Огласна табла
ЗДРАВЉЕ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Како сауна утиче на наше здравље – предности и мане

Све је више људи који посећују сауне, нарочито током зимских дана. Већина људи ипак не зна да сауну треба користити само 15 минута дневно и да није препоручљива за људе који имају одређене здравствене тегобе.

Сауна је део културе и начина живота у Норвешкој, Финској, Шведској, Русији… а њихово коришћење експанзију доживљава после Другог светског рата. Постоји неколико различитих врста сауна, али свака од њих доноси одређене предности за наше тело и здравље, сматрају стручњаци.

Истраживања на ову тему су показала да редовно коришћење сауне првенствено подстиче губитак тежине, убрзава метаболизам, чисти кожу, делује противупално, побољшава циркулацију, отвара дисајне путеве, помаже у борби против стреса и побољшава рад и здравље срца и кардиоваскуларног система.

Коришћење сауне има и недостатке.

Упркос бројним предностима, једна ствар је кључна. Коришћење сауне може бити штетно ако се претера, упозоравају стручњаци. Боравак у сауни дужи од 15 минута може довести до нежељених последица, као што су дехидрација и убрзани рад срца.

Не смете користити сауну ако болујете од епилепсије и болести срца и крвних судова, ако имате уграђен стент и пејсмејкер, миокардитис, ендокардитис и дегенеративне болести срца са ангином пекторис.

Такође, лекари истичу да труднице, особе са ослабљеним имунолошким системом и сви који се опорављају од операције не би требало да користе сауну. Савет је и да после доброг јела и алкохолних пића треба прескочити улазак у сауну.

Шта је сауна и како је настала?

Просторија која је обложена дрветом, има грејно тело које треба да загреје простор до високе температуре, јер је намењена знојењу људи који је посећују.

Прве сауне потичу из Финске. Биле су направљене у ископаним рупама у земљи, прекривеним животињским кожама, које су служиле као место за живот зими. Рупа је имала огњиште у коме се камење загревало до високих температура, а онда се на врело камење сипала вода да би настала пара.

ИЗВОР: РТС, THE LIST, HEALTH

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Комбуха је право лековито чудо, еликсир младости и дуговечности

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нови поласци на линији Турица- Севојно

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ужичком породилишту рођенo шест беба

ОГЛАСНА ТАБЛА

57. Саветовање агронома и пољопривредника Србије на Златибору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Хаварија у Коштици, нормализација водоснабдевања до 16 часова

ОГЛАСНА ТАБЛА

Представа “Свињски отац”

ОГЛАСНА ТАБЛА

Акустично крстарење четвртком: Trio Bypass

ОГЛАСНА ТАБЛА

У Стопића пећини уређена нова стаза дужине 60 метара ( видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Просечан рачун за гас биће већи за око 1.400 динара?

ОГЛАСНА ТАБЛА