2.3 C
Uzice
децембар 7, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZANIMLJIVOSTI

KAKO PRIVOLETI DETE DA JEDE POVRĆE? POSTOJI NAČIN…

Najveća muka roditelja je da privole decu da jedu povrće, ali načnici kažu da je moguće istrenirati ih da pojedu potrebnu količinu zelenog tokom dana, piše BBC.

Britanski naučnici sa Univerziteta Konventri testirali su 80-oro dece školskog uzrasta od devet do 11 godina, koji su morali da jedu pomalo kelja svaki dan 15 dana zaredom. Posle tih 15 dana, tvrde autori studije, skoro sva deca će da pojedu svo povrće bez prigovora. Kada deca ostaju disciplinovana te dve nedelje, stvoriće se u njima osećaj za specifičan ukus takve vrste hrane. Nakon eksperimenta, većina dece koja su jela zeleno povrće svaki dan, pokazala je značajan napredak kad je reč o naklonosti ovom povrću. Bilo je onih kojima se kelj nije sviđao ni posle eksperimenta, ali zato što su identifikovani kao osobe izrazito osetljive na ukuse. Takvih je 25 odsto stanovništva.

Oni jednostavno imaju izraženije čulo ukusa, i ne vole jaku hranu: gorko povrće, grejpfrut ili plave sireve. Na kraju, kažu da je moguće i da se te osobe naviknu na hranu kojoj nisu skloni, samo im je potrebno mnogo više vremena. Takođe, 25 odsto osoba identifkovano je kao blago osetljivo na ukuse i oni mogu da pojedu većinu hrane, ali verovatno će im biti potrebno više soli ili začina. Ali, velika većina, čak 50 odsto, nema nikakvu ostljivost na snažne ukuse i uglavnom uživaju u isprobavanju novih.

Proces navikavanja na određenu hranu uključuje njen ukus i miris, a naš mozak s vremenom nauči da je hrana sigurna ili primerena za jelo.

„Ovom studijom pomogli smo da se rasvetli jedna od najvećih misterija: zašto neki od nas i danas, u odraslom dobu, ipak, ne vole prokelj“, kaže profesor Džeki Bliset sa Univerziteta Koventri.

Izvor:http://nedeljnik.rs/foto:Profimedia

 

cest

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

„1 od 5 miliona Užice” organizuje akciju prikupljanja potpisa za obustavljanje sudskog i političkog progona Aleksandra Obradovića

Oglasna Tabla

Podela auto sedišta deci rođenoj u drugoj polovini ove godine (VIDEO)

Oglasna Tabla

Prste da poližete: Četiri ideje za posni doručak!

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za subotu – 7. decembar

Oglasna Tabla

KONAČNO: Posle pola veka MOSI igre održaće se u Užicu 2022. godine (VIDEO)

Oglasna Tabla

Vladimir iz Sevojna je nestao, nema ni njegovog automobila: Preživeo je moždani udar i živi sam

Oglasna Tabla

Tribina o vaspitnim stilovima roditeljstva (VIDEO)

Oglasna Tabla

Trikovi koji pomažu u čišćenju leda sa automobila

Oglasna Tabla

Slobodan Šarenac: „Zlatibor je odličan za pripreme sportskih ekipa“

Oglasna Tabla