OГЛАСНА ТАБЛА
ЗАНИМЉИВОСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Како одабрати зрелу и сочну лубеницу


Иако многи мисле да ће зрелу и сочну лубеницу моћи да одаберу само на основу ударања у њу, то није баш тако лако. Заправо, постоји велики број оних који не зна како да одабере савршену лубеницу, посебно зато што је веома тешко да само на основу спољашњег изгледа закључимо каква је њена унутрашњост. Ипак ми смо за вас испитали неколико поузданих метода које ће вам сигурно помоћи при одабиру ове омиљене летње посластице.

Осмотрите облик лубенице
Тражите чврсту и симетричну лубеницу без огреботина, удубљења или испупчења. Узрок испупчења и удубљења на лубеници могао је настати ако биљка није имала довољно сунца или довољно воде. Зато се може догодити да баш та не буде довољно сочна.

Подигните лубеницу
Тежина лубенице треба да буде индикатор да она у себи има довољно течности, а самим тим и зрела. Упоредите тежину те лубенице са другом сличном лубеницом по величини. Она за коју мислите да је тежа ће вероватно бити зрелија.

Тражите жути траг од лежања
Свака лубеница са доње стране има жути траг, који је настао јер је лубеница била лежала на земљи. Ако је овај траг светлије боје или бео то значи да лубеница није довољно зрела и да је убрана прерано. Идеална боја мрље је тамно жута.

Проверите боју лубенице
Зреле лубенице имају мат зелену боју. Док оне које се пресијавају вероватно нису довољно зреле.

„Куцните“
Иако је правилно коришћење ове технике веома тешко да се савлада, она је врло популарна код нас. Куцните у лубеницу прстима, а морате чути да она „звони“. Ако је звук туп и дубок то ће значити да лубеница није зрела.

Додатни савети за одабир савршене лубенице
-Ако купујете већ исечену лубеницу требало би обратити пажњу на боју семена и на то да ли се семе одаваја. Ако је семе беле боје значи да лубеница није зрела, а ако се семе одваја значи да је вероватно дуго стајала и да је изгубила доста течности.
-При куповини бирајте лубенице које на себи имају део врежа и листа. Ако је лист почео да се суши и жути вероватно је убрана пре много времена.
-Лубеницу можете чувати у фрижидеру и до недељу дана пре коришћења, али температура не сме бити мања од 4 степена јер нижа температура ствара промрзлине на кори.
-Ако хоћете да лубеница дозри чувајте је до 2 дана на собној температури. Ипак ова метода вам неће бити од велике помоћи ако је лубеница откинута док је још била зелена.

Фото:Pxabay

Извор: agromedia.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Одржане радионице „Злакуско лончарство“ у Музеју „Старо село“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Одбојка: Златибор почео припреме, Тијана Малешевић са млађим категоријама

ОГЛАСНА ТАБЛА

Министарство унутрашњих послова: Апел грађанима да не спаљују траву и ниско растиње на отвореном простору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас сунчано и веома топло, до 37 степени

ОГЛАСНА ТАБЛА

ПИО фонд остао без великог броја пензионера

ОГЛАСНА ТАБЛА

Миленка из Нове Вароши још увек нема, нестао пре 20 дана породица трага за њим

ОГЛАСНА ТАБЛА

Тиодоровић: Разматрамо одлагање школске године и опцију да се одељења са 30 ученика деле

ОГЛАСНА ТАБЛА

Буктиња прогутала Фиат Пунто: Запалило се возило испред зграде у Ужицу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Сунчан и топао летњи дан у Србији: Највиша дневна температура 35 степени

ОГЛАСНА ТАБЛА