће 180 наставних дана, судећи према Календару, док ће школска година за десет дана бити краћа осмацима које чека завршни испит и који ће имати 170 наставних дана.

Како се види на поменутом Календару, прво полугодиште за основце почиње 1. септембра 2022. године, односно у четвртак, а завршава се у петак 30. децембра 2022. године.

Док ће септембар и октобар протећи без распуста и значајнијих дешавања, већ у новембру основце чека продужени викенд када ће се спојити државни празник 11. новембра са суботом и недељом. Разлика у односу на прошлу годину је та што ће ученици имати слободна три дана, док је прошле године у том периоду био јесењи распуст од девет дана.

Први већи одмор за ученике основних школа биће за време зимског распуста, односно, након завршетка првог полугодишта, а који ће званично почети у понедељак 31. децембра и трајаће све до 20. јануара 2023. године, односно петка.

Друго полугодиште ђацима од првог до осмог разреда почеће званично у понедељак 23. јануара, и завршиће се у уторак 6. јуна за осмаке, док ће се нижи разреди распустити доста касније – 20. јуна 2023. године.

Током другог полугодишта основци ће поново имати дужи распуст, и то пролећни, који ће идеуће године почети у понедељак 10. априла 2023. године, а завршиће се 8 дана касније, односно у уторак 18. априла.

Пробни заврши испит за осмаке идуће године одржаће се у петак 23. марта и у суботу 25. марта, док су коначни завршни испити планирани за среду 21. јун, четвртка 22. јун и петак 23. јуна 2023. током којих ће се, као и ове године, полагати тест из српског језика и књижевности, тест из математике и комбиновани тест, након чега их чека упис у средње школе.

Свечана додела ђачких књижица и сведочанстава, и у 2023. години одржаће се традиционално на Видовдан 28. јуна који 2023. године пада у среду, и то за ученике свих осам разреда основних школа.

Средњошколцима прво полугодиште, као и основцима почиње 1. септембра, и исто траје до 30. децембра. И они ће, као и ученици основних школа, тек у новембру отићи на продужени викенд, од 11. до 13. новембра, након чега више неће имати распусте када је прво полугодиште у питању.

Зимски распуст ће затим, средњошколцима почети, 31. децембра, док ће им, за разлику од основаца, трајати недељу дана краће, па ће се, уместо 20. завршити 13. јануара.

Друго полугодиште средњошколцима ће, следи потом, почети раније – у понедељак 16. јануара, и за ниже средњошколске разреде трајаће све до уторка 20. јуна 2023. године, док ће се за ученике 4. разреда гимназија завршити у уторак 23. маја, а за ученике трогодишњег или 4. разреда четворогодишњег образовања стручних школа у уторак 30. маја 2023.

Пролећни распуст биће идентичан као и за основце, и средњошколцима ће трајати осам дана, односно од 10. априла, па све до 18. тог месеца.

Извор Blic
Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Провера обучености војника на добровољном служењу војног рока

ОГЛАСНА ТАБЛА

Удружење “Право у жицу” врло успешно на 8. фестивалу младих гуслара у Београду

ОГЛАСНА ТАБЛА

Асфалтирањем се завршавају радови у Улици Марије Маге Магазиновић (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Локални механизми за развој женског предузетништва у руралној средини (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Светски дан срца – 29. септембар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Изложба – Хобијем по свету

ОГЛАСНА ТАБЛА

Објављене нове цене горива које ће важити до 6. октобра

ОГЛАСНА ТАБЛА

На мобилном мамографу у Чајетини прегледано 788 жена, најављене нове активности

ОГЛАСНА ТАБЛА

Први „Ужички фестивал ходања“ у недељу 1. октобра

ОГЛАСНА ТАБЛА