12.2 C
Uzice
новембар 14, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZANIMLJIVOSTI

Kako se u našem narodnom predanju tumače ptice i koja od njih donosi sreću, a koja je loš predznak?

Tumačenje vremena, prinosa, plodnosti ili sreće na osnovu ptica prisutno je u srpskom narodu od davnina. Bilo je bitno gde su svile gnezdo, koliko visoko lete ili koliko često se pojavljuju. Prema narodnom verovanju, to je moglo da odredi da li će se desiti nešto dobro ili zlo, ili će se jednostavno promeniti vreme. Ptice su mogle da zaplaše đavola, donesu dobar porod ili najave smrt.
Ovo su neke od ptica koje su u narodnom predanju zauzimale posebno mesto:

Orao
Prema starom srpskom verovanju veštica može uzeti svaki oblik osim oblika orla i goluba. Bauk svakome ume naškoditi, osim orlu. Tako bi za zle žene naši stari govorili „Kakva je, ustrelila bi orla pod oblacima“.
Kandže ove ptice pouzdan je lek protiv vradžbina, a ako se kandže prišiju detetu na kapu, zaštitiće ga od urokljivih očiju.

Kukavica
U narodu kukavica je jedna od sestara vaskrslog Lazara. Počela je da kuka nad njegovim mrtvim telom, a Lazar joj se javio u snu moleći da prestane. Kako mu želja nije uslišena prokleo je sestru i ona se pretvorila u kukavicu. Ova ptica najavljuje nesreću, a kada narod kune govori „Kukavica mu jaje snela!“.
Kada ova ptica zakuka, lije suze koje leče od svih bolesti.

Lasta
Lastavica je druga Lazareva sestra, koja je od žalosti za njim izgubila glas. Brat je i nju prokleo i od nje je nastala lasta.
Srećna je ona kuća u čijim gredama lastavica svije gnezdo, a onaj ko ga razruši nikada neće imati mira. Naše bake su od lastinih gnezda stavljale obloge deci na grlo, da bi ih izlečile od difterije.

Petao
Petlove je naš narod oduvek smatrao „pitomim pticama“, za razliku od kokošaka. Svojim kukurikanjem, on ume da otera đavola i samo kada petao zapeva đavo ne sme da obavlja svoju prljavu rabotu. Ako petao zakukuriče na kućnom pragu, najavljuje gosta koji će doći da prenoći. Kada kukuriče uveče, vreme će se promeniti, a ako zapeva u toku noći sluti na lopove.

Gavran
Gavran najviše voli da se hrani ljudskim mesom. Gde god da se pojavi, vesnik je nesreće. Ako sleti na kuću, ona će izgubiti domaćina. U ratu, iznad koje vojske grakne, ona će izgubiti bitku. A ako se u selu naprasno pojavi jato gavrana, stradaće veći broj ljudi.

Golub
Bela golubica u hrišćanstvu je simbol Svetog Duha. Sva narodna verovanja za goluba, pogotovo belog, pozitivna su. Treba ga doneti na slavlje ili venčanje, jer donosi dobar brak i porod. Ako golub napravi gnezdo u potkrovlju kuće, toj kući je zagarantovana duhovna zaštita. Veruje se da golub nikada neće boraviti u prostoru u kome ima negativne energije, a onome ko ga ubije sledi večno prokletstvo jer se ogrešio o Božju pticu.

Ždral
Ova ptica je vesnik proleća koga naš narod najviše voli da vidi, dok putuje iz dalekih krajeva. Veliki je greh uznemiravati ih, čak se ni deci ne prašta da ih diraju iz nestašluka. Komšija će drugome napakostiti ako ometa ždrala koji preleće preko polja njegovog neprijatelja. A kada ova ptica nisko leti, kažu, godina će biti rodna.

Sova
Sova najavljuje nesreću i u nju se najčešće veštica preobrazi da bi činila zlo. Zato je ova ptica u narodu najlošiji predznak. Kada huče iznad kuće, ukazuje na smrt, a ako huče na drvetu najavljuje promenu vremena.

Izvor:OPANAK

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Inmold, INT i Omorika hoće Budimku

Oglasna Tabla

Rok za poslednju ratu poreza na imovinu ističe u četvrtak

Oglasna Tabla

Kada će malina iz Arilja postati kao vino iz Francuske

Oglasna Tabla

MR Zorica Milosavljević zastupljena u „Leksikonu stvaralaca u preduniverzitetskom obrazovanju“

Oglasna Tabla

Izgradnja i popravka seoskih puteva u završnoj fazi

Oglasna Tabla

Poznat spisak polovnih automobila koje nećemo moći više da uvozimo: Srbi ostaju bez omiljenih vozila

Oglasna Tabla

Šansa za đake da se prijave do kraja novembra petnica otvara vrata za 2.000 najdarovitijih srednjoškolaca

Oglasna Tabla

(VIDEO) Evo kako su uhapšeni radnici Prvog partizana i državljanin Severne Makedonije

Oglasna Tabla

I danas toplo i vetrovito, moguć olujni vetar

Oglasna Tabla