ОГЛАСНА ТАБЛА
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Како побољшати квалитет ваздуха

Ужице – Нездрав је ваздух у Ужицу за осетљиву популацију, упозоравају ових дана сајтови који о квалитету ваздуха јавност обавештавају. Мирис сумпора, од сагоревања чврстог горива, повремено се осећа у предграђима. Болешљиви стављају шал на лице, па и маску кад пролазе градом. Траје ужичка зима без изражене температурне инверзије и с мање магловитих дана, а ваздух поново нездрав.

И то у годинама када се више него претходних у Ужицу улаже у решавање проблема загађеног ваздуха и енергетску ефикасност. Град даје субвенције домаћинствима да се греју на чистије енергенте, за изолације и столарију кућа, набавку котлова на гас и пелет, попуст на гасни прикључак… Препознат је утицај кућних котларница које ложе угаљ и дрва (помиње се бројка око 15.000) на повећану аеро-загађеност ужичке котлине. Упоредо, гасификована је већина великих градских котларница које загревају зграде. Ипак, те мере још нису постигле жељени учинак.

Центар града, у коме су вишеспратнице, греје се чистијим енергентима него околна висока предграђа где немилице дими из оџака. Повремено се и у најужем центру примети црн дим (од сагоревања мазута) изнад „црвеног солитера” наспрам здања градске куће. Откуд сад то, питају се Ужичани ако се вишеспратнице загревају на гас.

У ужичком ЈКП „Градска топлана” смо дознали да је у последњој деценији обављена конверзија четири петине котларница у центру града са мазута на гас или пелет. У централној градској зони негасификован остао је блок „Златибор” (у коме је и „црвени солитер”), уз објекте с једне стране трга и испод главне улице ка Ђетињи. Та једина преостала котларница на мазут (14 мегавата инсталисане снаге) загрева око 118.000 квадрата, од укупно 418.000 квадрата колико у Ужицу греје „Градска топлана”.

У плану је превођење грејања блока „Златибор” на гас. Направљен је пројекат да се то уради градњом нове котларнице „Међај” на парцели крај железничке станице. Али постоји проблем у решавању имовинских односа око те парцеле. Док се ово не реши, црн дим ће излазити из „црвеног солитера”.

Градске мере енергетске ефикасности, додају у топлани, допринеле су увећању броја гасификованих домаћинстава. До сада је више од 3.000 објеката прикључено на гас. Упоредо с тим, почиње решавање озбиљног проблема ефикасности ужичких вишеспратница: већина су старе градње и с лошом изолацијом, што битно повећава трошкове за енергенте, па утиче и на цене грејања. Зато град преко Министарства енергетике улази у финансирање пројекта израде елабората енергетске ефикасности зграда.

Али зимски ваздух је и даље нездрав, па стручни људи указују да је 3.000 гасификованих домаћинстава недовољан учинак према 12.000 преосталих која ложе дрва и угаљ. Већи број субвенцијама треба обухватити, да процес не траје деценијама. Из кућа расутих по узвишењима око центра, с обзиром на конфигурацију терена и недостатак ветрова током зиме у овој котлини, неретко зависи квалитет ваздуха. Продукти сагоревања, кажу зналци, спуштају се са брда у најниже  тачке града.

Негасификоване су те многобројне куће, иако мрежа гасовода до њих води. Главни разлог је што у предграђима углавном живе људи слабијег материјалног стања или су домаћинства старачка немоћна за улагања (млади одлазе, Ужице је од једног до другог пописа изгубило 10 одсто житеља). Недостаје сваком најмање три-четири хиљаде евра да уведе гас и изолује дотрајале објекте, па зато ложе ватру и чисте оџаке као некад. Тим људима са периферије потребно је финансијски помоћи, за опште добро.

Извор: Политика/Бранко Пејовић

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Србији недостаје ових 20.000 радника: Плате веће од оних које примају професори и лекари, а не треба факултет

Градоначелница на Другој националној конференцији „Србија – наша породица“

До сада 583 мајке уз подршку државе обезбедиле дом својим породицама

Данас се обележава Дан борбе против гојазности

Меморијално поетско вече

Успешан викенд за каратисте КК „Ужице“

У среду без воде потрошачи који се снабдевају са Живковића врела

Тијана се из Београда вратила у село и обновила чукундедину воденицу

Стижу нова правила о возачким дозволама