Огласна табла
ЗАНИМЉИВОСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Kako prepoznati lažove

 

Mnogo je načina da shvatite da neko ne govori istinu, mada takve osobe često misle da toliko uverljivo lažu da ih je teško razotkriti. Ali ne morate da budete psiholog da biste nekoga dobro „pročitali“. Dovoljno je da pažljivo analizirate njegovo ponašanje i neće vam biti teško da shvatite sa kim imate posla.

Pre svega, dobro se fokusiratje na izraz lica i pratite svaku promenu. Osećaj nelagodnosti prilikom laganja često se reflektuje crvenilom u obrazima. Kod takvih osoba se nozdrve neuobičajeno šire, a „siptomi“ su grickanje usana, duboko disanje, ubrzani treptaji… Sve to govori da im mozak radi ubrzano. Ukoliko nekome postavite direktno pitanje a on naglo okrene glavu i skrene pogled, moguće je da laže. Ukoliko želite da otkijete da li neko govori istinu ili ne, važno je da posmatrate njegovo celokupno ponašanje, odnosno pretvorite se u detektiva i dobro analizirajte karaktaristike lica, tela, glasa i govora potencijalnog lažova. Neiskrene osobe znaju da drže ruke iza leđa a noge ispod stolice. Kada neko laže često je nepomičan kako bi sebe držao pod kontrolom u nameri da ne bude otkriven.

Mada verovatno misle da osmehom mogu da sakriju činjenicu da ne govore istinu, često ih baš to odaje. Ukoliko se takva osoba smeje a oči joj nisu vedre, onda pokušava da prikrije stvarne emocije. Takođe, trebalo bi obratiti pažnju na promene u brzini govora i boji glasa. Imajte na umu da su oni koji lažu pod stresom, što dovodi do pojačanog sušenja usta i problema sa govorom. Stručnjaci kažu da lažljivci izbegavaju da izgovore reči poput „ali“, „osim“, „dok“ jer imaju problem sa složenim procesima razmišljanja. Ljudi koji ne govore istinu veruju da će, ako previše objašnjavaju, uveriti sagovornika da ne lažu. Skloni su tome da se brane ukoliko su njihove laži razotkrivene. Takve osobe nesvesno pokrivaju usta kada pokušavaju da izbegnu odgovor na neko pitanje. Oni kojima istina nije jača strana, nesvesno dodiruju grlo, vrat, prsa, glavu i stomak. 

Izvor:novosti.rs/foto:Depositphotos

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Млекара „Наша Златка“ освојила награду за иновативност у производњи традиционалне српске хране на фестивалу хране и вина у Београду

ОГЛАСНА ТАБЛА

Креманци поучени пророчанством Тарабића спавају мирно, Чачани страхују од нуклеарног удара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Обележена 81.годишњица од ослобођења Ужица

ОГЛАСНА ТАБЛА

СЛАТКО ОД ДУЊА према традиционалним рецептима: Два начина припреме за уживање у јесењим данима (РЕЦЕПТ)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Креће сезона ПРЕХЛАДА И ГРИПА: Ово су могући знакови да вашем телу недостаје ВИТАМИН Ц

ОГЛАСНА ТАБЛА

„ОВДЕ ВОДЕ ЛЕЧЕ, А ЉУДИ ВИДЕ ДАЉЕ“ Јелена чува успомену на видовите претке Тарабиће, а кућа Милоша и Митра постаће туристичка атракција

ОГЛАСНА ТАБЛА

Како да уштедите грејање и сачувате топлоту у дому? Јефтини трикови које ћете увек користити

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нема одлагања грејне сезоне, ни рестрикција

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за недељу – 25. септембар

ОГЛАСНА ТАБЛА