11.2 C
Uzice
новембар 17, 2019
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

Kako smo uništili jedan od najlepših prizora u Srbiji

Jedan od najlepših prizora u Srbiji, pa i čitavoj Evropi, sigurno je jezero Uvac koje ovih dana ne izgleda ni izbliza onako bajkovito kako smo navikli – vodostaj je opao za skoro 20 metara, a samo jezero se na pojedinim mestima povuklo i dva kilometra, zbog čega nije ugrožena samo čuvena turistička atrakcija, već i stanište brojnih životinjskih i biljnih vrsta.

Iako ovo nije bila sušna godina i iako je vode bilo u izobilju, jezero danas izgleda neprepoznatljivo. Kako kaže lokalno stanovništvo za „Blic“, količina vode u jezeru nije bila manja od njegovog formiranja, a konstantno opadanje vode traje već dva meseca. Sada je, međutim, stanje zaista alarmantno, tvrdi grupa ljubitelja prirode i ribolovaca iz Sjenice koji su prvi skrenuli pažnju na ovaj problem.

„Nikada nije bilo ovako, uništiše nam jezero, ovo je ekološka katastrofa. Ugrožen je veliki broj autohtonih vrsta mladica glavatica, klena, skobalja i drugih riba, a da ne govorimo o pticama, gušterima, leptirima, koji obitavaju na ovom prostoru i zavise od jezera. Ako se nastavi ovako, u razgledanje čuvenih meandara i beloglavog supa će se ići biciklima, a ne brodićima“, kaže jedan od ribolovaca.

Slike sa lica mesta jasno pokazuju da je današnje jezero tek bleda slika onog velelpnog Uvca kojim se svi ponosimo.

oš veće nezadovoljstvo kod njega i ostalih sagovornika, kako kažu, izazivaju i priče da se jezero, koje godišnje posete hiljade turista, prazni zbog „raznih sumnjivih transakcija tokom kupoprodaje struje između Srbije i Bosne i Hercegovine“.

U Specijalnom rezervatu prirode Uvac kažu da se voda na tom delu jezera povlačila i ranijih godina, kao i da se to uglavnom dešavalo zbog suše ili povećanja proizvodnje struje u Drinsko-limskim elektranama.

Upoznati smo sa situacijom i pratimo šta se dešava. Poslali smo zahtev Drinsko-limskim elektranama da nam odgovore zbog čega ispuštaju vodu iz jezera, da li zbog kvara ili povećanja proizvodnje, ali evo, već desetak dana ne dobijamo nikakav odgovor. Tražili smo i da nam dostave podatak do koje kote planiraju da prazne jezero kako bismo mogli da preduzmemo određene mere, ali ni to nismo dobili – naglašava direktorka rezervata Miljka Dučić za „Blic“.

Slična je situacija i na drugom kraju Srbije, na čuvenom Zavojsko jezeru, koje iz meseca u mesec sve više presušuje. Fotografije koje su ovih dana postale virtalne na društvenim mrežama izgledaju zaista potresno.

I na ovom jezeru vodostaj opada iz meseca u mesec, a osim nadrealnih slika, ribolovci i ljubitelji prirode zabrinuti su za živi svet u jezeru i oko njega.

Izvor: Noizz.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Zaboravite lift: Evo zašto je dobro penjati se uz stepenice svaki dan

Oglasna Tabla

16. novembar obeležava se kao Međunarodni dan tolerancije

Oglasna Tabla

Tajna pametne dece je u rečima koje čuju od svojih roditelja

Oglasna Tabla

На данашњи дан почела је Колубарска битка

Oglasna Tabla

Dva proverena recepta za savršen kiseli kupus

Oglasna Tabla

Ratni tenk „hočkis” iz Drugog svetskog rata pomeren zbog uređivanja platoa

Oglasna Tabla

Srbija prodaje 22 vojna kompleksa: Ponuđene kasarne, skladišta i jedna komanda

Oglasna Tabla

Poslednja utakmica u Užicu – Sloboda danas želi da kruniše jesen!

Oglasna Tabla

10 tipova ljudi na srpskim slavama

Oglasna Tabla