8.9 C
Uzice
октобар 19, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZANIMLJIVOSTI

KAKO PRIVOLETI DETE DA JEDE POVRĆE? POSTOJI NAČIN…

Najveća muka roditelja je da privole decu da jedu povrće, ali načnici kažu da je moguće istrenirati ih da pojedu potrebnu količinu zelenog tokom dana, piše BBC.

Britanski naučnici sa Univerziteta Konventri testirali su 80-oro dece školskog uzrasta od devet do 11 godina, koji su morali da jedu pomalo kelja svaki dan 15 dana zaredom. Posle tih 15 dana, tvrde autori studije, skoro sva deca će da pojedu svo povrće bez prigovora. Kada deca ostaju disciplinovana te dve nedelje, stvoriće se u njima osećaj za specifičan ukus takve vrste hrane. Nakon eksperimenta, većina dece koja su jela zeleno povrće svaki dan, pokazala je značajan napredak kad je reč o naklonosti ovom povrću. Bilo je onih kojima se kelj nije sviđao ni posle eksperimenta, ali zato što su identifikovani kao osobe izrazito osetljive na ukuse. Takvih je 25 odsto stanovništva.

Oni jednostavno imaju izraženije čulo ukusa, i ne vole jaku hranu: gorko povrće, grejpfrut ili plave sireve. Na kraju, kažu da je moguće i da se te osobe naviknu na hranu kojoj nisu skloni, samo im je potrebno mnogo više vremena. Takođe, 25 odsto osoba identifkovano je kao blago osetljivo na ukuse i oni mogu da pojedu većinu hrane, ali verovatno će im biti potrebno više soli ili začina. Ali, velika većina, čak 50 odsto, nema nikakvu ostljivost na snažne ukuse i uglavnom uživaju u isprobavanju novih.

Proces navikavanja na određenu hranu uključuje njen ukus i miris, a naš mozak s vremenom nauči da je hrana sigurna ili primerena za jelo.

„Ovom studijom pomogli smo da se rasvetli jedna od najvećih misterija: zašto neki od nas i danas, u odraslom dobu, ipak, ne vole prokelj“, kaže profesor Džeki Bliset sa Univerziteta Koventri.

Izvor:http://nedeljnik.rs/foto:Profimedia

 

cest

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Poslednja faza građevinskih radova na zlatiborskoj gondoli (VIDEO)

Oglasna Tabla

Recept za “srpski kavijar”: Napravite izvrstan namaz od sira, oraha i belog luka

Oglasna Tabla

Predstavljeni „Ukusi Zlatibora“ – gastronomija kao kulturno nasleđe (VIDEO)

Oglasna Tabla

Promocija knjige Milojka Pantića večeras u Užicu

Oglasna Tabla

Proizvodi kompanije Bogutovo iz Arilja od ove godine i u Velikoj Britaniji

Oglasna Tabla

Privedeni migranti u Požegi

Oglasna Tabla

Novi repertoar bioskopa Art

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije – „Pinokio kakvog još niste videli“

Oglasna Tabla

Osnovna škola Dušan Jerković najbolja na Olimpijskom treningu (VIDEO)

Oglasna Tabla