21.7 C
Uzice
август 20, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Kako pronaći odmor od gradske buke? Seoski turizam idealno rešenje

U porodici Melović u zlatiborskom selu Rožanstvo, pod istim krovom žive četiri generacije. Najstariji od 11 članova ima 86 godina, a najmlađi 4 meseca. Domaćinstvo se razvija na temeljima koje su postavili njihovi preci.
,,Ovde sam rođen, ostao sam da živim sa svojom porodicom, na ovom mestu gde su se nastanili moji preci pre 100 godina”, kazao je Dragan Melović i dodao da je ljubav prema selu koju su mu preneli njegovi preci presudila odluci i da se trudi da je prenese i na njegove potomke.

Kada su ostali bez posla, on i njegova supruga Gordana odlučili su da vrata svog doma otvore za turiste. Seoskim turizmom se bave već 12 godina, a najviše ih posećuju roditelji sa malom decom iz svih krajeva Srbije, ali i iz inostranstva. Gordana kaže da njihove turiste najviše privlači upravo taj mir obojen cvrkutom ptica koji mogu osetiti u seoskom domaćinstvu.

,,Mogućnost da uživaju u svojoj prvoj jutarnjoj kafi, koju nemaju zbog svojih svakodnevnih obaveza, da ih niko ne ometa je nešto što im je najviše potrebno, a ovde su to pronašli kod nas”, istakla je Gordana i dodala da njihovi gosti odmor nalaze u setnji prelepim predelima Zlatibora.

Domaćini u šali kažu da turisti, ako žele, mogu da osete kako izleda jedan radni dan na selu.

,,Mogu da se priključe da pomognu oko krava, ovaca, svinja, da idu u njivu, livadu. Mnogi pokazuju interesovanje, ali je ono kratkog daha”, kroz osmeh je rekla Goca.

Inače selo Rožanstvo se nalazi na 19 kilometara od centra Zlatibora, a ko želi mir i odmor, sa lakoćom će naći put do njega.

Glas zapadne Srbije

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Danas počinje V Međunarodni festival prirode i tradicije „Žestival“ (VIDEO)

Oglasna Tabla

Počela pretprodaja kompleta karata za 24. Jugoslovenski pozorišni festival „Bez prevoda“

Oglasna Tabla

Narodna biblioteka Užice obeležila slavu i 163 godine od osnivanja

Oglasna Tabla