ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Какво нас време очекује у фебруару и да ли ће Баба Марта показати зубе, открива директор РХМЗ-а

Још један ледени дан је пред нама, када је температура ваздуха далеко испод нуле. Већ од сутра креће благи пораст температура, каже директор РХМЗ-а Југослав Николић и истиче да не постоји ризик за екстремно хладне таласе и екстремно велике количине падавине.

Југослав Николић је рекао да ова зима неће бити екстремна, ни у погледу ниских температура, ни у погледу падавина.

Гостујући у Јутарњем програму, Николић је рекао да се и данас у већини места очекује ледени дан са максималном температуром од минус 4 до плус 2 степена.

Крајем дана и у току ноћи стиже наоблачење са севера које ће условити сасвим слабе падавине са новим снегом дебљине oд једног до три центиметра. 

Према речима директора РХМЗ-а, од сутра, па до краја месеца, креће благи пораст температуре.

Сутра ће, каже, бити претежно облачно са условима за падавине у југоисточној Србији и на  Хомољу. Дневне температуре кретаће се од минус 2 до 3 степена, у Београду око 3 степена Целзијуса.

Од четвртка се очекује даљи пораст дневних температура које би се кретале од 3 до 8 степени.

Крајем недеље прогнозира се слаба киша која би појачала отапање преосталог снежног покривача, рекао је Николић.

Нове снежне падавине очекују се почетком наредне недеље када би у брдско-планинским крајевима могло пасти од 10 до 20 мм снега и када би било услова за мањи снежни покравач у нижим деловима.

Прва декада фебруара са мразним данима 

Иначе, у првој декади фебруара имаћемо мразне дане, каже, Николић, где ће минималне температуре бити испод нула степени, али неће бити ледених дана. Максималне дневне температуре кретаће се око 5 степени.

У фебруару се, каже, очекује да просечне температуре буду од 4 до 6 степени у нижим пределима, а од минус 2 до плус два у вишим планинским.

„То су температуре које су за око један до два степена више од устаљеног вишегодишњег просека, тако да очекујемо фебруаур са нешто вишим просеком, али са дефицитом падавина“, рекао је Николић.

Према његовим речима, количине падавина које се очекују, кретаће се од 25 до 40 мм у нижим и 60 мм у вишими пределима, што је, како каже, испод просека за ово доба године.

Очекује се да март буде топлији од просека 

Исто тако, очекује се да март буде топлији од просека.

Истакао је да не постоји ризик за екстремно хладне таласе и екстремне велике количине  падавине

„Имаћемо нешто топлији март, и количине падавине у оквиру просека, тако да укупно узевши ова зима ће се уклопити у неки просек, она је примеренија климатским условима за ово доба године“, навео је Николић.

„Када све саберемо и одузмемо, очекујемо да ће просечне зимске температуре износити од нула до 4 степена у нижим пределима и од минус 4 до минус два у вишим планинским пределима“, рекао је директор РХМЗ-а. 

Ова година је, истиче, примеренија нашим климатским условима, и не очекује екстремне услове.

„Средња годишња температура у последњих 130 година, од 1888. године, у Београду је порасла за 1,6 степени што је довољан услов да се концентрација влаге у атмосфери повећа за 10 процената, а онда је то значи да су повољни услови за стварање кумолонимбусних облака и олујно-градоносних ситуација“, рекао је Николић.

Када гледамо дугорочну прогнозу можемо да кажемо да нема ризика за екстремне услове за хладне таласе и падавине, навео је Николић.

„Имаћемо просечне или изнад просечне температуре, али не очекујемо екстреме“, рекао је директор РХМЗ-а.

Извор: РТС

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Како заштитити род од климатских промена

ОГЛАСНА ТАБЛА

Да живот буде сладак као мед (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Најважније што треба да знате о ММР вакцини која једина штити од малих богиња, најзаразније болести за коју човечанство зна

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ништа не чисти јетру као овај напитак, одличан је и за кости и крвне судове

ОГЛАСНА ТАБЛА

Развојни планови Златибора у жижи интересовања

ОГЛАСНА ТАБЛА

Лепа Брена проџект

ОГЛАСНА ТАБЛА

Почела примена нове заштитне мере којом се због тежег прекршаја одузима возило

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза: Облачно и натпросечно топло, местимично краткотрајна киша

ОГЛАСНА ТАБЛА

Саобраћај је умереног интензитета и услови за возњу су углавном повољни

ОГЛАСНА ТАБЛА