ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Како постати предузетник паушалац у пет корака



Сви који испуњававају услове да се региструју као предузетници паушалци могу то обавити и онлајн у свега пет корака. Прво треба прибавити квалификован сертификат за електронски потпис, затим се регистровати у Агенцији за привредне регистре, добити ПИБ број, отворити рачун у банци и урадити пореску пријаву.
Имате добру идеју, храбрости и воље да се упустите у предузетничке воде, а зазирете од шалтера на којима увек траже још један папир, не морате да бринете, пошто је развој е-услуга прилично смањио потребу за обиласком шалтера, наводе на платформи ЕрстеЗнали.

Објашањавају да прво треба прибавити квалификовани сертификат за електронски потпис, како би могле да се искорите бројне предности дигиталног пословања. За то је потребно набавити и читач смарт картица.

Услугу издавања квалификованог сертификата за електронски потпис у нашој земљи пружа шест сертификационих тела, међу којима су МУП Србије, Пошта Србије и Привредна комора Србије.

Након регистрације на порталу еУправа, велики број услуга може да се обави електронски.

Када се направи налог на сајту Агенције за привредне регистре (АПР), може онлајн да се попуни захтев за регистровање, уплате накнаде, прати статус и преузу властита документа у електронској форми.

За плаћање накнада потребна је важећа Мастерцард, Виса или Дина платна картица.

Затим предузетник треба да региструје и претежну делатност – ону којом ће се доминантно бавити.

„Име вашег бизниса састојаће се од вашег имена и презимена, ознаке предузетник или ПР и седишта. Уз име, можете да изаберете и посебан назив, који не сме да буде заузет или сличан називу неког другог, већ постојећег“.

Када је реч о обезбеђивању ПИБ броја, у року од неколико дана добија се решење о упису у АПР, које се преузима преко портала АПР-а.

У прилогу решења би требало да се налази и потврда о додели пореског идентификационог броја (ПИБ-а).

Ако потврда о броју није ту, треба се обратити Пореској управи, како би га доделила.

„Ако покрећете самосталну делатност, а нисте истовремено запослени код неког другог послодавца, неопходно је да се пријавите на обавезно социјално осигурање“.

Да би предузетник могао да послује, потребно је да отвори рачун у банци, између осталог и да би клијенти могли да му уплаћују новац.

Електронски потпис ће користити предузетницку и приликом овог корака, јер значи мање потребних радњи и докумената. Предузетници који су се електронски регистровали у АПР-у, нису дужни да решење о упису у регистар доставе банци у папирном облику, већ га могу доставити и у електронској форми, приликом подношења документације ради отварања пословног рачуна.Пријаву пореза је једино могуће урадити преко апликације еПорези Пореске управе и рок за то је 15 дана од добијања решења.

„Уколико сте одабрали паушални порески модел, потребно је да се региструјете на портал е-порези, на којем се након регистрације (потребан је дигитални сертификат) попуњава ППДГ1Р образац“.

Треба имати у виду да је од марта 2020. године уведен тзв. тест самосталности, који садржи девет критеријума, од којих је потребно да испунити барем пет, да би се стекло право на паушално опорезивање.

РТВ

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Културни програм у КЦ „Златибор“ Чајетина за крај ове, и почетак следеће године

ОГЛАСНА ТАБЛА

У општини Пожега нема листе чекања за услугу личног пратиоца детета (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Српски ђаци бољи на ПИСА тестовима, морамо да радимо на примени стеченог знања

ОГЛАСНА ТАБЛА

Милић: Од данас кардиохирургија не само да нема листу чекања, већ нема ни листу заказивања

ОГЛАСНА ТАБЛА

Повећан број ноћења туриста у односу на прошлу годину за 15 одсто

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Такмичарски дани младих иноватора и предузетника“ у Ужицу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Gorivo pojeftinilo!

ОГЛАСНА ТАБЛА

Онлајн клађење и апликација за упознавање разлог да банка не одобри кредит

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ухапшен бивши фудбалер Партизана! Пронађен му је пиштољ и 126 меткова

ОГЛАСНА ТАБЛА