ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Како рефинансирати стамбени кредит

Стамбени кредит је дугорочан пројекат који већина од нас реализује једном у животу.

Како живимо у свету где се све брзо мења, околности под којима сте узели кредит могу вам из садашње перспективе бити неповољне, било због каматне стопе, дужине периода отплате или неких других фактора.

Важно је да знате да стамбени кредит можете и рефинансирати, у истој или другој банци, и на тај начин остварити рецимо нижу рату и камату или продужити период отплате, или, зашто да не, скратити га.

Услови под којима банке нуде рефинансирање су обично исти као они које тренутно имају у понуди, а данас се на тржишту најчешће нуде две врсте стамбених кредита – са комбинованом или варијабилном каматом, што је ствар избора клијента око ког онима који узимају кредит искусни банкари могу да помогну.

Да бисте рефинансирали стамбени кредит потребно је да сте у радном односу на неодређено време код истог послодавца последњих шест месеци, као и да отворите рачун у банци у којој сте одлучили да кредит рефинансирате.

Обично банка има захтев и да на тај рачун примате своју плату.

Битно је да напоменемо да за ову врсту кредита није потребно учешће, већ се рефинансира укупан остатак дуга по стамбеном кредиту.

Рок отплате за подизање кредита за рефинансирање не може да буде дужи од 30 година, а минимални износ кредита је 10.000 евра.

У случају да се клијент одлучи за комбиновани стамбени кредит за рефинансирање и изабере да да крене са фиксном каматом, она би прве три године у ОТП банци била фиксно 3,5 одсто, а после тога би се кретала од 2,99 до 3,75 плус тромесечни ЕУРИБОР.

Онима који одаберу варијабилну каматну стопу од старта, камата ће бити од 2,99% плус тромесечни ЕУРИБОР, а након три године клијент може изабрати да настави са варијабилном каматном стопом, или пређе на фиксну, и то без икакве накнаде.

Оно што клијенте највише занима јесте колико ће да их то кошта месечно, а рачуница зависи од много тога.

Рецимо, ако се клијент одлучи за рефинансирање износа од 30.000 евра са максималним роком отплате на 30 година, а сада је изабрана варијабилна каматна стопа, месечна рата износила би 122 евра, а ако се клијент одлучи за фиксну каматну стопу за почетак, рата за прве три године би износила 135 евра.

Након три године ситуација може да се промени и клијент може бирати шта је повољно за њега у том тренутку.

Накнада за пуштање кредита се не плаћа, а основни трошкови попут менице коштају 100 динара, трошак за повлачење извештаја из Кредитног бироа је 246 динара.

На списку трошкова приликом узимања кредита за рефинансирање је и овера заложне изјаве, осигурање имовине које се плаћа на годишњем нивоу и трошак за прибављање извода листе непокретности.

Трошкови уписа хипотеке за наш пример су 20.000 динара, процена некретнине се ради сваке три године и кошта 100 евра.

Још једна погодност за оне који одлуче да рефинансирају стамбени кредит који имају јесте да од прошле године кредитне обавезе које имају код друге банке без одласка у ту банку могу да пребаце у неку другу. Наиме, инструкцијом Народне банке Србије омогућено је да се једноставно промени банка, а да сву комуникацију са банком чији кредит желите да рефинансирате друга банка преузима на себе.

Данас

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Културни програм у КЦ „Златибор“ Чајетина за крај ове, и почетак следеће године

ОГЛАСНА ТАБЛА

У општини Пожега нема листе чекања за услугу личног пратиоца детета (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Српски ђаци бољи на ПИСА тестовима, морамо да радимо на примени стеченог знања

ОГЛАСНА ТАБЛА

Милић: Од данас кардиохирургија не само да нема листу чекања, већ нема ни листу заказивања

ОГЛАСНА ТАБЛА

Повећан број ноћења туриста у односу на прошлу годину за 15 одсто

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Такмичарски дани младих иноватора и предузетника“ у Ужицу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Gorivo pojeftinilo!

ОГЛАСНА ТАБЛА

Онлајн клађење и апликација за упознавање разлог да банка не одобри кредит

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ухапшен бивши фудбалер Партизана! Пронађен му је пиштољ и 126 меткова

ОГЛАСНА ТАБЛА