Огласна табла
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Kako su se stanari jedne užičke ulice izborili za svoje interese?

Stanari Ulice Riste Tešića u Užicu uspeli su da, građanskom inicijativom, privole gradske čelnike da razgovaraju sa njima zbog bojazni da lokalna samouprava namerava da proširi gradsko groblje Dovarje na nekoliko metara od njihovih kuća što bi, kako strahuju, podrazumevalo i seču šume na toj lokaciji.

Za razliku od građana koji reaguju neorganizovano i sa zakašnjenjem, nakon što se usvoje odluke za koje smatraju da nisu u njihovom interesu, stanari u užičkoj ulici su reagovali na vreme i racionalno, koristeći prednosti građanske incijative.

Informisali su se o namerama lokalne vlasti, iskazali solidarnost i pribavili stručna mišljenja kompetentnih pojedinaca, koji su detaljno proučili komplikovanu dokumentaciju, formirali radnu grupu, iskoristili mogućnosti društvenih mreža i lokalnih medija, prikupili potpise, pokrenuli incijativu i uputili je lokalnom parlamentu.

Građanski aktivizam je iniciran nakon što je Skupština grada, u decembru prošle godine, usvojila Odluku o izradi Plana detaljne regulacije groblja Dovarje, za koji stanari strahuju da će biti prošireno na područje parkovske šume Dovarje i prema Ulici Riste Tešića.

Zanimljivo je to što stanari, koji su negodovali zbog moguće seče dela parkovske šume Dovarje, koja predstavlja „pluća grada“, žive u istoj ulicu u kojoj je nekada živeo Risto Tešić (1845-1904), prvi srpski i užički ekolog koji je pošumljavao Užice.

U peticiji, koja je podržana sa više od 500 potpisa, građani su naveli da su, „uvidom u javno dostupnu informaciju sa sednice Gradskog veća saznali da će na sednici Skupštine grada, na dnevnom redu, biti i predlog odluke o širenju gradskog groblja Dovarje“. Ističu da se tome protive, „jer je groblje u A gradskoj zoni, pored glavne ulice, kuća, lokala i iznad naselja koje postoji duže od 150 godina“.

Uz ogorčenje što ih „niko iz lokalne samouprave nije pitao za mišljenje“, posebno su isticali to da bi nova grobna mesta trebalo da budu nekoliko metara od njihovih porodičnih kuća, i ukazivali na pogubnost seče šume po stanje životne sredine u gradu.

„Užice je jedan od gradova sa najzagađenijim vazduhom u Srbiji. Van pameti je u takvoj situaciji uništavati nekoliko hektara parka. S druge strane, šumovito brdo Dovarje deli grad od industrijske zone u naselju Krčagovo i sečom drveća bio bi uništen prvi filter u prečišćavanju vazduha“, upozorili su potpisnici peticije.

U međuvremenu, predstavnici građana su se sastajali sa Branislavom Mitrovićem, predsednikom Skupštine grada, i Zoranom Despićem, načelnikom gradske Uprave za urbnizam, izgradnju i imovinsko-pravne poslove, koji su im objasnili da se groblje neće proširivati prema njihovoj ulici i da neće biti seče šume.

Mitrović je građanima rekao da Skupština grada „nije usvojila plan, nego odluku kojom je predviđena njegova izrada“, te da će predlog tog dokumenta, kada bude izrađen, biti na javnoj raspravi tokom koje će zainteresovani moći da podnesu primedbe i sugestije.

Osim potrebe da uredi kompleks groblja Dovarje, starog više od jednog veka i kojim gazduje JKP „Bioktoš“, a koje je konzervisano pre petnaestak godina i na kome se ne prodaju novoizgrađena grobna mesta, namera gradske vlasti je da reši i problem nelagalnog sahranjivanja na toj lokaciji.

„Imamo problem divljeg sahranjivanja, proširivanja grobnih mesta, a i pojedini vlasnici stambenih objekata godinama vrše pritisak na nas da se reši njihov status, kako bi znali da li mogu nešto da grade na svojim parcelama“, rekao je Zoran Despić, načelnik gradske Uprave za urbnizam, objasnivši da plan obuhvata mogućnost proširenja i uređenja groblja za 11,5 hektara.

Dragoljub Kostić, član Gradskog veća, saopštio je da mnogi godinama ne plaćaju grobna mesta i da se ona obrušavaju na susedne grobnice, da postoji i privatna parcela na kojoj se naplaćuju grobna mesta, te da bi plan trebalo da reši i te probleme.

U nedavnom razgovoru za Danas, užički gradonačelnik Tihomir Petković je istakao da za nekoliko godina neće biti mesta za sahranjivanje na novom groblju Sarića Osoje, u okolini grada, i dodao da su mnogi Užičani spremni da plate velike iznose za grobno mesto na Dovarju.

„Ideja je da gradimo komercijalne grobnice samo na jednim delu groblja, koje će „Bioktoš“ moći da proda po znatno višim cenama i da od tog novca ulaže u proširenje. Međutim, za sada, ništa nije rešeno i ako građani to ne prihvate, odustaćemo od te ideje“, rekao je gradonačelnik i dodao da „nema govora o uništenju zelenog pojasa“.

Ocenivši da su zabunu kod građana stvorile netačne i nepotpune informacije, Petković je objasnio da je plan detaljne regulacije potreban i zbog nesklada između stvarnog stanja na terenu i podataka iz Generalnog urbanističkog plana grada (GUP).

„Deo koji je u GUP-u označen kao zelena površina, ranije je pretvoren u grobna mesta“, rekao je Petković i dodao da bi park trebalo da se dodatno uredi i komunalno opremi, ali i da se reši problem stanara s druge strane groblja, u Ulici Banjičkih žrtava, kako bi znali da li će „Bioktoš“ od njih otkupljivati placeve radi širenja groblja, što je, kako je rekao, predloženo GUP-om.

Na kraju, obe strane su sele za sto i postigle dogovor. U zaključku, koji su potpisali, navedeno je da će „gradsko rukovodstvo predložiti Skupštini grada da u Planu detaljne regulacije groblja Dovarje neće biti širenja dodatnih grobnih mesta prema Ulici Riste Tešića“. Takođe, gradsko rukovodstvo se obavezalo da će „posle razgovora sa vlasnicima kuća i placeva u Ulici Banjičkih žrtava, naknadno izneti svoj predlog Skupštini grada u vezi sa širenjem grobnih mesta ka toj ulici“.

Kako stvari sada stoje, građani su, koristeći se građanskom inicijativom, uspeli da se izbore za svoje interese, a potpisani dokument sa gradskim čelnicima predstavlja institucionalnu garanciju da će njihovi zahtevi biti ispunjeni. Možba bi njihov primer mogao da bude dobar način za rešavanje i drugih problema građana Užica, ali građana u u drugim lokalnim zajednicama u Srbiji.

VIP groblje
– Neko želi da bude sahranjen u centru grada, na proširenom groblju. Hoće li to biti VIP groblje, jer su bogati pojedinci već zainteresovani za kupovinu grobnih parcela. Ne pristajemo na to da se ispred naših dvorišta i kuća sahranjuju ljudi i da te prizore gledaju naša deca“, navela je potpisnica peticije, poručivši da „proširenje groblja u centru grada i seča šume nije problem samo stanatra te ulice, već svih građana Užica“. Ona navodi da u Generalnom urbanističkom planu Užica iz 2011.godine piše da „groblje Dovarje, sa park šumom i Partizanskim grobljem, po prestanku ukopavanja, treba zaštiti kao spomenik kulture“.

Izvor:danas.rs/Nenad Kovačević/naslovna foto:Nenad Kovačević

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Саопштење за јавност ГрО ССП Ужице: „Прескупа реконструкција парка згранула Ужичане!“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ужички рукометаши изгубили од екипе Гучева (35-34) и задржали другу позицију на табели

ОГЛАСНА ТАБЛА

Министарство: Помоћ од 300 хиљада динара добило 21.853 мајке

ОГЛАСНА ТАБЛА

Просечна зарада у септембру у Србији 74.981 динар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Одобрено повећање цене струје и гаса од 1. јануара 2023. године

ОГЛАСНА ТАБЛА

На пијацама и даље неће бити фискалних каса?

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Није ерски мрачити! Kултуру на виђело!“ (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас је 29. новембар: Дан када се родила Југославија! (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

И сунце и облаци и магла, температура до 8 степени

ОГЛАСНА ТАБЛА